Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αύξηση 81% στις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών

Υπερδιπλάσιοι δανειολήπτες προσφεύγουν στο θεσμό του εξωδικαστικού μηχανισμού για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

εξωδικαστικός μηχανισμός,αύξηση,αιτήσεις,οφειλές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν στις 13 Μαΐου 2024, οι αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών παρουσίασαν αύξηση 81% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Έτσι, μετά την εφαρμογή των βελτιώσεων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, υπερδιπλάσιοι δανειολήπτες προσφεύγουν στο θεσμό του εξωδικαστικού μηχανισμού για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 6.390 νέες αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο των αιτήσεων, έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023 (μέσος όρος 3.400 αιτήσεις).

Επίσης, το μήνα Απρίλιο, οριστικοποιήθηκαν 3.819 αιτήσεις. Συνεπώς, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν πραγματοποιηθεί 16.704 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,92 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το newsit, οι εταιρείες διαχείρισης πραγματοποίησαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 7.900 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 351 εκατ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν την πλειοψηφία σε όλους τους τύπους διμερών αλλά και του Ν.4605/2019, ενώ στο πλαίσιο του Ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) οι ρυθμίσεις για περισσότερα από τα μισά δάνεια αφορούν σε καταναλωτικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Πάτρα ζητά από την Αλεξοπούλου – Την Τετάρτη ο Κώστας Πελετίδης στο υπουργείο Υποδομών

Βόρεια Μακεδονία: Άκυρη η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Πάτρα – Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε μαθητές: «Θα μετάσχεις σε ληστεία ή θα το πληρώσεις με τη ζωή σου;»

Έρχονται αυξήσεις σε 400 φάρμακα, ποια αφορούν, πόσο θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς

Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης: Αναμένεται η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop