Γιατί να μην γίνει καρναβάλι: Παράγοντες του ιατρικού κόσμου εξηγούν στην «Π» γιατί είναι επικίνδυνο να γιορτάσουμε μαζικά

Τι θ’ απαντούσατε σ’ έναν Πατρινό ή μια Πατρινιά που θα σας ρωτούσαν «γιατί σ’ άλλες χώρες αίρονται τα μέτρα και να μη γίνει και σ’ εμάς το ίδιο;».

Γιατί να μην γίνει καρναβάλι: Παράγοντες του ιατρικού κόσμου εξηγούν στην «Π» γιατί είναι επικίνδυνο να γιορτάσουμε μαζικά

Δύο καθηγητές Πανεπιστημίου, που ασχολούνται άμεσα με το αντικείμενο και έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης. Κι ένας εντατικολόγος που εδώ και δυο χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου της πανδημίας, σε βρετανικό νοσοκομείο.

Γιάννης Τούντας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, Γιώργος Σακελλίων.
Σημειωτέον: Οι δύο εξ αυτών (κάτι που έπαιξε καίριο ρόλο στην επιλογή μου) σπούδασαν για μια 6ετία στην Πάτρα, άρα έχουν πλήρη επίγνωση τι σημαίνει Πατρινό Καρναβάλι…

Δύο ερωτήματα τους έθεσα, με αφορμή την επικείμενη εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και την απόφαση της Κυβέρνησης για το αν θα επιτραπεί, τι θα επιτραπεί και τι όχι στο Πατρινό Καρναβάλι.

-Να γίνει ή να μη γίνει Καρναβάλι;

-Τι θ’ απαντούσατε σ’ έναν Πατρινό ή μια Πατρινιά που θα σας ρωτούσαν «γιατί σ’ άλλες χώρες αίρονται τα μέτρα και να μη γίνει και σ’ εμάς το ίδιο;».

-Σας ανησυχεί η μεσοβέζικη λύση που κυκλοφορεί; Για απαγόρευση των επίσημων πολυπληθών εκδηλώσεων, αλλά για πράσινο φως σε «ελεγχόμενες», μικρότερες εκδηλώσεις;

Γιάννης Τούντας (ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών):

Γιατί να μην γίνει καρναβάλι: Παράγοντες του ιατρικού κόσμου εξηγούν στην «Π» γιατί είναι επικίνδυνο να γιορτάσουμε μαζικά

Ο Καθηγητής Γιάννης Τούντας.

«Η δική μου άποψη είναι να μη γίνει Καρναβάλι. Είμαστε σε μια φάση που δεν έχουμε ακόμα ησυχάσει.

Πάντα υπάρχει η περίπτωση τοπικών εξάρσεων, κυρίως όταν μαζεύεται πολύς κόσμος και συνωστίζεται, γιατί έχουμε ακόμα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων σε μεγάλες ηλικίες, υψηλά ποσοστά όσων έχουν κάνει την πρώτη δόση μόνο, και επίσης πολλούς που ακόμα δεν έχουν κάνει ούτε την τρίτη δόση.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε σαφώς πιο χαμηλά, κατά συνέπεια δεν έχουμε την ίδια ελευθερία για να προχωράμε σε άρση περιοριστικών μέτρων. Ο δικός μας πληθυσμός είναι πολύ πιο εκτεθειμένος.

Οσον αφορά στη λύση που ακούγεται: Οτιδήποτε μας φέρνει σε επαφή με τρίτα άτομα συνιστά ρίσκο. Οσο περισσότερα είναι τα άτομα και όσο πιο συνωστισμένα τόσο αυξάνει και το ρίσκο. Το ρίσκο μετριέται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων και των αποστάσεων. Αρα, ακόμα και μια ελεγχόμενη εκδήλωση σημαίνει και ένα βαθμό ρίσκου».

Ο Δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος είναι καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη.

Απ’ το 1980 έως το 1991 ήταν μόνιμος κάτοικος Πατρών. Εδώ σπούδασε, εδώ έλαβε και το διδακτορικό του στη Φαρμακολογία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Γιατί να μην γίνει καρναβάλι: Παράγοντες του ιατρικού κόσμου εξηγούν στην «Π» γιατί είναι επικίνδυνο να γιορτάσουμε μαζικά

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Νομίζω ότι και φέτος καλό θα ήταν να μη γίνει Καρναβάλι, ή να γίνει κάτι πολύ περιορισμένο γιατί η κατάσταση δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλα ανοίγματα και άνετη καρναβαλική προσέγγιση.

Η παρέλαση και οι μεγάλες σε συμμετοχή καρναβαλικές εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις θα ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο και νομίζω ότι θα πρέπει να τις αποφύγουμε. Υπάρχει ακόμα μεγάλο ιικό φορτίο που μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή. Με δεδομένο, όμως, ότι έρχεται πολύς κόσμος στην Πάτρα εκείνες τις μέρες απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, η κατάσταση γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη γιατί χάνεται ο έλεγχος. Είναι αστείο να συζητάμε για ελέγχους σε ένα κανονικό καρναβάλι… Ενα τέτοιο γεγονός είναι από τη φύση του ανεξέλεγκτο.

Η συμβουλή μου προς τους Πατρινούς θα ήταν να κάνουν υπομονή για μια φορά ακόμα. Να γιορτάσουν μεν το Καρναβάλι αλλά πολύ συγκρατημένα, πολύ προσεκτικά, όσο κι αν κάτι τέτοιο είναι εξ ορισμού δύσκολο. Κατανοείτε πόσο επικίνδυνο μπορεί να εξελιχθεί για τη δημόσια υγεία ένα ανεξέλεγκτο καρναβαλικό διήμερο».

 

Ο Γιώργος Σακελλίων είναι αναισθησιολόγος/εντατικολόγος σε Νοσοκομείο του Κόλτσεστερ της Βρετανίας. Σπούδασε στην Πάτρα, από το 1986 έως το 1993, στην Ιατρική Σχολή.

Γιατί να μην γίνει καρναβάλι: Παράγοντες του ιατρικού κόσμου εξηγούν στην «Π» γιατί είναι επικίνδυνο να γιορτάσουμε μαζικά

Ο Γιώργος Σακελλίων.

«Στους Πατρινούς που βλέπουν το ενδεχόμενο να ακυρώνεται στην κανονική του διάσταση το καρναβάλι για τρίτη συνεχόμενη φορά – ενώ π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο αίρει και τους τελευταίους περιορισμούς- και γκρινιάζουν προς την κυβέρνηση, θα συνιστούσα μια προσεκτική ματιά στα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε χώρα.

Στο ΗΒ το ποσοστό εμβολιασμένων με μία τουλάχιστον δόση είναι γύρω στο 95%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 73%. Ακόμα χειρότερα, οι ευάλωτες ηλικίες άνω των 60 στην Ελλάδα έχουν ποσοστό εμβολιασμού (μία μόνο δόση) 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΗΒ είναι 97%, ενώ περίπου 90% από αυτούς έχουν κάνει ήδη και την τρίτη δόση.

Αντί λοιπόν να γκρινιάζουν οι Πατρινοί στην κυβέρνηση και στην ομάδα των Ειδικών, ας στρέψουν την γκρίνια τους σε αυτούς που ακόμα αρνούνται το εμβόλιο και ακόμα περισσότερο σε αυτούς που προτρέπουν στους συμπολίτες μας να παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα και ενδεχομένως να μην τα τηρεί πλέον ευλαβικά. Εχουμε δυο επιλογές:

Ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα ζούμε σε συνθήκες περιορισμού με αυστηρότητα. Οσο δεν κάνουμε ολοκληρωμένα τίποτα από τα δύο, θα συνεχίζουμε να χάνουμε 100 ανθρώπους την ημέρα».

 

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ