Η Δυτική Ελλάδα έχει τη δική της «ομάδα κρούσης» κατά του SARS COV-2

«Η τεχνογνωσία που εγκαθιδρύεται είναι μία επένδυση στο μέλλον για τη Δυτική Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό ότι η Περιφέρεια στηρίζει αυτό το εγχείρημα» λέει ο καθηγητής Σταυρος Ταραβήρας επικεφαλής της ομάδας κατά του SARS COV-2.

Η Δυτική Ελλάδα έχει τη δική της «ομάδα κρούσης» κατά του SARS COV-2 «Οι τεχνολογίες με τις οποίες φτιάχνονται τα νέα εμβόλια επιτρέπουν τη γρήγορη προσαρμογή των εμβολίων στα νέα χαρακτηριστικά του ιού», εξηγεί ο Σταύρος Ταραβήρας

Η Δυτική Ελλάδα αποκτά τη δική της «ομάδα κρούσης» κατά του SARS COV-2! Με το επενδυτικό-οικονομικό «σκριν» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Σταύρος Ταραβήρας, και το επιστημονικό τιμ του, ρίχνονται στη «μάχη». Για να «διαβάσουν» τα υπάρχοντα και τα μέλλοντα μεταλλαγμένα στελέχη του covid-19 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Η συνένωση δυνάμεων Περιφέρειας και Πανεπιστημίου, στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφενός θωρακίζει υγειονομικά, στο μέτρο του δυνατού, την τοπική κοινωνία, αφετέρου ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία περαιτέρω εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης.

Ο Σταύρος Ταραβήρας μιλάει αποκλειστικά στην «Π» για όλα:

-Είναι αληθές ότι ενόσω η εμβολιαστική καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας «σούπερ μετάλλαξης» που θα διαφεύγει από το εμβόλιο;
Ολα στη βιολογία πρέπει να εξετάζονται υπό το φως της εξέλιξης. Έτσι και με τον ιό SARS-Cov2, όπως και με άλλους ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης, παρακολουθούμε μια εξελικτική διαδικασία. Ο ιός διαρκώς μεταλλάσσεται και επιλέγονται μεταλλάξεις με αυξημένη ικανότητα πολλαπλασιασμού και επιβίωσης. Οσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα εμβολιαστικά προγράμματα και όσο λιγότερο κυκλοφορεί ο ιός κατά τη διάρκεια της εμβολιαστικής προσπάθειας, τόσο πιο καλές είναι οι πιθανότητες να αποφύγουμε την εμφάνιση μεταλλάξεων που μπορεί να προσδώσουν νέα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά στον ιό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πρόσφατα στην G7 σύνοδο, οι ηγέτες των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών συζήτησαν πώς θα διαθέσουν παραπάνω εμβόλια σε κράτη που έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό των πολιτών για να συνεισφέρουν στην παγκόσμια καταπολέμηση του ιού.

-«Οι ανεμβολίαστοι λαοί μπορούν να γίνουν εργαστήριο μεταλλάξεων που διαφεύγουν τα εμβόλια και συνεπώς να έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ακόμη και όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί έναντι της λοίμωξης Covid-19», είπε ο κ. Βατόπουλος. Συμφωνείτε, κύριε Ταραβήρα;
Οσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και κατά συνέπεια πολλαπλασιάζεται το γονιδίωμά του, εισάγονται αλλαγές στο γενετικό υλικό του ιού. Κάθε αλλαγή στο γονιδίωμα του ιού μπορεί να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στον ιό όσον αφορά στη μεταδοτικότητά του, την παθογένεια που προκαλεί αλλά και την ικανότητα των εμβολίων να τον αναστείλουν. Προς το παρόν, τα εμβόλια ανταποκρίνονται καλά έναντι των νέων μεταλλάξεων που έχουν εμφανιστεί, προσφέροντας καλή προστασία στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ταυτόχρονα πολλά εργαστήρια, όπως και το δικό μας, ασχολείται με την αναγνώριση και ταυτοποίηση τέτοιων καινούριων μεταλλάξεων του ιού, και αυτή η προσπάθεια τροφοδοτεί με πληροφορία τους ερευνητές που σχεδιάζουν τη νέα γενιά εμβολίων. Οπότε θα ήθελα να παροτρύνω τους συμπολίτες μας που είναι σκεπτικοί ως προς τον εμβολιασμό, να εμβολιαστούν: Προς το παρόν είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε.

-Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να απλωθεί σ’ όλη την Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας, το κύμα ινδικής μετάλλαξης;
Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει δημιουργήσει μια ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικά τα δεδομένα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο έχει επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο στέλεχος και έχει αντικαταστήσει το προηγούμενο γνωστό ως «βρετανικό στέλεχος».

-Η νιγηριανή μετάλλαξη, που ακούγεται ότι έχει «επισκεφτεί» και την Πελοπόννησο;
Δεν θα πρέπει να δημιουργείται πανικός στον κόσμο. Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση και το θετικό είναι ότι εκατοντάδες εργαστήρια ανά τον κόσμο ασχολούνται με την κατανόηση της επίδρασης των καινούργιων μεταλλάξεων. Επιπλέον, όπως ανέφερα, υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για την κατασκευή νέας γενιάς εμβολίων που μπορεί να προσφέρουν καλύτερη προστασία έναντι νέων μεταλλάξεων. Οι τεχνολογίες με τις οποίες φτιάχνονται τα νέα εμβόλια επιτρέπουν τη γρήγορη προσαρμογή των εμβολίων στα νέα χαρακτηριστικά του ιού.

Σε τι ακριβώς συνίσταται, πρακτικά, η έρευνα που θα κάνει η ομάδα σας στην περιοχή;
Η ομάδα μου συμμετέχει σε αυτό που ονομάζεται γονιδιωματική επιτήρηση του ιού. Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες αλληλούχησης, διαβάσματος δηλαδή του γονιδιώματος του ιού, τις οποίες εφαρμόσαμε πρόσφατα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία μπορούμε να διαβάσουμε όλες τις βάσεις του γονιδιώματος του ιού και να αναγνωρίσουμε πιθανές μεταλλάξεις που υπάρχουν. Αρα αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ποια είναι τα στελέχη του ιού που υπάρχουν στον πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδος. Η μέθοδος αυτή διαφέρει από άλλες μοριακές μεθόδους ως προς το γεγονός ότι μπορεί να «διαβάσει» όλο το γονιδίωμα του ιού και να αναγνωρίσει νέες μεταλλάξεις που υπάρχουν και πιθανώς δεν έχουν περιγραφεί ακόμα.
Θα ήθελα να τονίσω ότι πέραν της αντιμετώπισης της πανδημίας, η ανάπτυξη πρωτοποριακής για την περιοχή μας τεχνογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει τη δυνατότητα ενός ευρέος φάσματος εφαρμογών γονιδιωματικής, κρίσιμων για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Η τεχνογνωσία που εγκαθιδρύεται μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες γονιδιωματικής για την αλληλούχιση και άλλων ιών και μικροβίων, ενώ οι εφαρμογές μπορούν να επεκταθούν στον αγροκτηνοτροφικό τομέα με τον γονιδιωματικό χαρακτηρισμό προϊόντων της περιοχής μας που θα την καταστήσουν πρωτοπόρα. Είναι δηλαδή μία επένδυση στο μέλλον για τη Δυτική Ελλάδα και είναι πολύ σημαντικό ότι η Περιφέρεια στηρίζει αυτό το εγχείρημα.

-Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις ή θα χρειαστεί και 3η, ενδεχομένως και 4η, δόση εμβολιασμού;
Πιθανώς θα χρειαστούν εμβόλια νέας γενιάς που θα προστατεύουν έναντι νέων μεταλλάξεων όπως συμβαίνει άλλωστε και με το εμβόλιο της γρίπης. Είναι δύσκολο να το προβλέψουμε τώρα. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι πληροφορίες για τη συσσώρευση των μεταλλάξεων του ιού που ταυτοποιούνται από τα προγράμματα αλληλούχισης του ιού, σαν και το δικό μας, δίνουν σημαντικές πληροφορίες ώστε τα εμβόλια που θα αναπτυχθούν να μπορούν να αντιμετωπίζουν και τις μεταλλάξεις που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

-Τελικά, θα μας ταλαιπωρεί για πολύ καιρό ακόμα ο ιός, εκτιμάτε;
Πιστεύω ότι ο αρχικός αιφνιδιασμός με την εμφάνιση της πανδημίας έχει ξεπεραστεί και είμαστε τόσο ως επιστημονική κοινότητα όσο και ως πολιτεία καλύτερα προετοιμασμένοι. Είμαι δηλαδή αισιόδοξος για τη συνέχεια.

-Ανησυχείτε ότι από Οκτώβριο μπορεί να τεθεί ξανά θέμα λοκ-ντάουν στην Ελλάδα;
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εάν ο εμβολιασμός κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, ελπίζω όχι. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι πολίτες όλων των ηλικιών θα πρέπει να εμβολιαστούν ώστε το ερχόμενο φθινόπωρο να μας βρει προετοιμασμένους.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ