Ευρώπη: Lockdown και νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Η πίεση στους ανεμβολίαστους εντείνεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς δίνει τη μάχη με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Ευρώπη: Lockdown και νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα ή υιοθετούν άλλα, που βάζουν ως επί το πλείστον στο σταυρόνημά τους τους ανεμβολίαστους, που αποτελούν και τον κύριο όγκο των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Η Αυστρία μετά το απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους στις αρχές της εβδομάδας, έγινε σήμερα η πρώτη χώρα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την επιβολή καθολικού lockdown για τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει το πολύ για 20 ημέρες καθώς η χώρα γονατίζει υπό το τέταρτο κύμα, που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα έως τώρα μέτρα. Παράλληλα οι Αρχές θα καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο, αφού παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις ενημερωτικές εκστρατείες δεν ήταν αρκετός ο αριθμός εκείνων που προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο. «Δεν θέλουμε πέμπτο κύμα, έκτο και έβδομο», είπε χαρακτηρίζοντας σκληρό βήμα το lockdown. «Πονάει πολύ», είπε στρέφοντας -χωρίς να το κατονομάσει – τα πυρά του στο ακροδεξιό κόμμα FPÖ, η κριτική του οποίου κατά των εμβολίων συνιστά ουσιαστικά «επίθεση στο σύστημα υγείας μας».

Όπως είπε ο αυστριακός καγκελάριος το lockdown θα επαναξιολογηθεί μετά από δέκα μέρες και το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου θα αρθεί για τους εμβολιασμένους κι όσους ανέρρωσαν από την Covid-19.

Στη Γερμανία ο υπουργός υγείας, Γενς Σπαν, ερωτηθείς κατά πόσον είναι πιθανό ένα νέο καθολικό lockdown άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι «είμαστε σε μια κατάσταση, που δεν θα έπρεπε να αποκλείουμε τίποτε». ήδη χθες αποφασίστηκε lockdown για τους ανεμβολίαστους σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία «γεμίζουν επικίνδυνα» με ασθενείς της Covid-19. H Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «αναγκαία» τα μέτρα καθώς «η κατάσταση είναι δραματική» στη χώρα και απηύθυνε νέα έκκληση στους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο».

Έτσι, σε περιοχές της Γερμανίας όπου τα ποσοστά νοσηλείας υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και εστιατόρια θα επιτρέπεται μόνον στους εμβολιασμένους κι όσους έχουν αναρρώσει κι απέκτησαν φυσική ανοσία. Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το αίτημα κρατιδίων για νόμο που θα τους επιτρέπει να απαιτούν τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας. Η Σαξονία, που έχει πληγεί σφοδρότερα από το τέταρτο κύμα κι έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη Γερμανία, σκέφτεται να κλείσει τα θέατρα, του συναυλιακούς χώρους και τα γήπεδα, ανέφερε η εφημερίδα Bild. Σε μια επίδειξη ενότητας ο εν αναμονή καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι «για να βγάλουμε τον χειμώνα θα λάβουμε δραστικά μέτρα, που δεν έχουν ληφθει΄στο παρελθόν».

Στο μεταξύ στη Γαλλία εκατοντάδες διαδήλωσαν χθες έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας στο Παρίσι για το lockdown στους ανεμβολίαστους, που χαρακτηρίζουν «απάρτχαϊντ», φοβούμενοι μήπως η χώρα τους προβεί σε ανάλογα μέτρα, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το αποκλείει.

To Βέλγιο επανέφερε σε ισχύ την υποχρεωτική τηλεργασία κι επέκτεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δεκάχρονα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να δηλώνει χθες Τετάρτη ότι ο μόνος λόγος που απετράπη ένα νέο καθολικό lockdown είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Το δραστικότερο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του είναι η απαίτηση να εργάζονται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι από τα σπίτια τους, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων. Το Βέλγιο επιβάλλει επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε χώρους, από τους οποίους αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι.

Στην Ιρλανδία μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, από χθες σε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Αρχές της Ιρλανδίας σκοπεύουν να εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι πλέον υποχρεωτικά, πέρα από τα μπαρ και τα εστιατόρια και κινηματογράφους και θέατρα.

Το αυστριακό μοντέλο απαιτούν να εφαρμοστεί στην Ιταλία και ορισμένοι περιφερειάρχες, που ζήτησαν από τη Ρώμη τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα να αφορούν μόνον στους ανεμβολίαστους. Η Τσεχία ακολουθεί στα βήματα της Αυστρίας αποκλείοντας από την ερχόμενη εβδομάδα την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιες εκδηλώσεις, μπαρ και εστιατόρια, ενώ η Σλοβακία , όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα lockdown για τους ανεμβολίαστους, αφού κατέγραψε ρεκόρ 8.342 ημερήσιων κρουσμάτων.

Στην Ουγγαρία, όπου καλπάζει η πανδημία με πάνω από 10.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, γιατροί απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να λάβει μέτρα κατά των ανεμβολίαστων με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε χώρους όπως εστιατόρια και θέατρα.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους
Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη κυβερνήσεις επιβάλλουν ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, απειλώντας με πρόστιμα, ακόμη και αναστολή εργασίας υγειονομικούς. Τα μέτρα οδήγησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ορισμένες χώρες το καλοκαίρι, ορισμένες μάλιστα βίαιες καθώς και σε μάχες στα δικαστήρια. Στην Αυστρία μια ομάδα αντιεμβολιαστών κατάφερε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου – ένδειξη του πόσο βαθιά είναι ριζωμένη σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες η αντίθεση στα εμβόλια.

Αλλά τα περιθώρια για τις κυβερνήσεις είναι στενά κι η αυστηροποίηση των μέτρων είναι μονόδρομος λόγω των εξάρσεων της πανδημίας. Στην Κροατία αυξάνονται οι θάνατοι το τελευταίο διάστημα, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 50%. Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης περιπλέκει τα πράγματα για κυβερνήσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς να καταφύγουν σε νέα καθολικά lockdown, που θα καταφέρουν σφοδρά πλήγματα και πάλι στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε προ ημερών ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου απαγορευτικού τα Χριστούγεννα σημειώνοντας ότι «η ιστορία δείχνει πώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

Η έξαρση των κρουσμάτων που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αποδείχθηκε μεν βραχύβια, αλλά τα πράγματα ίσως να εξελιχθούν διαφορετικά τώρα, καθώς μπαίνει ο χειμώνας και οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, δίνοντας την ευκαιρία στον SARS-CoV-2 να εξαπλωθεί. Τη μάχη κατά της πανδημίας δυσχεραίνει και η φθίνουσα ανοσία σε ορισμένους εμβολιασμένους, που αναγκάζει τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις εκστρατείες χορήγησης τρίτης δόσης ώστε να προστατευθούν οι πληθυσμοί. Η Αυστρία μείωσε από τους 12 στους εννέα μήνες την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να δώσουν ώθηση στις εμβολιαστικές εκστρατείες προσέκρουσε ορισμένες φορές σε εμπόδια, όπως στην περίπτωση της Σλοβενίας, όπου ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο διαδηλώσεις μετά την απόπειρα εξαναγκασμού των ανεμβολίαστων σε τηλεργασία, μέτρο στο οποίο έβαλε τελικά μπλόκο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Παράλληλα οι Αρχές προσπάθησαν σε κάποιες περιπτώσεις να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους όσον αφορά τη διεξαγωγή των τεστ κορωνοϊού με τη Γερμανία να ακυρώνει την απόφαση κατάργησης των δωρεάν rapid test, τα οποία επανέφερε προσβλέποντας σε μια ανάσχεση της πανδημίας. Αλλά τα αρνητικά τεστ δεν εξασφαλίζουν πλέον την ελευθερία κινήσεων για τους ανεμβολίαστους όπως στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς σε ορισμένες χώρες οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πρόσφατης ανάρρωσης από την Covid-19 μαζί με αρνητικό τεστ, κι όπου αυτό είναι ανέφικτο ακυρώνονται μαζικές εκδηλώσεις, όπως η λειτουργία της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του Μονάχου.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ