Εύβοια: Πάνω από 80 μετασεισμοί το βράδυ – Οι εκτιμήσεις για το ρήγμα

«Αλλάζουν τα δεδομένα» σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» τις τελευταίες ώρες η Εύβοια και μαζί η Αττική. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ενώ οι ειδικοί δεν μπορούν να απαντήσουν αν ο σεισμός που έγινε το βράδυ της Τρίτης ήταν ο κύριος. «Αλλάζουν τα δεδομένα» σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

«Τη νύχτα καταγράψαμε πάνω από 80 μετασεισμούς. Σε πρώτη ανάγνωση η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. Εκτιμώ ότι όλο και μικραίνει η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό μετά τους δίδυμους σεισμούς 4,8 και 5 Ρίχτερ που έγιναν χθες. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΣ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΡΩΓΜΕΣ. Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» έγραψε σε ανάρτησή του.

«Είναι από το ίδιο ρήγμα, δηλαδή το πρωινό. Ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άρα είναι ισχυρότερος από το πρωί. Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα, ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός. Ελέγχεται η δραστηριότητα. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί» δήλωσε ο γνωστός σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης ΕΕ και UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον RealFM 97,8 και την εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και Στεφανίας Κασίμη, τονίζοντας πως είναι νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά ότι είναι ο κύριος σεισμός.

«Θεωρούσαμε ότι έχουμε τελειώσει από τον πρωινό σεισμό, καθώς είχαμε μία πλούσια ακολουθία που περιλάμβανε περισσότερους από 50 σεισμούς. Όμως επανήλθε η δραστηριότητα με σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους. Από 4,7 Ρίχτερ πήγαμε στα 5 Ρίχτερ. Μάλιστα αυτός ο σεισμός έγινε πολύ πιο αισθητός στην Αθήνα από τον πρωινό», είπε αρχικά.

«Ο σεισμός είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο χωρίς να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Ένας χώρος που δεν χαρακτηρίζεται από την υψηλή σεισμικότητα, που δεν έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Αυτή η μεγάλη αισθητότητα στην Αθήνα οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα κατευθυντικότητας. Το ρήγμα έχει κατεύθυνση προς την Αττική με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουμε τον σεισμό πολύ πιο ισχυρά», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει άλλο ρήγμα. Η δραστηριότητα επιμένει. Πριν από λίγο είχαμε και έναν μικρότερο σεισμό 3 Ρίχτερ. Θεωρώ ότι χρειάζεται επιτήρηση ο χώρος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Θα πρέπει να αποφεύγουν παλιές κατασκευές, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα». «Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments