Η «Παρέλαση» ανοίγει διάλογο με την Ιστορία στο Θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας
Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο ιστορικό πλαίσιο των παρελάσεων διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Μαρτίου το Θέατρο Λιθογραφείον και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» και κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Έλλη Λεμονίδου.
Σε μια βραδιά που συνδέει το θέατρο με τη δημόσια ιστορία και τη συλλογική μνήμη, το Θέατρο Λιθογραφείον και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση αφιερωμένη στο ιστορικό πλαίσιο των παρελάσεων. Αφετηρία της συνάντησης αποτελεί η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, που εξακολουθεί να συνομιλεί με την Ιστορία, την εξουσία, τον φόβο και τη συλλογική εμπειρία.
Κεντρική εισηγήτρια της βραδιάς θα είναι η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Έλλη Λεμονίδου, η οποία θα μιλήσει με τίτλο «Η Παρέλαση ως φαντασιακή ενσάρκωση του έξω κόσμου», προτείνοντας μια ανάγνωση του έργου της Αναγνωστάκη μέσα από το ιστορικό και ιδεολογικό του υπόβαθρο. Η εκδήλωση επιχειρεί να φωτίσει όχι μόνο τη θεατρική διάσταση του έργου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι παρελάσεις λειτουργούν ως σύμβολα δημόσιας τάξης, εθνικής αφήγησης και κοινωνικής πειθαρχίας.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο δράσεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την «Παρέλαση» στο Λιθογραφείον, επιβεβαιώνοντας ότι το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη εξακολουθεί να γεννά ερωτήματα και να προσφέρει έδαφος για σύγχρονο προβληματισμό. Άλλωστε, το θέατρο είχε ήδη επαναφέρει το έργο στο προσκήνιο με πρόσφατες παραστάσεις στην Πάτρα, ενώ η σχέση του Λιθογραφείου με το συγκεκριμένο κείμενο έχει αποκτήσει πλέον και μια πιο στοχαστική, δημόσια διάσταση.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν μειώνεις τη ζάχαρη για 30 ημέρες
Μόνιμο tattoo χωρίς βελόνες και σύντομα θα το παραλαμβάνεις με κούριερ
Παραδοσιακό δημοτικό γλέντι στον Κρίνο ΦΩΤΟ
Το ελληνικό τρόφιμο που θεωρείται «φάρμακο» για την καρδιά
Η AI μεταμορφώνει το Google Earth και μπορείς να δείς τον Παρθενώνα πριν 2500 χρόνια
Εκπαιδευτικά Κέντρα «Ορμή – Άριστα»: 40 χρόνια επιτυχιών και το αδιαχώρητο στη «Γιορτή της Τούρτας» ΦΩΤΟ
Τα 12 τρόφιμα «σωτήρες» για όσους δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν
Προβολή της ταινίας «Άγιος Παΐσιος» στο Μιντιλόγλι ΦΩΤΟ
