Η Μένη Μαλλιώρη για τις ουσίες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου: «Ταχεία παρέμβαση, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι»

Η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη μιλά στην «Π» για τους εννέα θανάτους στις φυλακές Αγίου Στεφάνου και εξηγεί γιατί απαιτείται άμεση αξιολόγηση, ταχεία παρέμβαση και μέτρα μείωσης της βλάβης, πριν υπάρξουν και άλλα περιστατικά.

Η Μένη Μαλλιώρη για τις ουσίες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου: «Ταχεία παρέμβαση, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι»

«Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει η πολυτέλεια καμίας καθυστέρησης, όπως περιμένουμε τις τοξικολογικές μετά από 1-2 μήνες. Επιβάλλεται άμεση αξιολόγηση και ταχεία παρέμβαση, ώστε να προληφθούν και πιθανοί άλλοι θάνατοι».

Είναι η επισήμανση που κάνει μέσω της εφημερίδα «Πελοπόννησος» η ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, με αφορμή τους εννέα θανάτους στις φυλακές Αγίου Στεφάνου.

Η Μένη Μαλλιώρη για τις ουσίες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου: «Ταχεία παρέμβαση, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι»

Η κ. Μαλλιώρη σημειώνει ότι η διανομή ναλοξόνης είναι σημαντικό μέτρο για τη μείωση των θανάτων από υπερδοσολογία

Ερωτώμενη η κ. Μαλλιώρη για τις ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν άμεσα τον θάνατο, μας απάντησε: «Αν με ρωτάτε για ναρκωτικές ουσίες, η αμεσότητα και πιθανότητα του θανάτου εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η δοσολογία, ο τρόπος λήψης της ουσίας (ενδοφλεβίως), η καθαρότητα ή η πρόσμιξη με άλλες ουσίες, το σωματικό βάρος, η ηλικία, η χρονιότητα στη χρήση της ουσίας και συνεπώς το επίπεδο ανοχής, τα πιθανά άλλα σωματικά προβλήματα υγείας του λήπτη.

Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Αιφνιδιαστικά στον Άγιο Στέφανο ο ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής μετά τους 8 θανάτους κρατουμένων

Σε κάθε περίπτωση, η υπερδοσολογία, ο συνδυασμός πολλών ουσιών και η νοθεία είναι οι συχνότεροι παράγοντες. Τα ισχυρά οπιοειδή και τα παράγωγά τους, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με αλκοόλ, αυξάνουν την πιθανότητα ταχείας αναπνευστικής καταστολής ή και ανακοπής. Η νοθευμένη ηρωίνη ή η μεθαδόνη σε υπερδοσολογία (υποκατάστατο της ηρωίνης), διεγερτικές ουσίες, όπως η Cocaine ή η Methamphetamine, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες αρρυθμίες, έμφραγμα ή εγκεφαλικό».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΟΤΟ;

Οταν τη ρωτήσαμε εάν υπάρχει δυνατότητα πρόληψης ή χορήγησης αντίδοτου, ώστε να μην πεθαίνουν άνθρωποι, μας είπε: «Δεν έχω στοιχεία για να μπορώ να αναφερθώ στους συγκεκριμένους θανάτους. Αν και κάθε θάνατος έχει τα δικά του μοναδικά ατομικά χαρακτηριστικά και αξιολογείται ξεχωριστά, εκτιμώ ότι ο αριθμός (9 θάνατοι σε 2 μήνες) και οι ηλικίες ισχυροποιούν την πιθανότητα ότι κάποιοι από αυτούς σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με όσα αναφέρω παραπάνω».

Ειδικότερα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό για τα Ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «η πρόληψη των θανάτων από ναρκωτικά στις φυλακές βασίζεται στις αρχές, ισοδυναμία της φροντίδας (ίδιες ποσοτικά και ποιοτικά υπηρεσίες φροντίδας, όπως και στη κοινότητα). Οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν: Συνέχιση ή και έναρξη θεραπείας για τους χρήστες ναρκωτικών. Προετοιμασία πριν από την αποφυλάκιση. Διανομή ναλοξόνης. Η χορήγηση ή διάθεση της Naloxone είναι σημαντικό μέτρο για τη μείωση των θανάτων από υπερδοσολογία, καθώς επιτρέπει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση αναπνευστικής καταστολής από οπιοειδή. Σύνδεση των υπηρεσιών φυλακής με τις υπηρεσίες υγείας της κοινότητας και μέτρα μείωσης της βλάβης. Εγκαιρη αξιολόγηση και εντοπισμός ατόμων υψηλού κινδύνου».

ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ

Η κουβέντα μας με την κ. Μαλλιώρη ολοκληρώθηκε με το ερώτημα εάν τελικά κυκλοφορούν τόσο ανεξέλεγκτες οι ουσίες στις φυλακές. «Δεν γνωρίζω κάποια φυλακή στον κόσμο που να έχει εξαλείψει διαχρονικά και πλήρως την κυκλοφορία ναρκωτικών ουσιών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα ναρκωτικά είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα παντού. Στις φυλακές αυτό που αλλάζει είναι ότι, κοστίζουν περισσότερο, δεν αγοράζεις ό,τι θέλεις, αλλά ό,τι είναι διαθέσιμο και δεν ξέρεις τι ακριβώς περιέχει αυτό που προμηθεύεσαι μέσα στις φυλακές συγκριτικά με τις προμήθειες στην κοινότητα. Η ζήτηση για ψυχοδραστικές ουσίες μέσα στις φυλακές παραμένει υπαρκτή. Αυτό που βοηθάει τα σωφρονιστικά συστήματα για χαμηλότερη διακίνηση είναι: εντατικοί έλεγχοι, τεχνολογίες ανίχνευσης και θεραπευτικά προγράμματα για χρήστες» και καταλήγει:

«Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός για τα Ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρούν ότι ο στόχος να εμποδιστεί η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές είναι ανέφικτος. Η διαπίστωση αυτή επιβάλει μέτρα θεραπείας και μείωσης της βλάβης για να μειωθούν όχι μόνο οι θάνατοι, αλλά οι λοιμώξεις και η παραβατικότητα μέσα στις φυλακές».

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125