Αχαΐα: Η 1η Σεπτεμβρίου καταφθάνει…Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία

Οι πρώτες μέρες της αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων θα έχουν κραδασμούς, ενώ ασκούνται πιέσεις στα στελέχη να μην καταρτίσουν λίστες. Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 υγειονομικοί όλων των κλάδων στην Αχαΐα είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται στον προθάλαμο της αναστολής εργασίας.

 

 

φωτο 2

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθενται από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις από τις αθρόες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων εργαζομένων.
Οι διοικήσεις των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής προετοιμάζονται για μια κατάσταση ανάγκης που μπορεί να διαρκέσει για 1-2 εβδομάδες, μέχρι το υγειονομικό σύστημα να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και όπως είναι αναμενόμενο, τα νοσοκομεία θα υποστούν κλυδωνισμούς στη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση περίπου 1.000 υγειονομικοί όλων των κλάδων είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται στον προθάλαμο της αναστολής εργασίας, όμως ξεκάθαρη εικόνα των κενών που θα προκύψουν από 1η Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να σχηματιστεί ακόμα.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Πάτρας περιμένουν ότι ικανός αριθμός υπαλλήλων θα κάνει τελικά την πρώτη δόση του εμβολίου πριν την εκπνοή της προθεσμίας, όμως πολλοί θα κρατήσουν αρνητική στάση.

Στο μεταξύ, την Δευτέρα θα εκδοθούν τα πορίσματα των τριμελών υγειονομικών επιτροπών για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό, και όπως έλεγε χθες στην εφημερίδα «Πελοποννησος» ο πρόεδρος του ΓΚΝ «Αγ. Ανδρέας» Ηλίας Θεοδωρόπουλος, οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση των αναστολών εργασίας, έχουν ήδη ξεκινήσει με εντολή του υπουργείου Υγείας. Οπως τόνισε, διοικητικά οφείλει να εφαρμόσει το νόμο και τις οδηγίες που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας και έτσι θα πράξει, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από το σωματείο εργαζομένων.
Σε τμήματα που αφορούν διοικητικές ή τεχνικές υπηρεσίες η αναπλήρωση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή εργασίας, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και γρήγορα με αναθέσεις έργου στην αγορά. Το μεγάλο πρόβλημα όμως, αφορά στις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπου οι διοικήσεις το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους, είναι η ανακατανομή δυνάμεων. Γι΄αυτό και η ηγεσία του Υπ. Υγείας έδωσε κατεπείγουσα εντολή για αναστολή όλων των αδειών που είχαν εγκριθεί για μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

 

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το σωματείο «Ιπποκράτης» των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» καλεί τους προϊσταμένους των τμημάτων, να μην ενδώσουν και να μην αποστείλουν κανένα στοιχείο σχετικά με τους εμβολιασμούς ή τη νόσηση του προσωπικού, καθώς θα χρησιμοποιηθούν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις αναστολής εργασίας.

 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ
Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, παίρνουν πλέον ξεκάθαρη θέση υπέρ των αντιεμβολιαστών, ξέροντας ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργούν εις βάρος του προσωπικού που από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης και έσπευσε να εμβολιαστεί, αγνοώντας τις διάφορες «Σειρήνες». Αυτοί οι εργαζόμενοι θα κληθούν από την Τετάρτη να κάνουν την δουλειά και των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους.

Ο ΠΟΕΔΗΝ ποντάρει στο κλίμα ανησυχίας για την επόμενη μέρα, αναφέροντας ότι από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Στο μεταξύ, από την Δευτέρα και κάθε ημέρα, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Μια τέτοια κινητοποίηση προγραμματίζεται και την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, ημέρα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας. Επίσης, με τη πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για εργαζόμενο, σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ την επόμενη ημέρα θα γίνει στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ