Φλόριντα: Εκτελέστηκε ο 61χρονος Γουίλιαμ Σίλβια – «Ηταν ατύχημα» τα τελευταία του λόγια
Καταδικάστηκε για τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του και τον τραυματισμό της πεθεράς του – Η Φλόριντα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τις μισές εκτελέσεις στις ΗΠΑ φέτος
Στη 13η εκτέλεση θανατοποινίτη από την αρχή του 2026 προχώρησε την Τρίτη η Φλόριντα, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή στάση της πολιτείας απέναντι στη θανατική ποινή.
Ο 61χρονος Γουίλιαμ Φράνσις Σίλβια εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στη Florida State Prison, κοντά στο Σταρκ, καθώς είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του, Πατρίσια, και τον τραυματισμό της μητέρας της, το 2006.
Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:11 τοπική ώρα, δηλαδή στις 01:11 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας.
«Ήταν ατύχημα, ποτέ δεν ήθελα να την πληγώσω»
Λίγο πριν από την εκτέλεση, όταν ρωτήθηκε εάν ήθελε να κάνει κάποια τελευταία δήλωση, ο Σίλβια είπε ότι λυπάται για όσα συνέβησαν και υποστήριξε ότι ο θάνατος της συζύγου του ήταν ατύχημα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρέμεινε δεμένος στο φορείο, ενώ ένας ιερέας βρισκόταν δίπλα του και προσευχόταν.
Μετά τη χορήγηση των φαρμάκων, ο διευθυντής της φυλακής τον κάλεσε και προσπάθησε να διαπιστώσει εάν ανταποκρινόταν. Όταν δεν υπήρξε αντίδραση, γιατρός επιβεβαίωσε τον θάνατό του.
Η δολοφονία του 2006
Η Πατρίσια Σίλβια είχε εγκαταλείψει την κοινή κατοικία περίπου δύο μήνες πριν από τη δολοφονία και είχε μετακομίσει στο σπίτι της μητέρας της.
Σύμφωνα με τα δικαστικά στοιχεία, ο Σίλβια είχε αγοράσει κυνηγετικό όπλο και πήγε στο σπίτι της πεθεράς του, όπου η οικογένεια είχε συγκεντρωθεί για μπάρμπεκιου.
Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια συμφιλίωσης με την εν διαστάσει σύζυγό του, ο Σίλβια πήγε στο φορτηγό του, πήρε το όπλο και πυροβόλησε τις δύο γυναίκες. Η Πατρίσια σκοτώθηκε, ενώ η μητέρα της, Μπέτι Γούνταρντ, τραυματίστηκε.
Ο Σίλβια καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού και απόπειρα δολοφονίας πρώτου βαθμού.
«Τίποτα δεν μπορεί να μας επιστρέψει τα χαμένα χρόνια»
Μετά την εκτέλεση, η αδελφή της Πατρίσια, Πάμελα Γουάιατ, μίλησε για τις συνέπειες που είχε η δολοφονία στην οικογένεια.
Όπως ανέφερε, η εκτέλεση δεν μπορεί να επιστρέψει στην οικογένεια τα χρόνια που χάθηκαν ούτε να δώσει στην Πατρίσια την ευκαιρία να γνωρίσει τα εγγόνια της.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ζωή της αδελφής της δεν θα πρέπει να ταυτιστεί μόνο με τον τρόπο με τον οποίο πέθανε, αλλά να θυμούνται όλοι και τη ζωή που είχε πριν από τη δολοφονία.
Είχε καταδικαστεί δύο φορές σε θάνατο
Ο Σίλβια είχε καταδικαστεί αρχικά σε θάνατο μετά τη δίκη του το 2008. Η ποινή του αμφισβητήθηκε δικαστικά και για ένα διάστημα άνοιξε ο δρόμος για νέα διαδικασία σχετικά με την επιβολή της.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα επανέφερε τελικά τη θανατική ποινή το 2018, ενώ οι τελευταίες προσπάθειες των δικηγόρων του να εμποδίσουν την εκτέλεση απορρίφθηκαν.
Η Φλόριντα έχει τις περισσότερες εκτελέσεις
Με την εκτέλεση του Σίλβια, η Φλόριντα έφτασε τις 13 εκτελέσεις μέσα στο 2026. Πρόκειται για περισσότερες από τις μισές από τις συνολικά 23 εκτελέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς.
🚨 Convicted murderer William Frances Silvia has been executed at the Florida State Prison in Raiford.
Silvia was put to death for the 2006 murder of his estranged wife Patricia in Daytona Beach.
Time of Death – 6:11pm.#TrueCrime #DeathPenalty #Florida pic.twitter.com/aeXORxVjrg
— Krystal Bradsher (@STARING_KRYSTAL) August 18, 2026
Η πολιτεία είχε καταγράψει επίσης υψηλό αριθμό εκτελέσεων το 2025. Από τις 47 εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά, οι 19 έγιναν στη Φλόριντα.
Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, η πολιτεία πραγματοποίησε δύο εκτελέσεις μέσα στην ίδια ημέρα, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη διπλή εκτέλεση σε αμερικανική πολιτεία εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Δύο ακόμη εκτελέσεις τον Σεπτέμβριο
Το πρόγραμμα των εκτελέσεων στη Φλόριντα δεν σταματά εδώ. Για την 1η Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η εκτέλεση του 74χρονου Χάρολντ Τζιν Λούκας, ο οποίος καταδικάστηκε για τον θανάσιμο πυροβολισμό μιας 16χρονης και τον τραυματισμό δύο φίλων της.
Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκτελεστεί ο 72χρονος Ντάνιελ Όουεν Κόναχαν Τζούνιορ. Έχει καταδικαστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία άνδρα στη Φλόριντα, ενώ οι αρχές τον έχουν συνδέσει ερευνητικά και με άλλες ανθρωποκτονίες.
Στη Φλόριντα οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με θανατηφόρα ένεση, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο της πολιτείας.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το λαχανικό που «χαρίζει» μακροζωία – Ποιο είναι και γιατί ξεχωρίζει
Η star του Χόλιγουντ που εφηύρε το Bluetooth και το WiFi και κανείς δεν την πίστεψε
Παρουσιάζεται στα Καλάβρυτα το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μπουρδάλα
Γιατί δεν πρέπει να πλένετε τα αυγά του εμπορίου
Τα social media «καταβροχθίζουν» την τηλεόραση
Ζώδια σήμερα 19/8: προσοχή στα λόγια και τις παρεξηγήσεις!
Προσωπικός Βοηθός: Πώς θα κάνετε αίτηση για 1.939 ευρώ τον μήνα
Η Apple αποκάλυψε κατά λάθος τα AirPods με κάμερα
