Η καθημερινή ενασχόληση που μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» στη νόσηση από κορονοϊό

Τι έδειξε έρευνα

άσκηση

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα διεθνών μελετών αναφορικά με τον κορονοϊό και μία ενασχόληση που μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση και μειώνει την πιθανότητα νόσησης.

«Όσοι ασκούνται τακτικά παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης (11%) λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο (36%), πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρές επιπλοκές (44%) και πολύ λιγότερες πιθανότητες θανάτου (43%) σε σχέση με τα σωματικά αδρανή άτομα. Για 150 λεπτά άσκησης μέτριας επιβάρυνσης ανά εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης και επιπλοκών από Covid-19». Τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης και καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Θεοδωράκης.

Σε δείγμα 48.440 ενηλίκων ασθενών με Covid-19 (Ιανουάριος 2020 – Οκτώβριος 2020), επισημαίνει ότι ασθενείς με Covid-19 που ήταν υποκινητικοί τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, να λάβουν εντατική θεραπεία, και να πεθάνουν, σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Εκτός από αυτούς που ακολουθούσαν τα κριτήρια, και αυτοί που ασκούνταν λιγότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνταν καθόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς με Covid-19, που ήταν υποκινητικοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 73% περισσότερες πιθανότητες για εντατική φροντίδα σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν τις συστάσεις των 150+ λεπτών άσκησης του WHO.

Η φυσική δραστηριότητα πρέπει να ενθαρρύνεται, για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, και για τον έλεγχο της πανδημίας, επισημαίνει ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τη μόλυνση από Covid-19 τα άτομα με υψηλή, έναντι χαμηλής φυσικής δραστηριότητας παρουσίασαν, σύμφωνα με άλλη μελέτη: 34% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 41% χαμηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σε περίπτωση μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας Covid-19, στις ιατρικές μας συμβουλές πρέπει να περιλαμβάνονται συγκεκριμένα προώθηση της άσκησης, τονίζει επίσης ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε όσους γυμνάζονται. Για να καταλήξει τονίζοντας με βάση άλλη μελέτη:

«Αυτοί που γυμνάζονταν για περισσότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα ήταν πιο προστατευμένοι: είχαν, λιγότερο χρόνο νοσηλείας, εισαγωγής σε εντατική θεραπεία, χαμηλότερα ποσοστά θανάτων».

Τέλος σε μελέτη που έγινε σε 950 μαθητές σχολείων, με διεθνές σύντομο ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε έλλειμμα φυσικής δραστηριότητας για την προάσπιση της υγείας. Όσο περισσότερο γυμνάζονταν ή περπατούσαν τόσο καλύτερη ήταν η ψυχική τους ευεξία, και η ψυχική διάθεση.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ
Τραγουδιστής