Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Τι απαντά η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τις κινητοποιήσεις των εξωτερικών φρουρών

Οι εξωτερικοί φρουροί αρνούνται να κάνουν οι ίδιοι τις μεταγωγές κι όχι οι αστυνομικοί. Χθες μάλιστα Τρίτη 2/11/2021 υπήρξαν και συλλήψεις για παράβαση καθήκοντος καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν έκτακτη μεταγωγή.

Φυλακές Αγίου Στεφάνου: Τι απαντά η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για τις κινητοποιήσεις των εξωτερικών φρουρών

Απάντηση στις απεργιακές κινητοποιήσεις  των εξωτερικών φρουρών στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα δίνει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζει ότι οι εξωτερικοί φρουροί αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να κάνουν οι ίδιοι τις μεταγωγές κι όχι οι αστυνομικοί. Χθες μάλιστα Τρίτη 2/11/2021 υπήρξαν και συλλήψεις για παράβαση καθήκοντος καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν έκτακτη μεταγωγή.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την απεργία των εργαζόμενων στην εξωτερική φρουρά του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής επισημαίνει τα εξής:

Η προσωρινή διαταγή επί της αίτησης αναστολής της εντολής της Γενικής Γραμματείας δια του εγγράφου με αρ. πρωτ. 13796/14/09/2021, να διενεργούν οι εξωτερικοί φρουροί τις μεταγωγές κρατουμένων, κι όχι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν αποφάσισε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων μεταγωγής κρατουμένων από την Αστυνομία στους εξωτερικούς φρουρούς, αλλά ενημέρωσε για τις προβλέψεις του Νόμου 2721 του 1999.

Κατά παρέκκλιση του νόμου, στα Καταστήματα Κράτησης Πατρών και Θεσσαλονίκης οι μεταγωγές γίνονταν από αστυνομικές δυνάμεις κι όχι από εξωτερικούς φρουρούς, όπως ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης.

Ωστόσο, μετά από συνεχείς παρατάσεις από το 2003, η τελευταία χορηγηθείσα προθεσμία για να εκτελούνται τα εν λόγω καθήκοντα από την Ελληνική Αστυνομία, έληξε στο τέλος του 2019.

Το γεγονός ότι κατά παρέκκλιση του νόμου η Ελληνική Αστυνομία ασκούσε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών δεν μπορεί να αποτελεί αιτιολογία για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Γενική Γραμματεία, με το έγγραφό της, υπενθύμισε απλώς ότι μόνο προσωρινά ανατέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία τα συγκεκριμένα καθήκοντα και ουδέποτε ο νομοθέτης προέβλεψε τη μονιμοποίηση αυτού του καθεστώτος.

Παράλληλα, ουδέποτε παραβιάστηκε η αρχή της ισότητας, την οποία επικαλούνται οι εξωτερικοί φρουροί. Στην Πάτρα υπηρετούν 93 υπάλληλοι με 590 κρατούμενους ενώ στα Γρεβενά 65 υπάλληλοι με 605 κρατούμενους και στο ΚΚ Δομοκού 88 για 615 κρατούμενους.

Στα Χανιά ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μικρότερος, ήτοι 54 για 683 κρατούμενους, στη Νιγρίτα 64 για 696, στη Λάρισα 114 για 731 κρατούμενους.

Επομένως οι εργαζόμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου δεν είναι σε δυσμενέστερη θέση από τους συναδέλφους τους σε φυλακές με μεγαλύτερη πληρότητα όπου η εκτέλεση των μεταγωγών δεν γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι για το Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 5 εξωτερικών φρουρών έως το τέλος του έτους, επομένως είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός περί υποστελεχωμένης υπηρεσίας.

Η Γενική Γραμματεία ουδέποτε αιφνιδίασε τους εξωτερικούς φρουρούς διότι είναι γνωστό σε όλους ότι από το 2019 έληξε η προθεσμία για συνέχιση των μεταγωγών από την Αστυνομία.

Εκτοτε δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να προετοιμαστούν. Μάλιστα, διατέθηκαν άμεσα εκπαιδευτές σε θέματα μεταγωγής κρατουμένων, συνοδειών, σωματικών ερευνών ώστε οι εξωτερικοί φρουροί να είναι έτοιμοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Αναφορικά με τις συλλήψεις εξωτερικών φρουρών που απείχαν από τα καθήκοντά τους και αρνήθηκαν να εκτελέσουν έκτακτη μεταγωγή κρατουμένου, τονίζεται ότι ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, στο πλαίσιο μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης για παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει να τονιστεί καθημερινά 10 έως 40 αστυνομικοί απασχολούνταν με τις μεταγωγές κι όχι με τα αστυνομικά τους καθήκοντα. Η απεμπλοκή τους θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών του νομού Αχαϊας.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος ώστε να μην διασαλευθεί η ομαλή λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης και να προστατευτούν τα δικαιώματα και η υγεία των κρατουμένων.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

νερό
Αίγιο: Επίσκεψη Καλογερόπουλου στα Παλαιά Σφαγεία - Σημείο αναφοράς για την περιοχή
Στα νοσοκομεία της Ηλείας την Τετάρτη η Μίνα Γκάγκα - Υπόμνημα με προτάσεις από την Αυγερινοπούλου
Πάτρα - Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο