Η Μπαρτσελόνα κλείνει 123 χρόνια ζωής με πολλούς οπαδούς και στην Ελλάδα

Η Μπάρτσα δεν είναι απλώς μια ομάδα. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο οικονομικό κολοσσό, μια βιομηχανία του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού

Η Μπαρτσελόνα κλείνει 123 χρόνια ζωής με πολλούς οπαδούς και στην Ελλάδα

Mes que un club. Κάτι παραπάνω από μια ομάδα. Είναι η φράση που αναγράφεται έξω από το γήπεδο της Μπαρτσελόνα, η οποία σήμερα έχει γενέθλια και μαζί της εκατομμύρια φίλαθλοι παγκοσμίως, καθώς κλείνει τα 123 ιστορίας.

Το καμάρι της Καταλονίας, το πάλαι ποτέ σύμβολο της καταλανικής αντίστασης ενάντιον του δικτάτορα της Ισπανίας, Φραντσίσκο Φράνκο, κέρδισε τον χαρακτηρισμό που με περηφάνεια υπερασπίζεται μέχρι σήμερα.

Η Μπάρτσα δεν είναι απλώς μια ομάδα. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο οικονομικό κολοσσό, μια βιομηχανία του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού.

Οι «μπλαουγκράνα» προσπέρασαν πριν από τέσσερα χρόνια τη Ρεάλ Μαδρίτης στη λίστα του Money League της γνωστής εταιρείας οικονομικών ερευνών Deloitte, καταγράφοντας έσοδα της τάξεως των 840.8 εκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα δεν ιδρύθηκε από κάποιον Καταλανό ή Ισπανό, αλλά από έναν Ελβετό, ο οποίος βρέθηκε για δουλειές στη Βαρκελώνη.

Στις 22 Οκτωβρίου ο Χανς Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες της περιοχής, αναζητώντας ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας.

Στις 29 Νοεμβρίου 1899 οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Γυμνάσιο Σόλε και ίδρυσαν την ομάδα που πήρε το όνομα της πόλης.

Στη συνάντηση εκείνη επελέγησαν και τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, το μπλε και το γκρενά, που ήταν τα χρώματα της ελβετικής Βασιλείας (FC Basel), της ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ.

Εξ ου και το προσωνύμιο μπλαουγκράνα, με το οποίο είναι γνωστή η Μπαρτσελόνα. Το 1909, η Μπαρτσελόνα μετακόμισε στο «Καμπ ντε λα Ιντούστρια», ένα γήπεδο 8 χιλιάδων θέσεων, ενώ την ίδια χρονιά αποφάσισε να αλλάξει την επίσημη γλώσσα της ομάδας από τα Καστιγιάνικα στα Καταλανικά, κάτι το οποίο όσο απλό και να φαίνεται, ήταν θέμα μείζονος σημασίας για τους οπαδούς της ομάδας.

Το 1922, ξεκίνησε και το εγχείρημα των μελών σε πρώτη φάση, όπου 20 χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν οικονομικά για να μετακομίσει η Μπαρτσελόνα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο, το «Λε Κορτς».

Το 1973, η Μπαρτσελόνα έκανε… παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής, καθώς πλήρωσε 920 χιλιάδες λίρες για να κάνει δικό της τον Γιόχαν Κρόιφ, ενώ ο Ολλανδός έγινε αμέσως αγαπητός στις εξέδρες του «Καμπ Νου», στο οποίο είχαν μετακομίσει οι «μπλαουγκράνα», όταν δήλωσε πως επέλεξε την Μπαρτσελόνα από την Ρεάλ, καθώς δεν θα έπαιζε ποτέ στην ομάδα του δικτάτορα Φράνκο!

Το 1974, ο Φράνκο αποχωρεί, η δικτατορία επίσης και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοζέπ Λουίς Νούνιεζ, βάζει σαν στόχο να κάνει την Μπαρτσελόνα την μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη. Πως θα γινόταν αυτό; Με τις ακαδημίες!

Ετσι τον Οκτώβριο του 1979, ιδρύεται η «Μασία», η φημισμένη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Νούνιεζ στην προεδρία του άφησε παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Ρομάριο και ο Μαραντόνα να φύγουν καθώς αρνιόταν να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά που ζητούσαν!

Αυτός όμως που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της Μπαρτσελόνα είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σε ηλικία 13 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη και άρχισε να παίζει με την ομάδα Κ-14 της Μπαρτσελόνα.

Στα 16 του έκανε την παρθενική του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα σ’ ένα φιλικό.
Τη σεζόν 2004–2005, ο Μέσι, τότε 17 ετών, έγινε ο νεότερος παίκτης και σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα (La Liga). Την επόμενη χρονιά ο Μέσι και η Μπαρτσελόνα κέρδισαν το Τσάμπιονς Λιγκ με τον Αργεντίνο να γράφει ιστορία με τα επιτεύγματά του μέχρι τις 5 Αυγούστου 2021, που ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί, πως η Μπαρτσελόνα δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην δεύτερη κατηγορία, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Οπως είναι λογικό, η Μπαρτσελόνα έχει πολλούς φιλάθλους και στη χώρα μας. Μερικοί από τους πιο γνωστούς συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι οι Penya Barcelonista d’Atenes – Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας, Penya del Barça Thessaloniki – Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Θεσσαλονίκης, Barça Supportes Club Rhodes – Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Ρόδου, Balacticos, Barça Greece 1899, Barcelona Greek FanBase.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ