explore patras: Η νέα πλατφόρμα που μας μαθαίνει την πόλη – Πως θα βοηθήσει με τον τουρισμό

Ο Δήμος δημιούργησε την εφαρμογή και την ιστοσελίδα explore.patras.gr, μέσω της οποίας μπορούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες για την πόλη.

explore patras: Η νέα πλατφόρμα που μας μαθαίνει την πόλη - Πως θα βοηθήσει με τον τουρισμό

Αν κυκλοφορήσει κανείς στους δρόμους της πόλης, μπροστά από ιστορικά κτίρια και μνημεία θα συναντήσει μικρές ταμπέλες με QR codes. Την απάντηση για το τι είναι αυτά τα σημάδια, την έδωσαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Πάτρας Νίκος Ασπράγκαθος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου, Πέτρος Γανός, οι οποίοι παρουσίασαν την πλατφόρμα «explore patras».

TI EINAI

Ο Δήμος της Πάτρας θέλοντας να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης δημιούργησε την εφαρμογή και την ιστοσελίδα explore.patras.gr, μέσω της οποίας μπορούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες για την πόλη, όπως για αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, πολιτιστικά κέντρα, διαδρομές, ζώνες wifi HotSpots. Παράλληλα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης υπάρχουν QR code τα οποία μπορεί ο καθένας να σκανάρει και να πάρει πληροφορίες για το συγκεκριμένο σημείο.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Οπως είπε ο κ. Ασπράγκαθος κατά την παρουσίαση: «Μέσω της ψηφιακής αυτής εφαρμογής, οι επισκέπτες, οι δημότες της Πάτρας και πιο πολύ οι νέοι, θα μπορούν να πλοηγούνται στην πόλη και όταν βρίσκονται στα πιο σημαντικά κτίρια αυτής και στους Αρχαιολογικούς της χώρους, να αντλούν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του χώρου, τις χρήσεις του και την ιστορία του».

44 ΣΗΜΕΙΑ

Αυτή τη στιγμή, στην εφαρμογή περιλαμβάνονται 44 σημεία του κέντρου της πόλης και στο μέλλον υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα όπως το Κάστρο του Ρίου και άλλα μέρη, με την συμβολή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

explore patras: Η νέα πλατφόρμα που μας μαθαίνει την πόλη - Πως θα βοηθήσει με τον τουρισμό

ΣΚΟΠΟΣ

Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη του τουρισμού και του πολιτισμού, αλλά και στην ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα, όπου η πόλη προωθείται ως τουριστικός προορισμός. Μέσω της πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να αντλεί περιεχόμενο για τα σημεία ενδιαφέροντος, θεματικές διαδρομές, προϊόντα, παραγωγούς και έτσι αναμένεται να αναβαθμιστεί η εμπειρία του στην πόλη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη των υποδομών WiFi HotSpots, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Δημαρχέιο, το Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, το Παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο και τη Μαρίνα της Πάτρας.

«ΦΑΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

Αντιλαμβανόμενοι τη χρησιμότητα της πλατφόρμας, ρωτήσαμε περισσότερα πράγματα τον κ. Γάνο. Είπε χαρακτηριστικά στην «Π»: «Μεγάλο μέρος των πληροφοριών, είχε αρχειοθετηθεί από τον “Φακό Ιστορίας” που είχε δημιουργηθεί το 2006 στο πλαίσιο της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας”. Αναζητήσαμε αυτό το υλικό για να τα αξιοποιήσουμε και το αποτέλεσμα νομίζω πως μας δικαιώνει. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών προβάλλει στην ιστοσελίδα του την εφαρμογή μας» αναφέρει ο κ. Γάνος.

Στο περιθώριο της παρουσίασης, ο κ. Γάνος τόνισε επίσης: «Το έργο μπορεί να τελείωσε στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά για εμάς στην ουσία τώρα αρχίζει. Τα σημεία που προβάλλονται μπορούν να γίνουν όσα θέλουμε. Αρχικά περιορίσαμε το έργο στο κέντρο της Πάτρας και πλέον είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η τελευταία ατάκα του κ. Γάνου μας υποχρέωσε να ρωτήσουμε πώς μπορεί να γίνει γνωστή η νέα πλατφόρμα στο ευρύ κοινό και η απάντηση ήρθε από το Γραφείο Τύπου: «Εξετάζει ήδη ο Δήμος τη συνεργασία με ξενοδοχεία για να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια για την εφαρμογή και τη χρήση της, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνεται και στο λιμάνι, τον σταθμό του ΟΣΕ και το ΚΤΕΛ».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ