Η ΕΙΝΑ απαντά στην 6η ΥΠΕ και τον Γεωργιάδη: «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια»

Η Ένωση των Ιατρών στα Νοσοκομεία της Αχαΐας πήρε θέση για την κατάσταση στις εφημερίες των νοσοκομείων του νομού, με αφορμή το τροχαίο της γιατρού Βιβής Λουκοπούλου

ΕΙΝΑ

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Αρχικά, ευχόμαστε περαστικά21 και ταχεία ανάρρωση στη συνάδελφο ιατρό του ΓΝ Πατρών που νοσηλεύεται έπειτα από τη σύγκρουση του αυτοκινήτου της με συρμό του Προαστιακού το προηγούμενο Σάββατο μετά την εφημερία της την Παρασκευή.

Η 6η ΥΠΕ έσπευσε άμεσα να εκδώσει ανακοίνωση-για να αποποιηθεί των ευθυνών της- στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφει μια άλλη εικόνα των δομών υγείας της περιοχής μας σημειώνοντας, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων <<προβλέπεται να ξεκουράζεται στην εφημερία>>.

Ως ΕΙΝΑ αναρωτιόμαστε:

Πώς ξεκουράζεται το προσωπικό των δυο νοσοκομείων της Πάτρας όταν το 1/3 (περίπου 140) των οργανικών τους θέσεων σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν κενές και έχουν προκηρυχθεί την τελευταία τριετία κάτω από 20?Με τις παθολογικές κλινικές να λειτουργούν μονίμως με πληρότητα 200-300% και ειδικά εκείνη του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου να λειτουργεί με 8 κενές οργανικές θέσεις? Μάλλον η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη όταν την τελευταία τριετία έχουν παραιτηθεί τέσσερις παθολόγοι από το δυναμικό της κλινικής λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς. Άλλωστε καλύτερος καθρέφτης δεν υπάρχει από τα ράντζα της ντροπής που φτάνουν και τους 40 ασθενείς για τρεις και πλέον ημέρες να παραμένουν νοσηλευόμενοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Πώς ξεκουράζονται οι συνάδελφοι παθολόγοι που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικούς νομάδες μετακινούμενοι στα Ιόνια νησιά, στην Άρτα ,στον Πύργο και αλλού εδώ και πάνω από μια τετραετία για την κάλυψη <<έκτακτων αναγκών>> και εφημερεύουν για 50-90 άγνωστους  ασθενείς πολλές φορές χωρίς τη βοήθεια ειδικευόμενου ιατρού?

Πώς ξεκουράζονται οι ειδικευόμενοι(κυρίως ) ιατροί που για να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο ασθενών πολλές φορές παραμένουν μετά από εφημερία για πάνω από 30 ώρες άυπνοι και παραιτούνται από την εξουθένωση?

 

Ας σταματήσουν οι 6η ΥΠΕ και το υπουργείο να ποιούν την νήσσαν. Η εικόνα των δομών υγείας της περιοχής και όχι μόνο έχει την αιτία της στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, που θεωρεί κόστος τις προσλήψεις υγειονομικών, αποψιλώνει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από υγειονομικούς, οδηγώντας στην εντατικοποίηση και στην υπερεργασία το εναπομείναν προσωπικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα υγειονομικοί κάτω  από την τεράστια εξουθένωση να χάνουν ακόμα και τη ζωή τους γυρίζοντας από εξαντλητικές βάρδιες όπως ο ιατρός του ΚΥ Κ.Αχαϊας ή η νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ πριν λίγα χρόνια που έχασαν τη ζωή τους μετά από συνεχιζόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό.

Απαιτούμε εδώ και τώρα το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του:

-Να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού όλων των κατηγοριών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

-Να σταματήσουν οι απαράδεκτες μετακινήσεις προσωπικού , τα «εντέλλεσθε» που μετατρέπουν τους υγειονομικούς σε νομάδες.

-Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και το επικουρικό προσωπικό.

-Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.