Η Πάτρα στην επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης – Θα φτιάχνουμε μέχρι ανθρώπινα όργανα

Η Πάτρα μετατρέπεται τους τελευταίους μήνες αθόρυβα σε πρωτοπόρο κέντρο τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς στη ΒΙΠΕ λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη μονάδα 3D printing βιομηχανικού επιπέδου.

Η Πάτρα στην επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης - Θα φτιάχνουμε μέχρι ανθρώπινα όργανα Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΚΕΠΕΚ Δρ. Βασίλειος Δρακόπουλος, παρουσιάζει τον ρομποτικό εκτυπωτή τριών διαστάσεων που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ Πατρών

Η Πάτρα μετατρέπεται τους τελευταίους μήνες αθόρυβα, σε πρωτοπόρο κέντρο τρισδιάστατης εκτύπωσης σε όλη την Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς στη ΒΙΠΕ λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου η πρώτη μονάδα 3D printing βιομηχανικού επιπέδου.

Πρόκειται για το H-CAM (Εθνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής ή ΕΚΕΠΕΚ), στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι οκτώ επιχειρήσεις και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ). Πρόεδρος του ΕΚΕΠΕΚ είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της CBL Patras και πρόεδρος του τοπικού ΣΕΒ Κλεομένης Μπάρλος, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή Εφαρμογών του ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ Δρ. Βασίλειο Δρακόπουλο.

Το ΕΚΕΠΕΚ είναι το πρώτο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέντρο Αναφοράς για τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) και αποτελεί ήδη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αντικειμένων με αυτή την επαναστατική μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και βάση υποστήριξης εταιρειών στην προσθετική κατασκευή, καθώς παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις, έρευνα και εκπαίδευση, σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ρομποτικό σύστημα

Πριν από λίγες ημέρες, το ΕΚΕΠΕΚ έθεσε σε λειτουργία στη μονάδα της ΒΙΠΕ Πατρών τον πρώτο ρομποτικό βραχίονα τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιεί με πρώτη ύλη ένα μίγμα πλαστικού με υαλόνημα και έχει δυνατότητα εκτύπωσης αντικειμένων με όγκο μέχρι 4 κυβικά μέτρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο 3D εκτυπωτή που υπάρχει στην Ελλάδα και μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε αντικείμενο αυτού του μεγέθους ζητηθεί.

Το Κέντρο απευθύνεται στους «παραδοσιακούς» κλάδους της βιομηχανίας κατασκευών, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, αεροδιαστημικής, μεταφορών, αλλά και της υγείας. Το ΕΚΕΠΕΚ έχει γραφεία στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ενώ στη βιομηχανική του μονάδα στη ΒΙΠΕ Πατρών, σκοπεύει σύντομα να στραφεί και στην παραγωγή κατασκευών με σύνθετα υλικά.

Εκτυπώνεις ό,τι θέλεις

Η παρουσίαση του ΕΚΕΠΕΚ έγινε στην έκθεση καινοτομίας Patras IQ από τον επιστημονικό υπεύθυνο του κέντρου Δρ. Βασίλειο Δρακόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι οι εφαρμογές μέχρι στιγμής είναι σε διάφορους κλάδους, όπως στην αεροδιαστημική, τις μεταφορές, τα καταναλωτικά προϊόντα, τις υποδομές, την αμυντική βιομηχανία και τελευταία στην ιατρική για την παραγωγή προσθετικών μελών ή οδοντιατρικών προπλασμάτων, ενώ δοκιμές γίνονται ήδη για ανθρώπινους ιστούς και όργανα.

Η Πάτρα στην επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης - Θα φτιάχνουμε μέχρι ανθρώπινα όργανα

Βιοεκτυπωτής, όπως αυτός που περιμένει να παραλάβει το ΕΚΕΠΕΚ για να πειραματιστεί στην ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή μπορεί να σχεδιάσει και να εκτυπώσει αντικείμενα από 3 κυβικά χιλιοστά μέχρι 4 κυβικά μέτρα. «Μπορούμε να δεχθούμε κατά παραγγελία την παραγωγή οποιουδήποτε αντικειμένου» είπε ο κ. Δρακόπουλος. «Αν θέλει κάποιος, μπορεί να μας ζητήσει να εκτυπώσει τα έπιπλα του κήπου του, δικού του γούστου και αισθητικής. Ηδη έχουμε παραγγελίες από την Αθήνα για κάποιες κατασκευές» είπε.
Το business plan της εταιρείας στοχεύει στην ανάπτυξη εφαρμογών σε δύο βασικούς κλάδους, στον τομέα της υγείας και στον τομέα των κατασκευών. Παράλληλα, το ΕΚΕΠΕΚ βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες ανακύκλωσης της περιοχής, για να αξιοποιήσει τα ανακυκλώσιμα πλαστικά ως πρώτη ύλη παραγωγής προϊόντων.

Και ανθρώπινα όργανα

Το ΕΚΕΠΕΚ συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος τρισδιάστατης εκτύπωσης στο διάστημα, ενώ για το μέλλον σκοπεύει να αναπτύξει δικές του μηχανές 3D printing μεγαλύτερου μεγέθους με πρώτη ύλη διάφορα μέταλλα και σύνθετα υλικά.

Αυτό όμως που εξάπτει τη φαντασία, είναι η επέκταση του 3D printing σε εφαρμογές υγείας. Αυτό το διάστημα το ΕΚΕΠΕΚ περιμένει να παραλάβει τον πρώτο μεγάλο βιοεκτυπωτή, με τον οποίο θα μπορεί να πειραματιστεί στην ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων, προς το παρόν για κλινικές μελέτες.
Ο κ. Δρακόπουλος τόνισε ότι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ υπάρχει εταιρεία που αναπτύσσει με βιοεκτυπωτή ανθρώπινο δέρμα, όπου η εταιρεία καλλυντικών L΄Οreal δοκιμάζει τα αρώματά της, πριν τα διαθέσει στο εμπόριο.

Η προοπτική δημιουργίας ανθρωπίνων οργάνων δεν είναι μακριά, είπε ο κ. Δρακόπουλος. «Περιμένουμε σε 5–10 χρόνια να εκτυπώνουμε απλά ανθρώπινα όργανα και ιστούς και σε 20 χρόνια, πιο περίπλοκα όργανα». Με την τεχνολογία αυτή, περνάμε πλέον στην προσωποποιημένη ιατρική και στην ανάπτυξη βιοεκτυπωτικών κέντρων μέσα τα νοσοκομεία για μεταμοσχεύσεις ασθενών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ