Η Πάτρα συμμετέχει στο εικαστικό πολύπτυχο στα παλαιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα θα εγκαινιάσει ο Τσιάρας

Μέσα από το Hellenic Diaspora Foundation  που έχει την έδρα του στο Κάτω Καστρίτσι

Η Πάτρα συμμετέχει στο εικαστικό πολύπτυχο στα παλαιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα θα εγκαινιάσει ο Τσιάρας

Το ιστορικό παλαιό Πρωτοδικείο της Αθήνας επί της οδού Σανταρόζα στην πλατεία Δικαιοσύνης, στο κέντρο των Αθηνών, αφού ανακαινίστηκε πλήρως, παραδόθηκε ως εικαστικός και όχι μόνο χώρος.

Πρόκειται για ένα κτίριο λιτού κι απέριττου νεοκλασικού ρυθμού που αρχικά κατασκευάστηκε το 1834, ενώ τώρα όλες οι κτιριακές προσθήκες και μεταβολές που έγιναν στο μεσοδιάστημα για να καλύψουν τις δικαστηριακές ανάγκες των δικαστηρίων της Σανταρόζα, κατεδαφίστηκαν και έχει μείνει το αρχικό-παλαιό κτίριο.

Το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα μαζί με το παρακείμενο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας (στο τετράγωνο Σανταρόζα – Σταδίου – Αρσάκη – Πανεπιστημίου), κοσμούν με την νεοκλασική αρχιτεκτονική τους το κέντρο της Πρωτεύουσας.

Στον ίδιο χώρο (πλατεία Δικαστηρίων) συναντάς και τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Στα παλαιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, στις 19 Οκτωβρίου του 1951, ξεκίνησε η πρώτη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Εκεί ο Μπελογιάννης δικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών για παράβαση του αναγκαστικού νόμου 509/1947, περί «μέτρων ἀσφαλείας τοῦ Κράτους, τοῦ πολιτεύματος, τοῦ κοινωνικοῦ καθεστῶτος καὶ προστασίας τῶν ἐλευθεριῶν τῶν πολιτῶν».

Μέχρι τις 12 Ιουνίου το εικαστικό πολύπτυχο

Στους χώρους αυτούς των παλαιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 θα εγκαινιαστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, το εικαστικό πολύπτυχο με τον τίτλο: «Μεθεόρτια – Από το ’21 στο ’22», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, του Hellenic Diaspora Foundation (Πάτρα) και της συλλογής Γ. Κωστόπουλου από την Αθήνα.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη έκθεση, τη γενική επιμέλεια της οποίας έχει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης, η οποία προσπαθεί, έστω και αποσπασματικά και συμβολικά, «να αφηγηθεί την περιπέτεια της νεοελληνικής τέχνης από την Παλιγγενεσία έως σήμερα έχοντας κατά νου ότι πίσω από κάθε εθνική ανάταση ελλοχεύουν πάντοτε ο διχασμός και η πτώση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ