Ισλανδία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αίρει όλους τους περιορισμούς

Οι κάτοικοί της δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες ή να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους, καθώς όλοι οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 θα αρθούν το Σάββατο.

Ισλανδία

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η υπουργός Υγείας της Ισλανδίας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το ξέσπασμα της COVID-19 μέσω ενός αυστηρού συστήματος τεστ και ιχνηλάτησης, έχει επιβάλλει όμως μέτρα lockdown αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να περιορίσει τις εξάρσεις των μολύνσεων.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η υπουργός Svandís Svavarsdóttir, «αποκαθιστούμε την κοινωνία στην οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε και την οποία έχουμε τόσο επιθυμήσει».

Έτσι η Ισλανδία θα είναι πιθανόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα άρει όλους τους περιορισμούς λόγω COVID-19, είπε η Svandís Svavarsdóttir, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kjarninn.

Στους μέχρι τώρα περιορισμούς περιλαμβάνονταν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις και τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ισλανδική κυβέρνηση, το 87% των Ισλανδών έχουν κάνει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο -όπως λέει- είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ συγκρίσιμων χωρών.

Η χώρα των 360.000 κατοίκων έχει δείκτη επίπτωσης 14 ημερών μόλις 1,6 ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε σύνολο 6.637 που έχουν μολυνθεί.