Γαλλία: «Οι πίνακες αξίζουν μια περιούσια, αλλά όχι κλεμμένοι»-Που μπορεί να καταλήξουν
Οι ειδικοί στην εγκληματικότητα γύρω από την τέχνη εξηγούν ότι οι περισσότεροι πιθανοί αγοραστές, δεν θέλουν να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Η πραγματικότητα, δηλαδή, απέχει πολύ από όσα παρουσιάζουν οι ταινίες
«Οι πίνακες του Ρενουάρ που κλάπηκαν από ένα μικρό μουσείο στη Γαλλία εξακολουθούν να αγνοούνται. Αν, όμως, οι δράστες ελπίζουν ότι θα αποκομίσουν εκατομμύρια από την κλοπή, μάλλον θα απογοητευτούν. Η πώληση ενός τόσο γνωστού κλεμμένου έργου τέχνης είναι σχεδόν αδύνατη.
Ένα έργο που έχει δηλωθεί ως κλεμμένο δεν μπορεί εύκολα να εμφανιστεί σε δημοπρασία, ή να διακινηθεί μέσω της νόμιμης αγοράς χωρίς να προκαλέσει υποψίες. Ακόμη και στη μαύρη αγορά, η αξία του καταρρέει. Σε αντίθεση με κοσμήματα ή πολύτιμα αντικείμενα, ένας πίνακας δεν μπορεί να τεμαχιστεί και να πουληθεί σε μέρη χωρίς να χάσει ουσιαστικά ολόκληρη την αξία του.
Οι ειδικοί στην εγκληματικότητα γύρω από την τέχνη εξηγούν ότι οι περισσότεροι πιθανοί αγοραστές, δεν θέλουν να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Η πραγματικότητα, δηλαδή, απέχει πολύ από όσα παρουσιάζουν οι ταινίες.
«Ο κόσμος φαντάζεται πάντα κάποιον τύπου “Dr. No” από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ», λέει ο Άρθουρ Μπραντ, Ολλανδός ιδιωτικός ερευνητής που ασχολείται με κλοπές έργων τέχνης. «Αυτό όμως είναι Χόλιγουντ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέτοιοι συλλέκτες».
Ο Μπραντ, ο οποίος ερευνά υποθέσεις κλοπής έργων τέχνης εδώ και περίπου 20 χρόνια, εξηγεί ότι ιδιαίτερα τα διάσημα έργα συχνά καταλήγουν να μην τα αγγίζει κανείς. Έτσι, ένας πίνακας που κανονικά αξίζει εκατομμύρια μπορεί, μόλις κλαπεί από ένα μουσείο, να γίνει πρακτικά «άχρηστος», ή να αξίζει μόνο ένα μικρό μέρος της αρχικής του τιμής.
Η κλοπή από το Μουσείο Ρενουάρ στο Κανιέ-σιρ-Μερ, την τελευταία κατοικία του ζωγράφου στη Γαλλική Ριβιέρα, αποτελεί το πιο πρόσφατο περιστατικό μιας σειράς εντυπωσιακών κλοπών έργων τέχνης από μουσεία σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να αυξηθούν.
Πού μπορεί να καταλήξουν οι πίνακες
Ο δήμαρχος του Κανιέ-σιρ-Μερ, Μπράιαν Μασόν, δήλωσε ότι μια ομάδα καλά οργανωμένων διαρρηκτών έκλεψε συνολικά τέσσερις πίνακες του Ρενουάρ. Κατά τη διαφυγή τους, όμως, εγκατέλειψαν δύο από αυτούς στον κήπο του μουσείου. Πρόκειται για τα έργα «Πορτρέτο της κυρίας Πισόν» και «Η Κοκό διαβάζει».
Οι άλλοι δύο πίνακες – «Πορτρέτο της κυρίας Κολονά Ρομάνο» και «Νεαρή γυναίκα στο πηγάδι» – εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ η αστυνομία αναζητά τους δράστες.
Ο δήμαρχος εκτίμησε τη συνολική αξία των κλεμμένων έργων σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι πιθανότητες να αποκομίσουν οι κλέφτες σημαντικό κέρδος είναι εξαιρετικά μικρές, σύμφωνα με την καθηγήτρια εγκληματικότητας στην τέχνη, Έριν Τόμσον. Όπως επισημαίνει, σε πολλές παρόμοιες υποθέσεις αποδεικνύεται τελικά ότι οι δράστες είναι άνθρωποι που ξέρουν να κλέβουν, αλλά δεν έχουν υπολογίσει τις συνέπειες των πράξεών τους.
Κάποιοι εγκληματίες μπορεί να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τα κλεμμένα έργα για να ζητήσουν λύτρα ή να εξασφαλίσουν κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο. Πολλά μουσεία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δεν ασφαλίζουν τα έργα τους επειδή το κόστος είναι πολύ υψηλό. Και ακόμη κι όπου υπάρχει ασφάλιση, μια διαπραγμάτευση με την ασφαλιστική εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην αποκάλυψη των δραστών.
Έτσι, αν τα έργα δεν επιστραφούν ή δεν εντοπιστούν από τις αρχές, μπορεί να παραμείνουν κρυμμένα για χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι κλέφτες μπορεί τελικά να τα καταστρέψουν προκειμένου να εξαφανίσουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν.
Ο Μπραντ αναφέρει ότι έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου κλεμμένα έργα κυκλοφορούν στον υπόκοσμο και χρησιμοποιούνται ως μορφή πληρωμής, ακόμη και για την αγορά ναρκωτικών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ως «διαπραγματευτικό χαρτί»: ένας εγκληματίας που συλλαμβάνεται για άλλη υπόθεση μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την επιστροφή ενός κλεμμένου πίνακα με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη μεταχείριση από τις αρχές.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
iPhone 18 Pro: Όλα όσα γνωρίζουμε για την τιμή, τα χαρακτηριστικά και την κυκλοφορία
Μπύρα χωρίς αλκοόλ: Τι κρύβεται πίσω από το «0%»;
Ο Apon και το «Ηχογένεια tour» στην Πάτρα
iPhone Duo: Όλα όσα γνωρίζουμε για το πρώτο αναδιπλούμενο κινητό της Apple
Ελ Νίνιο: Τι είναι το φαινόμενο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και πώς επηρεάζει την Ελλάδα
