Φιορέλα Μαστρόκαλου: «Θα ήθελα η Πάτρα να σπάσει τα στερεότυπα»

Φιορέλα Μαστρόκαλου: «Θα ήθελα η Πάτρα να σπάσει τα στερεότυπα»

Γνώριζε από μικρή την κλίση της, και παρότι διάλεξε, αρχικά, άλλον επαγγελματικό δρόμο, όταν η τέχνη τη διεκδίκησε εξ ολοκλήρου, πήρε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει ρότα. Και δε μετάνιωσε ποτέ, αφού η ηθοποιός, σκηνοθέτης, performer, visual artist Φιορέλα Μαστρόκαλου ζει και αναπνέει μέσα από την ενασχόλησή της με το αντικείμενο που αγαπά βαθιά.

Πότε καταλάβατε ότι η τέχνη ήταν ο δρόμος σας;

Είχα επαφή με την τέχνη από μικρή ηλικία, τόσο μέσω της βιβλιοθήκης μας όσο και μέσα από τις παραστάσεις που παρακολουθούσαμε με τους δικούς μου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Ημουν πάντα κοντά στο θέατρο, και κάποια στιγμή άρχισα να νιώθω ότι η θέση μου δεν ήταν στα καθίσματα αλλά πάνω στη σκηνή. Αυτή η έλξη αρχικά ήταν ασυνείδητη, έπειτα άρχισα να δραστηριοποιούμαι, συμμετέχοντας σε πολλές ερασιτεχνικές ομάδες, κι έτσι ξεκίνησα σιγά-σιγά να ασχολούμαι με το θέατρο, έπειτα με το χοροθέατρο, στη συνέχεια έκανα μαθήματα κινηματογράφου, παρακολουθούσα σεμινάρια και εργαστήρια φωτογραφίας… Οπότε η «βεντάλια» άνοιξε, μετά τη φοίτησή μου στο Πανεπιστήμιο και αφότου είχα αρχίσει να εργάζομαι ως οικονομολόγος.

Συνεπώς οι σπουδές σας ήταν σε τελείως διαφορετικό αντικείμενο…  

Ναι. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και μετά την αποφοίτησή μου άρχισα να εργάζομαι ως οικονομολόγος. Αυτή μου η επαγγελματική ενασχόληση διήρκεσε έξι χρόνια, ενώ παράλληλα με απορροφούσαν τα καλλιτεχνικά και γινόμουν δημιουργός. Συμμετείχα σε δράσεις, ήμουν στην επιτροπή του Ανεξάρτητου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Πάτρα, βραβεύτηκε ένα σενάριό μου, ένα βίντεο αρτ μου και πήρα υποτροφία για σπουδές γραφιστικής. Τότε ήταν που ιδρύθηκε η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ στην Πάτρα, όπου μπήκα το 2013.

Ηταν κομβικό σημείο να υποθέσω αυτή η νέα φοίτηση;

Ακριβώς. Τον πρώτο χρόννο εργαζόμουν, φοιτούσα στις γραφιστικές τέχνες και παράλληλα στη Δραματική Σχολή.  Οπότε μετά αυτό τον χρόνο, ήρθε για μένα η ώρα να επιλέξω πού θα αφοσιωθώ, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν γίνονταν όλα μαζί. Τότε πήρα την απόφαση να γίνω επαγγελματίας στον χώρο  που αγαπούσα και να αφήσω την προηγούμενη δουλειά μου.

Μεγάλη απόφαση να μεταπηδήσετε επαγγελματικά από κάτι σταθερό σε κάτι αβέβαιο, όπως είναι ο καλλιτεχνικός χώρος.

Ακριβώς. Επειδή, όμως, δεν ένιωθα ότι ο προηγούμενος τρόπος ζωής μου δεν με εξέφραζε, αλλά, αντιθέτως, μου δημιουργούσε πίεση και δεν αισθανόμουν καλά, κατάλαβα ότι έπρεπε να ακολουθήσω τον δρόμο που μου ταίριαζε και μπορούσα να τον ακολουθήσω με όλο μου το είναι. Τις συνέπειες τις γνώριζα, γιατί μπήκα πιο ώριμη και απόλυτα συνειδητοποιημένη σε αυτή τη διαδικασία.

Ποια η εμπειρία σας από τη φοίτησή σας στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας;

Οταν ξεκίνησα να φοιτώ, έχοντας ήδη εκπαιδευτεί, δραστηριοποιηθεί και αποκτήσει εμπειρία στον χώρο, σε Πάτρα και Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά ήταν νέα και άπειρα, είπα μέσα μου ότι θα έπρεπε να μηδενίσω τα προηγούμενα, και να ξεκινήσω από την αρχή. Με αυτή μου την απόφαση ήταν εύκολο να συμπλεύσουμε κι έτσι ήταν ωραία η όλη διαδικασία, καθώς ξαναανακαλύπταμε μαζί πράγματα από την αρχή, με τη χαρά και την ορμή της νεότητας.

Μετανιώσατε, κάποια στιγμή,  για την επιλογή σας;

Καθόλου. Το μόνο που με προβλημάτισε μετά τη Σχολή ήταν ότι ίσως η χώρα και, λίγο, η πόλη δεν προσφέρουν το κατάλληλο έδαφος, αν θες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό τον χώρο. Το περίμενα λίγο διαφορετικό απ’ ό,τι ήταν.

Θέλετε να μας εξηγήσετε;

Επειδή έχω ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό με διάφορα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου κάνουμε καλλιτεχνικά πρότζεκτ, είδα πώς αντιμετωπίζονται εκεί οι καλλιτέχνες. Στη χώρα μας, η δουλειά μας αντιμετωπίζεται, συνειδησιακά και πρακτικά, όχι ως επάγγελμα αλλά ως χόμπι.

Οσον αφορά στην Πάτρα, επειδή στη συνείδηση του κοινού υπάρχει πολύ έντονα το ερασιτεχνικό θέατρο, δεν είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματία και ερασιτέχνη. Θα ήθελα η Πάτρα να σπάσει τα στερεότυπα και να είναι υποστηρικτική σε φρέσκιες, πρωτοποριακές, ρηξικέλευθες ιδέες και προτάσεις  νέων δημιουργών, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Εχετε σκεφτεί να ανοίξετε τα φτερά σας εκτός Πάτρας;

Εχω κάνει κάποιες προσπάθειες, έχω παίξει και σε παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας, έχω συνεργαστεί και με ανθρώπους εκτός πόλης, και τελευταία έχω ξεκινήσει κάποιες συνεργασίες με φεστιβάλ του εξωτερικού. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα στην Αθήνα, όπως δουλεύει ο σύστημα, για να ξεκινήσεις κάτι μόνος. Οπότε χρησιμοποιώ ως βάση την πόλη μου και «ανοίγομαι» όσον αφορά στις συνεργασίες μου.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, performer, visual artist.  Σε ποια απ’ όλες τις ενασχολήσεις σας νιώθετε περισσότερο ο εαυτός σας;

Σίγουρα ως ηθοποιός νιώθω καλά. Το κομμάτι του δημιουργού προϋπήρχε και είναι κάτι τελείως διαφορετικό, με άλλη αφορμή και διαδικασία. Η μεγάλη μου αγάπη είναι πάντα να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή.

Τα όπλα σας στις δυσκολίες;

Η επαγγελματική ενασχόλησή μου με τον καλλιτεχνικό χώρο είναι ένα μεγάλο σχολείο. Μαθαίνω από τις δυσκολίες, τα εμπόδια και αναπροσαρμόζομαι κάθε φορά. Η επιμονή είναι η μεγαλύτερη αρετή μου. Η αγάπη μου γι’ αυτό κάνω είναι τόσο ξεκάθαρη και βαθιά, που αντλώ απ’ αυτή όλη τη δύναμη για να αντεπεξέρχομαι στην όποια αντιξοότητα και να προχωρώ.

Στόχοι/όνειρά σας;

Η εξέλιξη. Να εισχωρήσω ακόμα βαθύτερα στην τέχνη, γιατί μου αρέσει και το στοιχείο της έρευνας, να ανακαλύψω νέα πράγματα, να γνωρίσω ανθρώπους με τις ίδιες αναζητήσεις και να συμπράξουμε, και φυσικά να ταξιδέψω στον κόσμο. Επίσης, θέλω πολύ να συμμετέχω σε παραστάσεις ως ηθοποιός.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ