Δυτική Ελλάδα – Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Καταγγελίες στη «Π» για εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες σε ξενοδοχεία

Καταγγελίες στη «Π» από εργαζόμενους στον Τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα.

Δυτική Ελλάδα - Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Καταγγελίες στη «Π» για εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες σε ξενοδοχεία

Ατελείωτα ωράρια και επταήμερη εργασία χωρίς ρεπό, καταλύματα που δεν πληρούν τις βασικές ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, χαμηλοί μισθοί, ακόμα και μαύρη εργασία. Πίσω από τα ευτυχισμένα πρόσωπα των τουριστών και τα πολυτελή resort, πολλές φορές κρύβεται το άλλο πρόσωπο του τουρισμού.

Ο κλάδος που διαφημίζεται ως η βαριά βιομηχανία της χώρας, αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις γαλέρα για τους εργαζόμενους και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ωθεί πολλά άτομα να αναζητήσουν αλλού εργασία.

Το φαινόμενο της παραίτησης είναι ιδιαίτερα έντονο και φέτος στον τουριστικό κλάδο της χώρας, με αποτέλεσμα στην επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου να καταγράφονται χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας.

Η εποχικότητα και οι συχνά αντίξοες συνθήκες εργασίας αποτελούν τα βασικά αντικίνητρα απασχόλησης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Δεν είναι όμως τα μόνα: Οι χαμηλοί μισθοί και η μαύρη εργασία σε συνδυασμό με τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στη νοοτροπία των εργαζομένων, ειδικά των νεότερων γενεών, συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία μεγάλου ελλείμματος εργαζομένων στον τουρισμό.

Δυτική Ελλάδα - Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Καταγγελίες στη «Π» για εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες σε ξενοδοχεία

O Δημήτρης Ρουντζαμάνης

Την προσωπική του εμπειρία ως πρώην εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή μονάδα της Δυτικής Ελλάδας, περιέγραψε στην «Πελοπόννησο» ο Δημήτρης Ρουντζαμάνης, ο οποίος για μια περίοδο εργάστηκε ως σερβιτόρος. Οπως κατήγγειλε, οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν με Covid εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί, σε 12ωρες ή και 15ωρες βάρδιες, γιατί άλλοι συνάδελφοί τους ήταν κλινήρεις και υπήρχε έλλειψη προσωπικού. Οι υπερωρίες πληρώνονταν, αλλά χρόνος για ξεκούραση δεν υπήρχε για κανέναν.

Στην Κεφαλονιά, όπου εργαζόταν μια άλλη περίοδο σε μεγάλο ξενοδοχείο, έφυγε άρον – άρον, γιατί οι συνθήκες διαμονής ήταν άθλιες στο κατάλυμα που του είχαν παραχωρήσει και διέμενε μαζί με άλλους δύο Πακιστανούς εργάτες.

Φέτος, ψάχνει με μεγαλύτερη προσοχή την επιχείρηση όπου θα πάει για καλοκαιρινή σεζόν, όμως, όπως δήλωσε στην «Π», βρίσκεται σε σκέψεις αν θα συνεχίσει να εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού.

«Το ρεπό άγνωστη λέξη – Συνθήκες τραγικές»

Δυτική Ελλάδα - Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Καταγγελίες στη «Π» για εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες σε ξενοδοχεία

O Βασίλης Βασιλείου

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αχαΐας, Βασίλης Βασιλείου, επιβεβαιώνει στην «Πελοπόννησο» ότι η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις είναι άσχημη, αν όχι άθλια και ότι του γίνονται καταγγελίες για χαμηλούς μισθούς, μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, όπου το ρεπό είναι άγνωστη λέξη και οι συνθήκες διαβίωσης τραγικές. «Σε ένα δωμάτιο μπορεί να μένουν 4 – 5 άτομα, χωρίς εξαερισμό και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καν ζεστό νερό. Ολα αυτά συνθέτουν μια άσχημη κατάσταση, στην οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο οι κενές θέσεις εργασίας στον Τουρισμό. Λύση σε αυτά τα προβλήματα θα δοθεί μόνο με αύξηση στους μισθούς και στις θέσεις εργασίας και όχι σε διακρατικές συμφωνίες εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες που καταλήγουν σε καταστάσεις όπως στα φραουλοχώραφα με μισθούς 300 – 400 ευρώ και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η κλαδική σύμβαση εργασίας, που συμφωνήθηκε φέτος, δεν τηρείται από όλες τις επιχειρήσεις, παρά την υποχρεωτικότητά της, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν είναι σε θέση να κάνουν τακτικούς ελεγκτικούς» είπε ο κ. Βασιλείου.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ