Η συμβολή των ΑΠΕ στη μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου Καλαβρύτων

Ο Γιώργος Τσενές είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ανοιχτός»

Με τον νόμο 4513/2018 «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που απέκτησε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και σε συνδυασμό με τον νόμο 4430/2016, όπου ορίζεται ο Θεσμός «Κοινωνική και Αλληλέγγυος Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων και άλλες διατάξεις», δίνεται η δυνατότητα σε οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα – συνεταιρισμό, με μοναδικό σκοπό την προώθηση στον ενεργειακό τομέα, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας.
Σε εφαρμογή των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, π.χ. τα φωτοβολταϊκά συστήματα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου μας, των Συνεταιρισμένων Κτηνοτρόφων μας, των ΤΟΕΒ, (Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων), σχολείων και άλλων φορέων, η σύμπραξη Δήμου με αντίστοιχους φορείς, με σκοπό τη συνεκμετάλλευση τέτοιων υψηλής απόδοσης συστημάτων, θα μπορούσε να συμβάλλει στην συνολική μείωση του ενεργειακού κόστους όχι μόνο των φορέων που θα συμπράξουν, αλλά και του συνόλου των συμπατριωτών μας.
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση οδοφωτισμού του Δήμου μας συνολικά, αντικαθιστώντας με τεχνολογία LED τους λαμπτήρες και εγκαθιστώντας παράλληλα, ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης, επιτήρησης και διαχείρισης με εφαρμογές (έξυπνων πόλεων).
Ετσι θα πετύχουμε τουλάχιστον εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 50%, με ότι αυτό συνεπάγεται στα Οικονομικά του Δήμου αφενός και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το οικονομικό όφελος π.χ. σε μείωση δημοτικών τελών για το σύνολο των συμπατριωτών μας.
Σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή σαρώνει τα πάντα, εμείς ως Δήμος, έστω και με καθυστέρηση, θα πρέπει να προσελκύσουμε καινοτόμα προγράμματα που άλλοι Δήμοι έχουν εφαρμόσει ή πρόκειται να εφαρμόσουν. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν! Τα πανηγύρια και οι φιέστες ίσως έχουν μικρότερη αξία από ένα έργο που θα συμβάλλει στην αλλαγή πορείας αυτού του τόπου, που δυστυχώς σιγά – σιγά συρρικνώνεται.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ