Γέφυρα ΑΕ: Αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου – Προχωρημένες συζητήσεις με ΑΒΑΞ

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση από την ΑΒΑΞ μετοχών των εταιρειών Γέφυρα Α.Ε.  και Γέφυρα λειτουργία Α.Ε., που αντιστοιχούν σε ποσοστά 5,69% και 6,35% του μετοχικού κεφαλαίου των ανωτέρω εταιρειών αντιστοίχως βρίσκεται η Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ.

ΠΑΤΡΑ

Τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις για πώληση ποσοστού 20,53% που κατέχει ο όμιλος Άβαξ στη Γέφυρα ΑΕ και 21,55% στην Γέφυρα Λειτουργία ΑΕ προς την Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, γνωστοποίησαν οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με το ισχύον μετοχολόγιο της Γέφυρα ΑΕ που συνδέει Ρίο – Αντίρριο, η γαλλική Vinci Concessions κατέχει το 57,45%, η Άκτωρ Παραχωρήσεις το 22,02% και η Αβαξ το 20,53%

Σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Άβαξ αναφέρει ότι:

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις Εκθέσεις του διοικητικού συμβουλίου για το 2021 και το α’ εξάμηνο του 2022, ο όμιλος Αβαξ έχει λάβει την απόφαση να απο-επενδύσει από ορισμένες συμμετοχές, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συμμετοχών του σε έργα παραχώρησης. Στα πλαίσια αυτά διερεύνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για εκχώρηση του ποσοστού 20,53% στην Γέφυρα ΑΕ (και 21,55% στην Γέφυρα Λειτουργία ΑΕ), έχοντας καταλήξει σε επί της αρχής συμφωνία με τους υπόλοιπους μετόχους των εν λόγω εταιρειών για την μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της. Η επί της αρχής αυτής συμφωνία εξαρτάται από όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν την καθιστούν οριστική. Όταν και εφόσον οι όροι αυτοί συντρέξουν και οι προϋποθέσεις και αιρέσεις πληρωθούν, η εταιρεία θα προβεί, όπως πάντα, σύμφωνα με τον νόμο και αμελλητί, στις δέουσες γνωστοποιήσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Από την πλευρά της η Ελλάκτωρ ΑΕ αναφέρει για το deal με την Αβαξ και την απόφασή της να ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Γέφυρα ΑΕ:

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & Συμβουλίου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών η εξ΄ολοκλήρου θυγατρική της Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση από την Αβαξ μετοχών των εταιρειών Γέφυρα Α.Ε. και Γέφυρα Λειτουργία Α.Ε., που αντιστοιχούν σε ποσοστά 5,69% και 6,35% του μετοχικού κεφαλαίου των ανωτέρω εταιρειών αντιστοίχως Η εταιρεία τηρώντας τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεις και προς προστασία του επενδυτικού κοινού, διαβεβαιώνει ότι με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ποια είναι η Γέφυρα ΑΕ

Η εταιρεία Γέφυρα ΑΕ συστάθηκε το 1995 από τη γαλλική VINCI και έξι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, με έδρα το Χαλάνδρι Αττικής και με αποκλειστικό σκοπό τη σύναψη με το Ελληνικό Δημόσιο και την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Ως Παραχωρησιούχος, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έχει την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας της Γέφυρας στη διάρκεια των 42 ετών της περιόδου παραχώρησης.

Από τον Αύγουστο 2004, οπότε και έληξε η κατασκευαστική περίοδος και μέχρι τη λήξη της περιόδου παραχώρησης, η Γέφυρα Α.Ε. είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του έργου (μέσα στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης), για τη συντήρησή του και όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε το έργο να βρίσκεται πάντα στη πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων. Σκοπός της είναι μέσα από τη συμβατικά χρηστή διαχείριση του έργου, η κοινωνική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Για αυτόν το λόγο, η Γέφυρα έχει αναπτύξει και προτίθεται στο μέλλον να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την εμπορική, κοινωνική και χορηγική στρατηγική της.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταμείο Ανάκαμψης
Υδρογονάνθρακες
xrimata-epixeirimatias