Γέφυρα συνεργασίας µεταξύ UNESCO και ∆υτικής Ελλάδας

Στόχος της ηµερίδας ήταν η διάδοση του έργου της UNESCO µέσα από την παρουσίαση επιλεγµένων προγραµµάτων, που προάγουν µεταξύ άλλων την πολιτιστική, φυσική υλική και άυλη κληρονοµιά της ανθρωπότητας, τη διαπανεπιστηµιακή συνεργασία, τη βιώσιµη ανάπτυξη, την αειφορία και την καινοτοµία στην εκπαίδευση.

Γέφυρα συνεργασίας µεταξύ UNESCO και ∆υτικής Ελλάδας Φορείς της περιοχής και εκπρόσωποι συλλόγων συµµετείχαν στην ηµερίδα µε ενδιαφέρον και συγκεκριµένες προτάσεις για την ανάδειξη των µνηµείων της ∆υτικής Ελλάδας

Στην απίστευτη διαπίστωση ότι η Ελλάδα µε την τεράστια αρχαία κληρονοµιά, διαθέτει µόλις 15 µνηµεία εγγεγραµµένα στην πολιτιστική κληρονοµιά της Unesco, όταν την ίδια στιγµή η Γερµανία έχει περισσότερα από 50, προέβη η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Η κ. Τζιτζικώστα έκανε την παραπάνω επισήµανση µιλώντας στη χθεσινή ηµερί- δα µε θέµα «Τα προγράµµατα της UNESCO που µετασχηµατίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες: Εκπαίδευση, Πολιτισµός & Βιώσιµη Ανάπτυξη», που φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η ηµερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτρο- πή για την UNESCO και την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, µετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη και τε- λούσε υπό την αιγίδα της Γε- νικής Γραµµατείας Απόδηµου Ελληνισµού και ∆ηµόσιας ∆ιπλωµατίας.

Στόχος της ηµερίδας ήταν η διάδοση του έργου της UNESCO µέσα από την παρουσίαση επιλεγµένων προγραµµάτων, που προάγουν µεταξύ άλλων την πολιτιστική, φυσική υλική και άυλη κληρονοµιά της ανθρωπό- τητας, τη διαπανεπιστηµιακή συνεργασία, τη βιώσιµη ανάπτυξη, την αειφορία και την καινοτοµία στην εκπαίδευση.

 

ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο κ. Κατσανιώτης τόνισε ανάµεσα στα άλλα, ότι η έλευση της UNESCO στην Αχαΐα σηµατοδοτεί την ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας του τόπου µας, σε παγκόσµιο brand.

Σηµείωσε ότι εκτός από τις διαδικασίες για την ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού στον κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Unesco, έχει δροµολογηθεί και η ένταξη του γεωπάρκου Χελµού – Βουραϊκού στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO: «Οµως, είναι βέβαιο -συµπλήρωσε- πως δεν πρέπει να µείνουµε µόνο σε αυτά. Είναι βέβαιο ότι ο τόπος µας έχει πάρα πολλά να δείξει. Ως παράδειγµα θα αναφερθώ στις αναβαθµίδες των αµπελώνων της Αιγιάλειας, στον επίσης σπάνιο και προστατευόµενο οικότοπο της Στροφυλιάς και βέβαια, σε µια σειρά από παραδοσιακές και µοναδικές παραγωγικές δράσεις της περιοχής, που προσφέρουν εξίσου µοναδικά προϊόντα, όπως οι αλυκές ή ακόµα και το αυγοτάραχο, η κορινθιακή σταφί-δα, η Μαυροδάφνη και τόσα άλλα…».

Γέφυρα συνεργασίας µεταξύ UNESCO και ∆υτικής Ελλάδας

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης µε τον Νεκτάριο Φαρµάκη

 

ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Από την πλευρά του ο περι- φερειάρχης δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρµάκης, κάλε- σε το σύνολο των φορέων της περιοχής να καταθέσουν ιδέ- ες, που όπως τόνισε, θα µετατραπούν σε τεκµηριωµένες προτάσεις προς την UNESCO, για να προσθέσει: «Στήνουµε µία µεγάλη γέφυρα ανάµεσα στην UNESCO και στη ∆υτική Ελλάδα. Ωστε µε την δική της συµβολή και υπό τη δική της οµπρέλα, αλλά και µε τη συνδροµή του υπουργείου Εξωτερικών, να χαράξου- µε µία ισχυρή στρατηγική εξωστρέφειας. Να γίνουµε µέρος ενός µεγάλου και ισχυρού δι- κτύου που από τη µία πλευρά συνδέει ανθρώπους, µέρη και πολιτισµούς. Και από την άλ- λη, διαµορφώνει ισχυρά brand µε πολλαπλά οφέλη».

 

Ε∆ΡΑ UNESCO ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Από τις τοποθετήσεις που ξεχώρισαν, ήταν αυτή του Πα-ναγιώτη ∆ηµόπουλου, αντιπρύτανη Ερευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστηµίου Πατρών και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Προστατευόµενων Περιοχών Natura 2000, ο οποίος ανέπτυξε την προσπάθεια του Πανεπιστηµίου Πατρών να ιδρύσει έδρα υπό την αιγίδα της UNESCO:

«Εχουµε 13 τέτοιες πανεπιστηµιακές έδρες στη χώρα µας, αλλά καµία στη δυτική Ελλάδα. Εµείς σαν Πανεπιστήµιο εκδηλώνουµε ισχυρά την πρόθεση µας στην απόκτηση της έδρας και θα χρηµατοδοτήσουµε την υποβολή του σχετικού φακέλου. Είναι στο χέρι µας, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον που διαθέτουµε, να µετατραπούν σε όφελος για τον τουρισµό και την ανάπτυξη της περιοχής».

Στην ηµερίδα συµµετείχαν σηµαντικοί οµιλητές από τον ακαδηµαϊκό χώρο, την πρωτοβάθµια – δευτεροβάθµια εκπαίδευση, τους φορείς προστασίας και διαχείρισης γεωπάρκων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρουσία- σαν επιτυχηµένα παραδείγµατα στοιχείων και περιοχών της χώρας µας που έχουν ήδη ενταχθεί στα δίκτυα της UNESCO, εστίασαν στα οφέλη που µπορούν να αποκοµίσουν οι τοπικές κοινωνίες από την ένταξή τους.

 

Γέφυρα συνεργασίας µεταξύ UNESCO και ∆υτικής Ελλάδας

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ