Γεννηματά – Λοβέρδος: Τι οδήγησε τελικά στο διαζύγιο;

Για τους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να «αποπέμψει» τον Ανδρέα Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.
Αντίθετα, έμοιαζε με αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Μόνο που για να γίνει πράξη χρειάστηκαν πρώτα μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, δύο σύντομα τετ-α-τετ και η δημοσίευση μίας δημοσκόπησης.
Από το 2015, οπότε και η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αργότερα στη θέση του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετές δύσκολες καταστάσεις στο εσωκομματικό πεδίο. Κάθε φορά που αισθάνονταν ότι τα πράγματα κινδύνευαν να ξεφύγουν, απαντούσε με αποφασιστικότητα. Δεν δίστασε ούτε στιγμή να παύσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ -και να προκηρύξει ένα Συνέδριο, που εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ- όταν διαφώνησε με τον τελευταίο γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη, ούτε να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων των πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Βενιζέλο, όταν έκρινε ότι με την στάση του μάλλον δεν βοηθούσε την παράταξη. Ακριβώς το ίδιο έπραξε και στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ
Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε την Τρίτη, στο γραφείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε κυριολεκτικά στα όρθια την απόφασή της στον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Κατά την ολιγόλεπτη συζήτηση τους, η Φώφη Γεννηματά φέρεται να του εξήγησε πως ο βασικός λόγος της απομάκρυνσής του ήταν το γεγονός πως βρίσκονταν εκτός γραμμής – παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις για αξιοποίηση άλλων στελεχών.
Το ερώτημα, όμως, είναι τι μεσολάβησε και φτάσαμε στο σημείο να διαρραγούν οι σχέσεις των δύο, οι οποίες ήταν σε πολύ καλό σημείο – σε σημείο που η Φώφη Γεννηματά πίεσε προεκλογικά τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην κατέβει στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, για χάρη του Αν. Λοβέρδου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι παράγοντες της ευρύτερης παράταξης που έσπευσαν να υιοθετήσουν την άποψη πως η αιτία της ρήξης δεν ήταν άλλη, παρά η πρόθεση του πρώην υπουργού να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Οπως, όμως, αναφέρουν από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, η εξήγηση αυτή είναι απλοϊκή και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εικόνα.
Η ΑΡΧΗ
Ολα ξεκίνησαν μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Αννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Η Αννα προτείνεται από τον Κυριάκο για γγ του ΟΟΣΑ. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε», είχε γράψει στα κοινωνικά δίκτυα ο Αν. Λοβέρδος, σε μία κίνηση που από την πλευρά Γεννηματά ερμηνεύτηκε ως τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά για την επερχόμενη σύγκρουση στην επερχόμενη εσωκομματική διαδικασία.
Οι εκτιμήσεις τους δεν ήταν λαθεμένες, καθώς ακολούθησε ένα τετ α τετ ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκεί ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που ναι μεν ψύχρανε τις σχέσεις τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν η αιτία για τη σύγκρουση.
Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Το μεταξύ τους χάσμα γιγαντώθηκε στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, όταν και παρουσιάστηκε δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον Ανδρέα Λοβέρδο πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων -στο σύνολο, όχι εκείνων του ΚΙΝΑΛ- για την ηγεσία της παράταξης. Η δημοσκόπηση αυτή θεωρήθηκε από τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά ως προσπάθεια ανάμιξης του Μαξίμου στα εσωκομματικά δρώμενα και αποτέλεσε την αρχή για μία σειρά δημοσίων τοποθετήσεων στενών της συνεργατών που είχαν σαν αιχμή την προσπάθεια κάποιων να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε «κόμμα-δορυφόρο» της Νέας Δημοκρατίας. Αν και ποτέ δεν υπήρξε δημόσια τοποθέτηση, μέσα σε αυτές τις δυνάμεις συμπεριελάμβαναν και τον Αν. Λοβέρδο.
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα που είχε διαμορφωθεί, ήρθαν να προστεθούν και οι πληροφορίες που έφταναν στην Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός είχε ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για την εσωκομματική αναμέτρηση, έχοντας συνεχείς επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα – ακόμα και με πρόσωπα που ανήκουν ανοιχτά στα στρατόπεδα της Φώφης Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη.
Οπως αναφέρουν από τον περίγυρο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, το γεγονός πως ο Αν. Λοβέρδος χρησιμοποιούσε τον θεσμικό του ρόλο για να κάνει προεκλογική καμπάνια, αλλά και για να περνάει στη Βουλή τις προσωπικές του απόψεις, ως θέσεις του κόμματος, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οδήγησαν στο «διαζύγιο», το οποίο στην παρούσα φάση δείχνει πως βολεύει και τις δύο μεριές.
Πάντως, από το περιβάλλον του κ. Λοβέρδου υποστηρίζουν ότι κινήθηκε απολύτως θεσμικά, αφού είχε ενημερώσει τόσο την ίδια την πρόεδρο, όσο και τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη για τις προθέσεις του.

Του
Αντώνη Γκιοκα