Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Οι δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τις 240, ενώ πλέον εντάσσονται και τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ και τους δήμους

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Στις πιο σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έτσι ώστε να τον καταστήσουν την πλέον ελκυστική λύση για τα χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο αναφέρεται η δικηγόρος Πατρών Εύη Μπιλίση, ειδική σε υποθέσεις ρύθμισης οφειλών.

Η κυρία Μπιλίση μίλησε στην «Π» για την υπ’ αριθμόν 1/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που άναψε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς με δική τους επωνυμία σε ακίνητα, μετά την εξαγορά των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Μετά από αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι οφειλέτες ειδικά προς τις τράπεζες, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια λαίλαπα πλειστηριασμών, καθώς τα funds φτάνουν στα όρια της ασυδοσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι, αυτή τη στιγμή, 10.529 πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους,  καθώς ο περιορισμός λόγω των πρόσφατων εκλογών, έχει πλέον αποσυρθεί.

Τα δε προγράμματα πλειστηριασμών στη Δυτική Ελλάδα φτάνουν τα 600 και αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Η Εύη Μπιλίση τόνισε ότι πολλοί οφειλέτες δεν ξέρουν τις δυνατότητες του νέου εξωδικαστικού

Οι μεμονωμένες ρυθμίσεις που γίνονταν μέχρι χθες με τράπεζες, δημόσιο και ΟΤΑ, τις περισσότερες φορές κατέληγαν σε αδιέξοδο και γίνονταν ατελέσφορες γιατί ο οφειλέτης δεν μπορούσε να τις εξυπηρετήσει ή γιατί δεν ήταν συμφέρουσες.

Πρακτικά, λίγες αιτήσεις κατέληγαν σε βιώσιμη ρύθμιση, ανέφερε η κυρία Μπιλίση, με αποτέλεσμα, ο μόνος δρόμος που έχει κάποιος οφειλέτης να ακολουθήσει, να είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ειδικά ο βελτιωμένος εξωδικαστικός μηχανισμός μετά την αναθεώρηση του περασμένου Φεβρουαρίου, έρχεται να αναχαιτίσει αυτή την επέλαση των πλειστηριασμών με την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αναφέρει η πατρινή δικηγόρος. Ηδη με το νέο Ν.5024/2023 επέρχονται κάποιες ουσιώδεις αλλαγές στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως:

Με την οριστικοποίηση της αίτησης επιτυγχάνεται αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί.

Η αιτιολόγηση από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων της μη συναίνεσής τους στην πρόταση ρύθμισης των οφειλών και στην περίπτωση που η αιτιολογία της απόρριψης δεν είναι «πειστική», ο οφειλέτης θα μπορεί σε τυχόν μελλοντικό δικαστικό αγώνα να επικαλεστεί την καταχρηστική συμπεριφορά του πιστωτή του.

Στο δημόσιο και τους ΟΤΑ οι οφειλές ρυθμίζονται σε 240 δόσεις και στα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να φτάσουν τις 450.

Η μείωση του επιτοκίου για τις ρυθμίσεις με τους δημόσιους φορείς, από κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor τριμήνου+5%, σε σταθερό επιτόκιο+3%.

Ο οφειλέτης μπορεί πλέον να κάνει αίτηση έστω και αν οφείλει σε μια μόνο τράπεζα, αρκεί το ποσό της οφειλής να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Αποτελεί, λοιπόν, ο εξωδικαστικός μηχανισμός μια σανίδα σωτηρίας για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ

Βέβαια, και ο αναθεωρημένος εξωδικαστικός δεν είναι τέλειος. Με τον προηγούμενο, ο οφειλέτης έκανε μια αίτηση και χωρίς να χρειάζεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναστέλλονταν όλα τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον του. Τώρα, δεν γίνεται έτσι. Πρέπει να οριστικοποιηθεί η υποβολή της αίτησης, για να αναχαιτιστεί μια αναγκαστική εκτέλεση.

Οπως εξηγεί η κυρία Μπιλίση, η οριστικοποίηση της αίτησης δεν αργεί όπως πρώτα. Γίνεται σε περίοδο ενός μηνός και παράλληλα με την υποβολή της, υποχρεώνονται οι τράπεζες να απαντούν άμεσα και να στοιχειοθετούν με αιτιολόγηση τις περιπτώσεις απόρριψης.

Αυτές οι ρυθμίσεις, έχουν βελτιώσει σημαντικά τον εξωδικαστικό, γι΄αυτό και έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς οφειλέτες που στρέφονται πλέον σε αυτόν για να προστατευθούν έναντι των funds και των πιστωτών και να βάλουν τις οφειλές τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικής ρύθμισης.

Η δικηγόρος κυρία Μπιλίση τόνισε ότι πολλοί οφειλέτες δεν ξέρουν τις δυνατότητες του νέου εξωδικαστικού, γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν όσο το δυνατόν σε βάθος ώστε να έχουν μια ομπρέλα προστασίας. Δεν υπάρχει άλλωστε, άλλο μέσο άμυνας.

Επίσης, υπάρχει και ένα κλίμα απογοήτευσης από την πρώτη γενιά του εξωδικαστικού,  όπου πραγματικά οι περισσότερες αιτήσεις δεν τελεσφόρησαν λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων και γι’ αυτό οι πολίτες πιστεύουν ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και με τον αναθεωρημένο νόμο, αλλά δεν είναι έτσι.

ΠΩΣ ΤΑ FUNDS ΕΞΟΥΘΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Μέχρι να βγει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στα funds για τους πλειστηριασμούς, η πάγια πρακτική των πιστωτών ήταν να εκδίδουν μια διαταγή πληρωμής. Απέναντι σε αυτό το μέτρο, ο οφειλέτης μπορούσε να κάνει αίτηση ανακοπής και μέχρι να εκδικαστεί αυτή η προσφυγή, κέρδιζε ακόμα και 2-3 χρόνια αναμονής, χωρίς να κινείται εναντίον του, κάποια διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμός.

Μετά όμως από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, η τακτική των funds έχει αλλάξει ριζικά και έχει γίνει πολύ επιθετική. Πλέον, οι πιστωτές κάνουν άμεση επίδοση διαταγής πληρωμής, στην οποία ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί πάλι με αίτηση ανακοπής, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι πλήρως καλυμμένος, ακόμα κι αν κάνει πρόσθετη αίτηση  αναστολής.

Η τακτική των funds είναι να βγάζουν παράλληλα και πρόγραμμα κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, με το οποίο ξεκινά πρακτικά η διαδικασία του πλειστηριασμού, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να μην έχει την ευχέρεια χρόνου ή και τα χρήματα για να αμυνθεί.

Μάλιστα, πολλοί οφειλέτες αιφνιδιάζονται, λαμβάνοντας την ειδοποίηση της κατάσχεσης και πιστεύουν λανθασμένα ότι ο δικηγόρος τους αδράνησε, ενώ δεν είναι έτσι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και δυσπιστία μεταξύ τους.

Εάν βγει η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, ο οφειλέτης πρέπει να κινήσει άμεσα νέα διαδικασία ανακοπής και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να προλάβει τον πλειστηριασμό, κάτι που πολλοί οφειλέτες δεν το ξέρουν ή δεν έχουν τα χρήματα να το κάνουν, με αποτέλεσμα τα funds με αυτό τον τρόπο να τους εξουθενώνουν οικονομικά για να τους αποτρέψουν από το να λάβουν μέτρα άμυνας.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι οφειλέτες πρέπει να δουν πολύ σοβαρά πλέον, την καταφυγή στο μοναδικό μέσο προστασίας, που είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ