Φινλανδία: Δεν ζητάμε άδεια από τη Ρωσία για το ΝΑΤΟ – Να χαμηλώσει την ένταση η Τουρκία
Όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα.
Σημείωσε, ακόμη, ότι ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. «Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη» πρόσθεσε.
Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια της Ρωσίας»
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Κυριακή 15/5, κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η ένταξη της Σουηδίας.
Στις 20:00 ξεκινούν οι εργασίες
Οι εργασίες ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λιντ και της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, ενώ αύριο στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε πως η Τουρκία «δεν έχει κλείσει την πόρτα» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και την πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που θεωρεί ότι ασκούνται, ιδίως στη Στοκχόλμη.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το σφουγγάρι της κουζίνας που χρησιμοποιούμε όλοι κρύβει δύο απρόσμενους κινδύνους
Κλείδωσε το Apple Event: Έρχονται iPhone 18 Pro και το iPhone Ultra
Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ΦΩΤΟ
Τι ώρα πληρώνονται σήμερα οι συντάξεις Σεπτεμβρίου
Νέο Mac Studio με M5 Max και M5 Ultra: Το ισχυρότερο Mac για on-device AI
Η «Κοινο_Τοπία» επιβράβευσε τις φοιτητικές ομάδες Patras Medicine
Ούτε στο ψυγείο, ούτε στη φρουτιέρα: Το μυστικό για να διατηρήσεις τις μπανάνες φρέσκες για εβδομάδες!
Μόλις αποκαλύφθηκε το νέο Mac mini με M6 και M5 Pro
