Ευρωεκλογές 2024: Στην «Π» ο υποψήφιος Δήμος Καμπούρης – «Η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει μήνυμα που θα μετρήσει»

Ένας συνταξιούχος μαχητής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Καμπούρης

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μάγνη

Δήμος Κουμπούρης. Από τους πιο γνωστούς συνταξιούχους στη χώρα. Και σίγουρα από τους πιο μαχητικούς. Εργάστηκε για 40 χρόνια στη Χαλυβουργία. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Ελλάδας. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων, και τώρα υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Με την ευκαιρία της καθόδου του στην Πάτρα, μίλησε στην «Πελοπόννησο».

– Ποια είναι σήμερα η θέση του Ελληνα συνταξιούχου σε σχέση με τις ανάγκες του και σε σύγκριση με τους ευρωπαίους συνταξιούχους;

Το ξήλωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και των δικαιωμάτων που από αυτό απορρέουν για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, με κατεύθυνση της ΕΕ, έχει μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη για όλες τις χώρες-μέλη της, αμέσως μετά από την ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Με πρόσχημα τα προβλήματα, που το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα δημιουργεί, όπως αυτό της υπογεννητικότητας, η επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το πώς πολιτικά αυτοπροσδιορίζονται, είναι γενικευμένη, ενάντια στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Με την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση σε άνδρες και γυναίκες, τη μείωση όλων των συντάξιμων αποδοχών, των κοινωνικών προγραμμάτων και παροχών, της υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε όλα τους τα δικαιώματα σε ό,τι με τη δουλειά και τον αγώνα μια ζωής οι ίδιοι έχουν πληρώσει στο ακέραιο και δεν τους χαρίστηκε από κανέναν. Η θέση του Ελληνα συνταξιούχου έγινε ακόμη πιο επώδυνη με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας, τότε που βρήκαν την ευκαιρία όλες οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις με «θανατηφόρο» τρόπο για όλους τους συνταξιούχους σε όλα τους τα δικαιώματα… Ο,τι με αγώνες κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα θυσιάζεται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις μαζί με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης δίνουν οι αγώνες που αναπτύσσονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

– Περνάει από τα χέρια των οργάνων της ΕΕ η βελτίωση αυτής της κατάστασης;

Οχι, καθαρά όχι. Αυτή η Ενωση δεν δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό, είναι Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου για να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις που επιβάλλει η κερδοφορία του. Η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των λαϊκών στρωμάτων περνάει μέσα από την οργανωμένη πάλη τους κόντρα στην ΕΕ και τις αποφάσεις της, διεκδικώντας όλα τους τα δικαιώματα που είναι δίκαια, γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου. Αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, σύμφωνα με τον πλούτο που παράγουν.

– Το δημογραφικό προβάλλεται σαν εφιάλτης. Τι περιμένει τις επόμενες γενιές;

Είναι φανερό ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι δημιούργημα του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, αφού όλες οι ανάγκες των εργαζομένων θεωρούνται κόστος. Σε αυτή τη βάση η νέα γενιά, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης και τα δικαιώματά της θυσιάζονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το δημογραφικό δημιουργείται από τα μεροκάματα πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, από τις όλες τις ελλείψεις κρατικών δημόσιων δομών και υποδομών για τα νεογέννητα παιδία. Αυτά και πολλά άλλα γίνονται εμπόδιο στην αναπαραγωγή της κοινωνίας. Αυτό το πρόβλημα πέρα των άλλων κάνει όλο και πιο φανερή τη σαπίλα του καπιταλισμού και τα αδιέξοδά του.

– ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Μπορεί το ΚΚΕ να κάνει την έκπληξη;

Με την αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα σταλεί από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από τις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν, ένα μήνυμα που θα μετρήσει στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Της ιστορίας όλων όσων στη ζωή τους έχουν γευθεί και βιώσει τις αντεργατικές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της ΕΕ, που γενούν φτώχεια, δυστυχία, αιματηρούς πολέμους. Οσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό ενίσχυσης του ΚΚΕ σε βάρος των κομμάτων που δίνουν γη και νερό στην ΕΕ και φέρνουν ακέραια την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που ζούμε, τόσο περισσότερο θα δυναμώνουν οι δυνατότητες του εργατικού λαϊκού.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop