Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την 25η Μαρτίου: Οι επετειακές εκδηλώσεις των επόμενων ημερών

Όλο το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων.

Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την Επανάσταση του 1821 στη Γη της Φλόγας, της φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην Ι.Π. Μεσολογγίου θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιος Μπαλέρμπας και στον Πύργο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα Καλάβρυτα.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Πάτρα, καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης, θα παραστεί στο Μεσολόγγι και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, στον Πύργο.

Ακόμα, στην Π.Ε. Αχαΐας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, στο Αίγιο, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου στην Χαλανδρίτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Παναγιώτης Αντωνόπουλος στην Κάτω Αχαΐα και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα στο Αίγιο.

Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παϊσιος στη Ναύπακτο, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας στην Αμφιλοχία, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Νικόλαος Κατσακιώρης στο Αγρίνιο, η Εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, υπεύθυνη για θέματα ισότητας, άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων, Αμαλία Βούλγαρη, στον Αστακό και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Γεώργιος Κοντογιάννης, στο Θέρμο, ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Δαουτίδης στη Βόνιτσα.

Στην Π.Ε. Ηλείας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Νικολακόπουλος στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, στο Πανόπουλο, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα υγείας, Γιώργος Παναγούλιας, στην Γαστούνη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στην Πάτρα:

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

• 9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών – Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από το Νέο Λιμάνι Πατρών, τερματισμός στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ. Απονομή επάθλων).
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

• 7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.

• 8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.

• 11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. (Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30 π.μ.). Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.

• 12 π.μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή και τροχοφόρων τμημάτων, μπροστά από τους επισήμους και το λαό, επί της οδού Αγίου Ανδρέου από το ύψος της οδού Αράτου και τερματισμό στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

• 6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Στην Ι.Π. Μεσολογγίου:

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

• Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων καταστημάτων, του Δημαρχείου, των καταστημάτωντων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των Τραπεζών, των Οργανισμών, των οικιών, των οδώνκαι των πλατειών της πόλης, από το πρωί του Σαββάτου 23ης Μαρτίου έως τη δύση του ηλίου της Δευτέρας 25ης Μαρτίου 2024.
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

• Φωταγώγηση της πόλης, των Δημοσίων καταστημάτων, του Δημαρχείου, των καταστημάτων τωνΝομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των Τραπεζών, των Οργανισμών κατά τις βραδινές ώρεςτης 24ης και 25ης Μαρτίου 2024.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

• 8 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

• 9 π.μ. Κωδωνοκρουσία σε όλους τους ιερούς Ναούς της πόλης.

• 10.15 π.μ. Πέρας προσέλευσης των προσκαλεσμένων στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ι.Π. Μεσολογγίου, για την τέλεση της επίσημης δοξολογίας

• 10:25 π.μ. Άφιξη επισήμων στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

• 10:30 π.μ. Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ. Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από την κ. Αριστέα ΠΟΥΛΗ, καθηγήτρια Φιλόλογο του 2ου Λυκείου Ι.Π. Μεσολογγίου.

• 11.20 π.μ.Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Κήπο των Ηρώων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.

• Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

• 11.45 π.μ. Παρέλαση επί της οδού Σπύρου Μουστακλή της Ι.Π. Μεσολογγίου, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίωνκαι Λυκείων, Συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών και Τμήματος Ε.Ε.Σ(τμήματος Μεσολογγίου) και του Στρατού. Κατά την παρέλαση οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου θα καταλάβουν τιμητική θέση στην εξέδρα των επισήμων.

Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Τσακαλίδης Χαράλαμπος, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγήςτης Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Αιτ/νίας και ο κ. ΣωτηρόπουλοςΑντώνιος, υπάλληλος της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

• 7:00 μ.μ. Επίσημη υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στον Πύργο:

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

10.00-10.30: Αντιπροσωπεία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας παρίσταται στην τελετή της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

7 π.μ. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.

8 π.μ. Έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Επαρχείο).

10 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου του Β’. Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας από την εκπαιδευτικό εκπρόσωπο της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, Διονυσία Χρονοπούλου.

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Επαρχείο)και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11.00 π.μ Παράθεση δεξίωσης από τον Δήμο Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

11.30 π.μ. Παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλουμαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ..

18.00 Υποστολή σημαίας.