Γιατί «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» ο Ερντογάν;

Τι αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Γιατί «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» ο Ερντογάν;

Ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν, έθεσε το ζήτημα περί δυνατότητας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να θέση για ακόμα μια φορά υποψηφιότητα στις εκλογές της Τουρκίας.

 

Ο Αλγκάν, δήλωσε στην εφημερίδα «Yeniçağ», ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. «Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», είπε ο Αλγκάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Εκλογικό Σύμβουλο στις 24 Μαρτίου ομόφωνα αποδέχθηκε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Έτσι από τη μια του έδωσε το «πράσινο φως» για μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία, αλλά από την άλλη προκάλεσε πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον η απόφασή του είναι σύννομη, αφού το Σύνταγμα δεν προβλέπει τρίτη θητεία.

Το κλειδί για την απάντηση

Ο Ερντογάν εκλέχτηκε πρώτη φορά πρόεδρος το 2014. Το 2017 έκανε τροποποίηση του Συντάγματος, και τότε υιοθετήθηκε ο περιορισμός των δύο θητειών. Ο Ερντογάν εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος το 2018. Ο ίδιος θεωρεί ότι μετά την αλλαγή του Συντάγματος έχει εκλεγεί μία φορά το 2018. Άρα τώρα έχει το δικαίωμα επανεκλογής για δεύτερη και τελευταία φορά.

Όταν για πρώτη φορά τον κατηγόρησε ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για ερμηνεία του Συντάγματος με βάση το προσωπικό του συμφέρον. ο Ερντογάν απάντησε ότι με την αλλαγή του Συντάγματος «έσβησε» η πρώτη του θητεία.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ