Η επιλογή για γερά οστά και πλήρη υγεία δεν είναι αυτή που νομίζετε!
Η σύγχρονη διατροφολογία προχωρά πέρα από την περιεκτικότητα ενός τροφίμου στο ασβέστιο· σήμερα γνωρίζουμε ότι εξίσου σημαντική είναι η βιοδιαθεσιμότητα – δηλαδή η δυνατότητα του σώματος να απορροφά αποτελεσματικά το ασβέστιο που λαμβάνει

Στο ερώτημα ποιο ρόφημα πρέπει να καταναλώνουμε για γερά οστά, το μυαλό μας θα πήγαινε σχεδόν αυτόματα στο γάλα. Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε πως το γάλα “κάνει γερά κόκκαλα”, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο.
Πλέον η σύγχρονη διατροφολογία προχωρά πέρα από την περιεκτικότητα ενός τροφίμου στο ασβέστιο· σήμερα γνωρίζουμε ότι εξίσου σημαντική είναι η βιοδιαθεσιμότητα – δηλαδή η δυνατότητα του σώματος να απορροφά αποτελεσματικά το ασβέστιο που λαμβάνει.
Όμως αν και το γάλα περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου, η απορρόφησή του δεν είναι η ιδανικότερη συγκριτικά με άλλα τρόφιμα. Αντίθετα, λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο διαθέτουν καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Παράλληλα νεότερες έρευνες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση γάλακτος με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του προστάτη
Η Δρ. Sue Xiao Yu, κλινική διατροφολόγος, επισημαίνει πως το τσάι – και ιδιαίτερα το πράσινο, μαύρο και oolong – μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των οστών. Συγκεκριμένα οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες και τα φλαβονοειδή.
Ταυτόχρονα οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την ορυκτοποίηση των οστών, αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου. Οι κατεχίνες προστατεύουν τα οστικά κύτταρα, ενώ τα φλαβονοειδή ενισχύουν τη δράση των οιστρογόνων, κρίσιμων ορμονών για την πρόληψη της οστικής απώλειας.
Βέβαια όσον αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η ιδανική ποσότητα κυμαίνεται από 1 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα. Μάλιστα η θερμοκρασία δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα, με εξαίρεση μια μελέτη που υποδεικνύει τους 50°C-60°C ως ιδανικό εύρος για τη διατήρηση των κατεχινών.
Εννοείται ότι τα οφέλη του τσαγιού δεν περιορίζονται στα οστά. Το λέμε αυτό γιατί ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL χοληστερόλης, ενώ υποστηρίζει και τις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση, χάρη στην καφεΐνη και τη θειαμίνη που περιέχει – στοιχεία που έχει αποδειχθεί πως ενισχύουν την πνευματική απόδοση.
Το συμπέρασμα είναι ότι το τσάι αναδεικνύεται σε ένα ρόφημα που αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας όχι μόνο για την ενίσχυση των οστών αλλά και για τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Βέβαια η ισορροπία είναι το κλειδί: ένα πλήρες διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ είναι απαραίτητο για υγιή οστά – το τσάι έρχεται απλώς να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια με φυσικό και γευστικό τρόπο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News