Η απάντηση Μαξίμου για την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες μετά και την αντίδραση Σαμαρά

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει αυτές καθαυτές τις δηλώσεις, ωστόσο ξεκαθαρίζει προς όλους όσοι αντιδρούν, ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες.

Μαξίμου

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, με την οποία δίνεται άδεια παραμονής σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει αυτές καθαυτές τις δηλώσεις, ωστόσο ξεκαθαρίζει προς όλους όσοι αντιδρούν, ότι πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής της άδειας διαμονής για εργασία για τους μετανάστες.

“Είναι μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρμογή για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, για τουλάχιστον τρία χρόνια και υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί αν παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας”, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA.

“Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη”, τονίζει με νόημα, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη”, όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ “παράλληλα αντιμετωπίζεται η μαύρη εργασία”.

“Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια”, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν αντιδικώ με τον Σαμαρά, δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής

Τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την άδεια διαμονής μεταναστών δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, τη δήλωση του οποίου χαρακτήρισε σεβαστή και πρόσθεσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του. Όπως διευκρίνισε, δεν έχει σκοπό να απαντήσει στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια, αλλά επί της ρύθμισης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι παραμένουν τα 7 χρόνια παραμονής για να πάρει κάποιος άδεια διαμονής στη χώρα. “Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας”, είπε, εξηγώντας ότι στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης εργασίας αλλά και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης.

 

“Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες”, επισήμανε, λέγοντας ότι κάνει επαφές γι’ αυτές, προκειμένου να φέρουν εργάτες. Παράλληλα, η τροπολογία δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα και δεν μπορούν να δουλέψουν.

“Οι ανησυχίες ότι η διάταξη αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές”, τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. “Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;” ρώτησε.

Η τροπολογία προσπαθεί να βάλει τέλος στο χάος σε μία ομάδα εργαζομένων που ζουν σε γκρίζο καθεστώς. Θα γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου, ενώ δεν θα αφορά άλλους. “Η διάταξη παραμένει μία από τις πιο αυστηρές ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και καθιστά την Ελλάδα που μόνο πόλος έλξης των λαθρομεταναστών δεν είναι”, είπε, καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

“Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής”, τόνισε.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Βοιωτία: DNA και αποτυπώματα του νεκρού 17χρονου στην σκανδάλη του όπλου του αστυνομικού

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού χτυπά ήδη η κακοκαιρία – Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Ξάνθη: Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον αστυνομικό που παρέσυρε και σκότωσε την 19χρονη

Ιερώνυμος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όχι στην τεκνοθεσία