Φέρνει «Οσκαρ» το Πανεπιστήμιο Πατρών – Ερχεται ο Λάνθιμος

Ηδη ο πρύτανης, προσπαθεί να εντοπίσει τηλεφωνικά τον σκηνοθέτη, κάτι όχι και τόσο εύκολο αυτή την περίοδο λόγω αυξημένων κινηματογραφικών υποχρεώσεων του τελευταίου

ΛΑΝΘΙΜΟΣ

Σε αγώνα δρόμου, για την αναγόρευση του διάσημου Ελληνα σκηνοθέτη, Γιώργου Λάνθιμου, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει επιδοθεί ο πρύτανης του Ιδρύματος!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π», τις οποίες επιβεβαίωσε ο κ. Χρήστος Μπούρας, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, έχει καταθέσει εισήγηση στη Σύγκλητο, προκειμένου να επικυρωθεί η περιένδυση του βραβευμένου σκηνοθέτη, με την τήβεννο της Σχολής. Γεγονός, που όπως είναι αυτονόητο, θα προσδώσει ιδιαίτερη αίγλη και διεθνή προβολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Oπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ο πρύτανης, η εισήγηση έχει κατατεθεί επίσημα στην Σύγκλητο από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στο οποίο πρόεδρος είναι η Αρετή Βασιλείου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια πρόεδρος είναι η Αγγελική Ρόζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Ηδη ο πρύτανης, προσπαθεί να εντοπίσει τηλεφωνικά τον σκηνοθέτη, κάτι όχι και τόσο εύκολο αυτή την περίοδο λόγω αυξημένων κινηματογραφικών υποχρεώσεων του τελευταίου, προκειμένου να του ανακοινώσει επίσημα την εισήγηση του Τμήματος και την πρόθεση του Πανεπιστημίου, να τον αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορά του. Εφόσον λάβει την δική του συγκατάθεση -κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο- ο κ. Μπούρας, θα προωθήσει την σχετική εισήγηση στην Σύγκλητο, όπως προβλέπεται, για την τυπική επικύρωση του αιτήματος.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε ο πρύτανης κ. Μπούρας στην «Π», η σχετική αναγόρευση του Γιώργου Λάνθιμου, προβλέπεται χρονικά να γίνει γύρω στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Τελετή, που αναμένεται να προκαλέσει το αυξημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, αφού ο βραβευμένος σκηνοθέτης και οι δράσεις του, αποτελούν αγαπημένο θέμα στις πολιτιστικές και κινηματογραφικές στήλες.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ

Ο Ελληνας σκηνοθέτης, ξεκίνησε την διεθνή του αναγνώριση το 2009, όταν η ταινία του «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο Ενα Κάποιο Βλέμμα (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών εκείνης της χρονιάς. Ενώ στις 25 Ιανουαρίου του 2011 ανακοινώθηκε πως ο Κυνόδοντας είναι υποψήφιος για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010, κάνοντας τον Λάνθιμο ευρέως γνωστό και τοποθετώντας τον σύγχρονη ελληνική μεγάλη οθόνη, στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Αλπεις» και το 2015 με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ο Αστακός». Το 2018 κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία Η Ευνοούμενη.

Η ταινία αυτή προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για 10 βραβεία Οσκαρ ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ελληνα σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Κέρδισε το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.

Εχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως την Νικόλ Κίντμαν, την Εμμα Στόουν και τον Κόλιν Φάρελ.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments