Γερμανία: Ζευγάρι συνελήφθη ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας
Οι γερμανικές αρχές ερευνούν υπόθεση στην οποία οι ύποπτοι φέρονται να προσέγγιζαν ακαδημαϊκούς για πληροφορίες υψηλής τεχνολογίας με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές

Ένα παντρεμένο ζευγάρι Γερμανών συνελήφθη στο Μόναχο, καθώς θεωρείται ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές.
Σύμφωνα με το Γραφείο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με έδρα την Καρλσρούη, οι δύο ύποπτοι φέρονται να είχαν αναπτύξει επαφές με επιστήμονες σε γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
Στόχος τους, κατά τους εισαγγελείς, ήταν να αποκτήσουν επιστημονικές πληροφορίες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν και στρατιωτικές εφαρμογές.
🇨🇳🇩🇪 Married couple arrested in Germany for spying for China
German authorities have detained a husband and wife, Xuejun C. and Hua S., who hold German citizenship, on suspicion of long-term espionage on behalf of Beijing.
For years, the pair collected sensitive information on… pic.twitter.com/ZX1Bk1LFST
— Visegrád 24 (@visegrad24) May 20, 2026
Ποιους φέρονται να προσέγγιζαν
Σύμφωνα με τις αρχές, οι ύποπτοι φέρονται να είχαν στοχεύσει καθηγητές και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αεροδιαστημική μηχανική, η επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η τεχνητή νοημοσύνη.
Κατά την προσέγγιση των ακαδημαϊκών, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να εμφανίζονταν είτε ως διερμηνείς είτε ως εργαζόμενοι σε αυτοκινητοβιομηχανία.
Το πρόσχημα των διαλέξεων στην Κίνα
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές αναφέρουν ότι ορισμένοι επιστήμονες φέρονται να προσεγγίστηκαν με το πρόσχημα ότι θα έδιναν αμειβόμενες διαλέξεις στην Κίνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαλέξεις αυτές παρουσιάζονταν ως εκδηλώσεις για πολιτικό ακροατήριο.
Ωστόσο, κατά τους εισαγγελείς, στην πραγματικότητα το περιεχόμενό τους φέρεται να κοινοποιούνταν στη συνέχεια σε μέλη κρατικών εταιρειών του αμυντικού τομέα.
Ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου
Οι δύο ύποπτοι αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα τεθούν υπό προσωρινή κράτηση.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις ιδιωτικές κατοικίες και στους χώρους εργασίας των δύο συλληφθέντων στο Μόναχο.
Επιχειρήσεις σε έξι γερμανικά κρατίδια
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν επίσης ότι αστυνομικές επιχειρήσεις που συνδέονται με την υπόθεση έγιναν ταυτόχρονα σε έξι κρατίδια.
Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία, το Βερολίνο, το Βραδεμβούργο, την Κάτω Σαξονία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενέργειες αυτές αφορούσαν την προσέγγιση και εξέταση μαρτύρων και όχι την αναζήτηση επιπλέον υπόπτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γερμανία: Τρεις αγνοούμενοι μετά από κατάρρευση κτιρίου λόγω πιθανής έκρηξης αερίου
- Εργο μαμούθ θα ενώσει Δανία και Γερμανία, δείτε πόσο θα κοστίσει
- Γερμανία: Σοκ από τη δίωξη παιδιάτρου για 130 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News