Γιάννης Ανδρικόπουλος, κάθε εκατό χρόνια βγαίνουν τέτοιοι άνθρωποι

Ηταν ένας πραγματικά σπάνιος άνθρωπος. Σε όλα του. Όχι απ’ αυτούς που, για λόγους αβροφροσύνης, αποκαλούμε σπάνιους όταν φεύγουν από τη ζωή. Αλλά απ’ αυτούς που είναι σπάνιοι, κατά γενική ομολογία και παραδοχή, όσο είναι στη ζωή.

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος ήταν ένας απ’ αυτούς. Τους σπάνιους. Τους πολύ σπάνιους. Σ’ ό,τι κι αν έκανε, άφησε τη σφραγίδα του. Δημοσιογράφος, ποιητής, λογοτέχνης, ιστορικός.

Μα πάνω απ’ όλα χαρισματικός. Μοναδικός. Στα πάντα.

Περήφανος ως αιγιαλέας, ως αχαιός, ως Ελληνας. Αλλά και η Αιγιάλεια θα ‘ναι εσαεί περήφανη για ένα από τα πιο εμβληματικά και ηχηρά πνευματικά τέκνα της.

Εφυγε στα 91 του… Ηρεμα, αθόρυβα… Τα τελευταία χρόνια είχε καταπέσει πολύ. Μόνο σωματικά, όμως. Είχε μέχρι το τέλος πλήρη διαύγεια. Το σώμα του τον «πρόδωσε»…

Κι έφυγε τόσο αθόρυβα όσο έζησε τα τελευταία του χρόνια. Χθες το μεσημέρι, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι που μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν  μαζί του, τον αποχαιρέτησαν στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου.

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος ταξιδεύει για τους ουρανούς… Οποιος πιστεύει στη μετά θάνατο ζωή, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως  ο κυρ-Γιάννης θα κάνει εκεί ψηλά μια νέα καριέρα!!!

Μια πραγματικά ξεχωριστή και ιδιοφυής πνευματικά προσωπικότητα των γραμμάτων και της διανόησης.

 

Η «ΠτΔ» μίλησε με 2 κυρίες που γνώρισαν καλά τον αείμνηστο, που έχουν προσωπική αντίληψη και για τον δημιουργό και για τον άνθρωπο Γιάννη Ανδρικόπουλο. Ζητήσαμε να εξηγήσουν, πάνω απ’ όλα, τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο ξεχωριστό.

 

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ: «Ενας αυθεντικός εργάτης του λόγου»

«Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος κατατάσσεται στη χορεία των μεγάλων δημιουργών-ποιητών της σύγχρονης Ελλάδας. Πολυγραφότατος, με τεράστιο έργο και στην τοπική και στην εθνική ιστορία, αποτυπώνοντάς την στην ποίησή του. Εχει γράψει ποιήματα για όλα τα μεγάλα εθνικά γεγονότα. Για το 1821, για την Αλωση, για την προσφυγιά, για τους βαλκανικούς, για το Μικρασιατικό. Όλα τα έχει καλύψει ποιητικά.

Εχει γράψει και δημοσιεύσει ποικίλα δοκίμια. Εχει ασχοληθεί και εμβαθύνει με την ποίηση μεγάλων ποιητών μας: του Παλαμά, του Ελύτη, του Σεφέρη. Επιμελείτο του σπουδαίου περιοδικού η Σχεδία, ένα εμβληματικό περιοδικό.

Ηταν τόσο ξεχωριστός για τους εξής λόγους: Το ταλέντο του πρώτα απ’ όλα. Η ευαισθησία του για τα κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα. Η εργατικότητά του. Ηταν ένας αληθινός και αυθεντικός εργάτης του λόγου. Εργάτης του λόγου. Και σημειώστε το αυτό: Ποτέ από το χρέος μη κινών. Θεωρούσε υποχρέωσή του να είναι παρών σε κάθε πνευματικό γεγονός. Πολυβραβευμένος. Το έργο που τον καθιέρωσε και τον ανέβασε στην κορυφή είναι το «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύτων Καλαβρυτινών», που έχει μελοποιηθεί και παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτό το έργο τον εκτόξευσε γιατί μελοποιήθηκε και θεατροποιήθηκε.

Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ολόκληρες για τον Γιάννη… Και πραγματικά νιώθω πολύ άβολα γιατί δεν πρόλαβα να πω στην κηδεία του. Με ειδοποίησαν πολύ αργά…  Μόλις την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι. Στην αυριανή εκπομπή, όμως (ΣΣ σήμερα Δευτέρα, 11 με 12 το πρωί) στο Ράδιο Αίγιο θα αφιερώσω όλη την ώρα στον Γιάννη Ανδρικόπουλο. Από καρδιάς…».

* Η Βάνα Μπεντεβή είναι ιστορικός, συγγραφέας, πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Αιγιαλείας

 

 

ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ: «Ανθρωπος με πολιτισμένη ψυχή»

«Ενας αυθεντικός και μοναδικός πνευματικός άνθρωπος που άφησε μεγάλο αποτύπωμα στην Αιγιάλεια. Ηταν, όμως, πέρα απ’ αυτό, και ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Οσες φορές είχα μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά, στη θητεία μου στη ΔΗΚΕΠΑ, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, να προσφέρει. Από την καρδιά του. Χαίρομαι που προλάβαμε να τον τιμήσουμε εν ζωή, το 2017, μαζί με την ΙΛΕΑ. Ηταν κλινήρης, δεν κατάφερε να έρθει, αλλά πραγματικά το χάρηκε. Με είχε συγκινήσει αφάνταστα στην επικοινωνία που είχα τότε μαζί του…

Είχαμε κάνει, μάλιστα, ένα εκτενέστατο αφιέρωμα τότε, αλλά έχει μείνει υπόβαθρο, υλικό και κάνουμε τη σκέψη ως ΔΗΚΕΠΑ για να ανατυπώσουμε πολύ περισσότερα βιβλία και να τα μοιράσουμε στα σχολεία της Αιγιάλειας, για να μάθουν όλα τα παιδιά ποιος ήταν ο Γιάννης Ανδρικόπουλος και να μελετούν το έργο του.

Η βαθιά γνώση της Αιγιάλειας, η αγάπη του γι’ αυτήν, οι ισχυροί δεσμοί του με άλλους πνευματικούς ανθρώπους έκαναν τον Γιάννη Ανδρικόπουλο να ξεχωρίζει τόσο πολύ. Για να παράξεις ένα τέτοιο έργο ψυχής, όπως αυτό του Γιάννη Ανδρικόπουλου, πρέπει να έχεις κι ένα  βαθμό αθωότητας ο ίδιος. Συνδύαζε την πνευματικότητα με την ειλικρίνεια και την αθωότητα.

Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς ήταν από άλλη πάστα. Γλυκύτατοι άνθρωποι, γνήσιοι, μεγαλόψυχοι. Ανθρωποι του πολιτισμού. Η ψυχή του πολιτισμού είναι, όπως λέω εγώ, ο πολιτισμός της ψυχής. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν πολιτισμένη ψυχή και αυτό τους έκανε να ξεχωρίζουν. Γι’ αυτό και ο αείμνηστος ήταν τόσο ξεχωριστός».

* Η Μαρία Τσουκαλά είναι πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας)

 

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος θα ζει για πάντα στο Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1930 στο Αίγιο. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική καριέρα του το 1947 με ποίηση από τις σελίδες της «Ελληνικής Δημοκρατίας» του Σπ. Μελά. Ήταν ο νεότερος συνεργάτης του περιοδικού, κοντά στους εμβληματικούς Γεώργιο Δροσίνη, Μαρ. Σιγούρο, Σωτ. Σκίπη, Στρ. Μυριβήλη, Τηλ. Αλαβέρα.

Μετά από λίγο διάστημα, ποιήματά του δημοσιεύονταν στα εγκυρότερα λογοτεχνικά περιοδικά: Τη «Νέα Εστία», τις «Εποχές», τα «Κυπριακά Γράμματα» του Ν. Κρανιδιώτη, τις «Μορφές» του Δεδούση στη Θεσσαλονίκη.

Το 1952 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «ΑΧΑΪΚΗ ΕΣΤΙΑ» και το 1954 την εφημερίδα «ΦΩΝΗ του ΑΙΓΙΟΥ. Στα χρόνια της χούντας, από το 1968 μέχρι το 1975, απομονώθηκε.

Το 1975 επανεμφανίζεται με την έκδοση της εφημερίδας η ΦΩΝΗ της ΑΧΑΪΑΣ και του φιλολογικού περιοδικού ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΦΩΝΗ, όπου συνεργάστηκαν οι κορυφαίοι της νεοελληνικής γραμματείας και οι λογοτέχνες της περιφέρειας.

 

* Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος με τη σύζυγό του Μαρία απέκτησαν δύο παιδιά, την Κατερίνα και την Αγγελική, ευτύχησε να καμαρώσει και τρία εγγόνια, τη Μαριάννα, την Εύη και την Ιωάννα, και έζησε και τη μαγεία των δισέγγονων…

* Στις 22 Οκτωβρίου του 2017, με πρωτοβουλία της Ι.Λ.Ε.Α., που αφιέρωσε το περιοδικό «ΡΙΖΕΣ» στον Γιάννη Ανδρικόπουλο, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Δήμος Αιγιάλειας, η ΔΗΚΕΠΑ και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, τίμησαν εν ζωή τον Γιάννη Ανδρικόπουλο σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Δυστυχώς, ο ίδιος δεν κατάφερε να ‘ναι εκεί, λόγω προβλημάτων υγείας.

* Η Λέτα Κουτσοχέρα, ποιήτρια-εικαστικός, έχει δημιουργήσει το πορτρέτο του Γιάννη Ανδρικόπουλου το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

* Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρίας Κριτικών Λογοτεχνίας, της Ελληνικής Εταιρίας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Εταιρίας Φίλων Παν. Κανελλόπουλου και της Εταιρίας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.

 

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ