Φοιτητικές εκλογές: «Κόκκινο» το Πανεπιστήμιο Πατρών – Διαφωνία για το Πανελλαδικό αποτέλεσμα

Αντίθετα αποτελέσματα δίνουν οι παρατάξεις που «αισθάνονται» νικήτριες για το πανελλαδικό. Ξεκάθαρη εικόνα για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Φοιτητικές εκλογές

Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη γενική συζήτηση για τη μετεξέλιξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μέσω της λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα οι φοιτητικές εκλογές.

Οι φοιτητικές παρατάξεις για μία ακόμα χρονιά επέλεξαν να λειτουργούν ως προεκτάσεις των κομμάτων της χώρας, αφού ουσιαστικά τα επιχειρήματά τους αποτελούν ακριβή αποτύπωση των κομματικών αποχρώσεων που αντιπροσωπεύουν.

Για μία ακόμα φοιτητική εκλογική διαδικασία, δεν συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις για το ποιος νίκησε αφού ο κάθε συνδυασμός έδινε τα δικά του αποτελέσματα. Η Πανσπουδαστική υποστηρίζει ότι αυτή αναδείχθηκε κυρίαρχη δύναμη στα πανεπιστήμια της χώρας για τρίτη συνεχή χρονιά. Ενώ η ΔΑΠ ΝΔΦΚ διακινεί ότι είναι η νικήτρια παράταξη για 37η συνεχή χρονιά, μην αναγνωρίζοντας την περυσινή και προπέρσινη νίκη της Πανσπουδαστικής.

Η Πανσπουδαστική έδινε σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης ψήφων 95.67%, ότι είχαν ψηφίσει 50.746 φοιτητές, περίπου 3.700 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2023. Με βάση τα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής, η ίδια λάμβανε το 34.19%, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ το 24.52%, η ΠΑΣΠ το 10.25%, η ΕΑΑΚ το 7.64%%, η ATTACK το 4.63%, το ΔΙΚΤΥΟ 1.03% και λοιπές παρατάξεις το 14.52%.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ στα δικά της αποτελέσματα, υποστήριζε ότι ψήφισαν 49.280 φοιτητές. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ είχε 40.01%, η Πανσπουδαστική 23.49%, η ΠΑΣΠ 12.49%, η ΕΑΑΚ 5.96%, το ΔΙΚΤΥΟ 0.71% και λοιπές παρατάξεις 14.21%.

Η κάθε παράταξη δίνει τα δικά της αποτελέσματα, καθώς από το 1995 δεν γίνονται οι φοιτητικές εκλογές υπό ενιαία εφορευτική επιτροπή. Επιπλέον, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στις σχολές που δεν είναι υποψήφιος ο συνδυασμός της.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Οι εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, φέτος πραγματοποιήθηκαν στο πρώην ΤΕΙ, στο Στρούμπειο της Μαιζώνος και στο «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» της Ρήγα Φεραίου, καθώς στο πρώην Πολυκλαδικό εκτελούνται εργασίες.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών συμφωνούν όλες οι παρατάξεις στα αποτελέσματά τους ότι κέρδισε η Πανσπουδαστική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει η νικήτρια παράταξη, η Πανσπουδαστική λάμβανε 31.76%, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ 22.08%, η ΠΑΣΠ 26.26%, η ΕΑΑΚ 5.59%, η ATTACK 3.15%, ΔΙΚΤΥΟ 0.99% και λοιπές παρατάξεις 7.81%. Συνολικά ψήφισαν 7.141 φοιτητές.

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ δίνει λίγο διαφορετικά αποτελέσματα για το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά χωρίς να αλλάζει η κατάταξη. Πανσπουδαστική 31.5%, ΔΑΠ ΝΔΦΚ 22.1%, ΠΑΣΠ 25.93%, ΕΑΑΚ 3.21%, ΔΙΚΤΥΟ 0.95% και λοιπές παρατάξεις 13.97%. Συνολικά ψήφισαν 7.429 φοιτητές σύμφωνα με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά τμήμα όπως τα έδωσε η Πανσπουδαστική

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά τμήμα όπως τα έδωσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Τι ισχυρίστηκε ο Πατρινός οινοποιός για τα αρχαία αντικείμενα

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Κίνδυνοι από το πρόωρο καλοκαίρι

Χαλκίδα: Είχαν βραβεύσει την «αρχηγό» του κυκλώματος εκβίασης επιχειρηματίων, νέες αποκαλύψεις

Βρετανία: Αντιδράσεις για τη «ρεμπέτικη» συναυλία σε ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μπράιτον ΒΙΝΤΕΟ

Γερμανία: Η κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εφόσον εκδοθεί ένταλμα, οι αντιδράσεις 

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνεμοι σήμερα 23/5 στην Πάτρα