Γιάννης Μπασιάς στην «Π»: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες να μη γίνουν «ξαναζεσταμένο φαγητό»

Σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο επανεκκίνησης στους υδρογονάνθρακες

Γιάννης Μπασιάς στην «Π»: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες να μη γίνουν «ξαναζεσταμένο φαγητό»

Προ ημερών ζήσαμε, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και μιας πρωτοφανούς στην ιστορία ενεργειακής κρίσης, μια ακόμα επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Για όσους παρακολουθούν στενά το θέμα εδώ και χρόνια, το καλάθι των προσδοκιών είναι μικρό, γιατί είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, ακόμα και οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες.

Υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο που να οδηγεί κάπου, ή η κυβέρνηση οδηγείται σε κινήσεις που εκβιάζονται από το διεθνές σκηνικό και την ανάγκη της στιγμής, γιατί πλέον, εκτός των άλλων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας;

Η αποχώρηση της Total Energies από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και η ExxonMobil που μάλλον ακολουθεί, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο κ. Γιάννης Μπασιάς, είναι πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ και μίλησε αποκλειστικά στην «Π», για την κατάσταση που ζούμε σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες, με τις εξωφρενικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, για τα πραγματικά αίτια και για τις κυβερνητικές διακηρύξεις αναβίωσης του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

 

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Γιάννης Μπασιάς στην «Π»: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες να μη γίνουν «ξαναζεσταμένο φαγητό»

Ο κ. Γιάννης Μπασιάς στο αναπτυξιακό συνέδριο RGC της «Π» το 2019

«Υπάρχει αφύπνιση στο πεδίο των ερευνών. Οχι όμως για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας, αλλά επειδή ο Οδικός Χάρτης της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα του 2011, κατέληξε σε μεγαλύτερη δέσμευση από το φυσικό αέριο και ιδιαίτερα το ρωσικό», είπε.
«Εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που βλέπουμε σήμερα τόσο μεγάλες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί ο ίδιος ο Οδικός Χάρτης για την Ενέργεια προέβλεπε, χωρίς ενδοιασμούς, διπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα επόμενα 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να κληθούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτή την αύξηση σήμερα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, το 1 τρισ. ευρώ επενδύσεων σε ΑΠΕ από το 2000 έως το 2020 απέδωσαν μόνο 2,5% του πρωτογενούς εισοδήματος με αποτέλεσμα, το φυσικό αέριο να παραμένει το βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος στον ορίζοντα του 2030 και 2040.
Η δε απουσία τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η διαλείπουσα ηλεκτρική απόδοση των ΑΠΕ, η πανδημία των τελευταίων δύο χρόνων και ο πρόσφατος πόλεμος στα σύνορα της ΕΕ, δεν βοηθούν τους αρχικούς στόχους του Οδικού Χάρτη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.

 

Απηύδησαν και φεύγουν οι ξένοι: Μετά τηνTotal, ακολουθεί και η ExxonMobil

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Μπασιάς είπε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφύπνισε τα πνεύματα στην Ευρώπη και λογικό ήταν να ακολουθήσει η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Δεν είναι κάποια ελληνική πρωτοτυπία, ότι ξανακοιτάζουμε τους υδρογονάνθρακες. Προφανώς «έπεσε» το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, «κοιτάξτε να δείτε κάθε χώρα, πως μπορείτε να ισορροπήσετε τις ενεργειακές πηγές και τις ανάγκες σας, αποφεύγοντας όλο και περισσότερο την Ρωσία». Κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, διότι δεν είναι τίποτα έτοιμο. Αυτή είναι η κατάσταση μέσα στην οποία η Ελληνική κυβέρνηση «θυμήθηκε» τους υδρογονάνθρακες, όταν μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση, τους έδειχνε με το δάχτυλο. Και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πέντε ημέρες μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, μια διεθνής εταιρεία η οποία σε επίπεδο κρατικό είναι και σύμμαχος της Ελλάδας, η Total, σηκώνεται και φεύγει από την Κρήτη», είπε ο κ. Μπασιάς.
«Αυτό δείχνει ότι οι Γάλλοι βιομήχανοι απηύδησαν, όπως και οι Ισπανοί της Repsol που έφυγαν πριν από μερικούς μήνες από την Ελλάδα. Γιατί συνάντησαν πολλή γραφειοκρατία και πολύ «παραμύθι» σε σχέση με την πράσινη ενέργεια. Δεν μπορείς να λες στους ξένους, ελάτε να επενδύσετε, αλλά εμάς μάς αρέσει η πράσινη ενέργεια.
Σε όλους αρέσουν οι καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες θα επιτρέψουν να έχεις λιγότερη ρύπανση στο περιβάλλον, αλλά, εάν φτιάξεις ένα ολόκληρο οικοδόμημα λέγοντας ότι, θα καταστρέψουμε τον πλανήτη με τους υδρογονάνθρακες και τους δείχνεις με το δάχτυλο, ποιος θα έρθει να ξοδέψει εκατομμύρια;».

Γιάννης Μπασιάς στην «Π»: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες να μη γίνουν «ξαναζεσταμένο φαγητό»

ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΜΕ

Ο κ. Μπασιάς φέρνει ως παράδειγμα την ένσταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά των ερευνών στην Κρήτη. Το δικαστικό συμβούλιο, έδωσε παράταση για τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα λήξει η παράταση που έδωσε η ΕΔΕΥ σε Total και ExxonMobil για να κάνει τις σεισμικές έρευνες. «Μόνο ευγενικά μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κοροϊδεύονται», είπε δηκτικά ο κ. Μπασιάς.
Ο ίδιος είχε βάσιμες υποψίες γι΄αυτές τις εξελίξεις, όταν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ενεργειακών ερευνών, δεν είδε τους Γάλλους και τους Αμερικανούς.
Και πως μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ερευνών, μόνο με ελληνικές εταιρίες, χωρίς την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης τον ρωτήσαμε; «Δεν μπορούν» είπε ο κ. Μπασιάς. Ειδικά νότια της Κρήτης χρειάζονται πολλά λεφτά. «Σχεδόν 1 δισ. ευρώ μόνο για 4-5 ερευνητικές γεωτρήσεις που θα πρέπει να γίνουν για έναν στόχο. Και σε μια παραχώρηση 40.000 τ.χλμ δεν πας μόνο για 1 στόχο, αλλά για 4-5 στόχους, που σημαίνει επενδύσεις περίπου 4 δις. ευρώ, μόνο για ερευνητικές γεωτρήσεις». Αρα, όλο αυτό το βάρος, δεν γίνεται να το σηκώσουν μόνο ελληνικά χέρια, λέει ο κ. Μπασιάς. Συνεπώς, ο ίδιος βλέπει «συννεφιασμένο ουρανό» στο πεδίο των ερευνών.

 

Το Κατάκολο είναι έτοιμο για εξόρυξη

Ο κ. Μπασιάς αναφερόμενος στις έρευνες της Δυτικής Ελλάδας, δεν μπορεί να εξηγήσει τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, ότι την ενδιαφέρει μόνο το φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο.
«Δηλαδή, αν βρούμε πετρέλαιο θα πούμε ότι δεν το θέλουμε; Θα πούμε, δεν θέλουμε να βγάλουμε λεφτά και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε δάνεια; Και αν βρούμε φυσικό αέριο θα πούμε ναι, γιατί πάμε κόντρα στους Ρώσους; Εγώ δεν έχω καμία ιδεοληψία, ούτε θέλω να υπερασπιστώ τους Ρώσους, αλλά, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και πρέπει να δει και το δικό της συμφέρον. Τι θα κάνει αν βρει πετρέλαιο; Θα κλείσει την τρύπα;».
Αυτά τα λέει ο κ. Μπασιάς, γιατί στο μπλοκ των Ιωαννίνων, μπορεί να υπάρχει λίγο φυσικό αέριο, αλλά το κύριο κοίτασμα είναι τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου, όπως της Αλβανίας.

«Είναι τεράστιες οι ποσότητες. Δεν μπορείς να λες ότι, εγώ αυτό δεν το θέλω. Κι όμως, μέσα στους έξι στόχους που ανακοινώθηκαν από την ΕΔΕΥ και την κυβέρνηση, είναι και η Ήπειρος. Αυτά δεν είναι κατανοητά πράγματα».

Το Κατάκολο, είπε πως «είναι τρομερό», γιατί είναι έτοιμο για εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου επιβεβαιωμένα. Η έγκριση για το τεχνικό πρόγραμμα έχει δοθεί στην Energean από το 2017, όταν αυτός ήταν επικεφαλής της ΕΔΕΥ. Προέβλεπε μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ με 1-2 γεωτρήσεις και αρχή της παραγωγής, που όμως μπλοκάρισε σε περιβαλλοντικά θέματα.
«Γιατί δεν είναι στους στόχους το Κατάκολο; Ετοιμο είναι. Δεν μπορεί να δώσει το όνειρο των δις. ευρώ, γιατί είναι μικρό κοίτασμα, αλλά μπορεί να αποδείξει την δυναμική της περιοχής και θα έχει συμβολικό χαρακτήρα» λέει ο κ. Μπασιάς.

Για τους λόγους αυτούς, δεν βλέπει ειλικρινείς προθέσεις γύρω από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, παρά μόνο μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα γύρω από την ενεργειακή κρίση, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα οδεύει ξανά στην παγίδα των παρατάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Το μπλοκ 10 του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι μεγάλο αλλά, πάρα πολύ δύσκολο, είπε ο κ. Μπασιάς, λόγω του βάθους και της γεωλογικής δομής. Μπορεί να γίνει, αλλά η εντολοδόχος ΕΛΠΕ χρειάζεται συμμάχους για να κάνει τη γεώτρηση, διαφορετικά θα κάνουμε μόνο ακαδημαϊκές συζητήσεις.
Εν κατακλείδι, ο κ. Μπασιάς τονίζει ότι το ερευνητικό πρόγραμμα, δεν πρέπει να επανεκκινήσει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια, αλλά, πρέπει να γίνει καλά και οργανωμένα, και τα ΕΛΠΕ έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν μεγάλους συμμάχους για αυτή τη δουλειά.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ