Φινλανδία: Ο κεντροδεξιός Στουμπ προηγείται ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία.

φινλανδία

Η δημοσκόπηση της Helsingin Sanomat δείχνει ότι ο κεντροδεξιός Αλεξάντερ Στουμπ προηγείται του Πέκα Χααβίστο του Πράσινου Κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, της Helsingin Sanomat, που δημοσιεύεται σήμερα.

Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδρο για να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας στον νέο της ρόλο στο ΝΑΤΟ, αφού έδωσε τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας για να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τι δείχνει δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες και σήμερα αφότου ο Στουμπ οριακά έφθασε πρώτος με 27,2% κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή ακολουθούμενος από τον Χααβίστο με 25,8%.

Ερωτηθέντες για το ποιον από τους δύο επαπομείναντες υποψηφίους θα ψηφίσουν αυτή τη φορά, 57% απάντησαν τον Στουμπ, ενώ 43% τον Χααβίστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε διαδικτυακά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Verian for Helsingin Sanomat.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ηγείται της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ενεργεί επίσης ως ανώτατος διοικητής των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Στουμπ

Ο 55χρονος Στουμπ είναι πρώην πρωθυπουργός και ευρωπαϊστής κοσμοπολίτης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε “συντηρητικός” σε συνέντευξή του στο Reuters ενόψει των εκλογών.

Σύμφωνα με το iefimerida, ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χααβίστο, είναι ένας κεντροαριστερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως διαπραγματευτής ειρήνης.

Σε περίπτωση εκλογής του θα γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Επιχείρηση «κυκλοφοριακό», διπλοπαρκάρισμα τέλος! Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛΑΣ με άμεση εφαρμογή στο κέντρο της πόλης ΦΩΤΟ

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Υπόθεση Γκολφίνου: Δεν ήταν έγκλημα ο θάνατος του επιχειρηματία – Ανατροπή από την τοξικολογική εξέταση

Μητσοτάκης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας – Τι είπε για ελληνοτουρκικές σχέσεις και εξοπλιστικά

Η εγκύκλιος που θα διαβαστεί στους ναούς – «Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ομοφυλοφιλικό γάμο»

Οι ευχές στον Μητροπολίτη έφεραν «βροχή» σχολίων: «Πάρτε θέση, κ. Αλεξοπούλου!»