Ιαπωνία: Στους 18 οι νεκροί, μάχη δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, την ώρα που η θερμοκρασία έφτασε σήμερα περίπου τους 34 βαθμούς Κελσίου, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για τον κίνδυνο θερμοπληξίας
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Ιαπωνία στην προσπάθεια τους να φτάσουν σε περισσότερους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία την Τρίτη (28.07.2026).
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό έχει αυξηθεί σε 18 ενώ τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 6 από αυτούς σοβαρά.
Ένα από τα χειρότερα πληγέντα σημεία ήταν ένα εμπορικό κέντρο Aeon στο Κουμαμότο. Η έκρηξη, που εικάζεται ότι προκλήθηκε από διαρροή αερίου στο εμπορικό κέντρο, «σημειώθηκε μετά την απομάκρυνση των πελατών και του προσωπικού», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aeon, Akio Yoshida, 3 άτομα έχασα τη ζωή τους, ενώ 3 εργαζόμενοι αγνοούνται.
Ο σεισμός άφησε πίσω του μια σειρά από καταστροφές, με κατεστραμμένα κτίρια, κατεστραμμένους δρόμους και ομάδες διάσωσης να ψάχνουν μέσα σε σωρούς από ερείπια. «Έχουν επιβεβαιωθεί σημαντικές ζημιές, περιλαμβανομένων θυμάτων, καταρρεύσεων κτιρίων, πυρκαγιών και ζημιών στους δρόμους», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι στους δημοσιογράφους.
«Ακόμη και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν, πρόκειται για μια κούρσα ενάντια στον χρόνο. Θα συγκεντρώσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους επί τόπου για να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατό», τόνισε.
Παράλληλα άλλοι 7 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται αφού κατέρρευσε καμινάδα σε εργοστάσιο της Nippon Paper Industries, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.
Σε όλη τη νομαρχία Κουμαμότο, όπου πριν μια δεκαετία είχε σημειωθεί ένας φονικός σεισμός, περίπου 260.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να μεταβούν σε κέντρα εκκένωσης, ανέφεραν οι αρχές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έλαβε 386 κλήσεις έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για καταρρεύσεις κτιρίων και ατόμων που αναζητούσαν διάσωση.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης Κουμαμότο, της μεγαλύτερης πόλης του νησιού Κιουσού με περίπου 700.000 κατοίκους. Εικόνες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έδειξαν επίσης τη μερική κατάρρευση ενός τείχους αιώνων στο Κάστρο Κουμαμότο.
Πολλοί επιβάτες τρένων υψηλής ταχύτητας τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν οι διαχειρίστριες εταιρείες, οι οποίες αμέσως μετά τη δόνηση ανέστειλαν τα δρομολόγια.
Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους των περιοχών που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον σεισμό να είναι προετοιμασμένοι για μετασεισμούς που μπορεί να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα, αλλά και για τον κίνδυνο κατολισθήσεων.
Παράλληλα, περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, την ώρα που η θερμοκρασία έφτασε σήμερα περίπου τους 34 βαθμούς Κελσίου, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για τον κίνδυνο θερμοπληξίας.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Σαλμονέλα: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;
Όλα όσα φέρνει η τελική αναβάθμιση The Naturalist Update στο Ball x Pit
Μεθεόρτιος Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Πλατάνι Ρίου ΦΩΤΟ
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
PlayStation Plus Αυγούστου: Τρία παιχνίδια που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένα το άλλο
Δάσκαλοι, οι Νηπιαγωγοί και οι φίλοι της Αχαΐας στον Λόφο των Σταυρών ΦΩΤΟ
«Σιωπηλός δολοφόνος» η χοληστερίνη: Η απλή αλλαγή που τη μειώνει δραστικά χωρίς φάρμακα
Η «Κιβωτός Αγάπης» Πάτρας σε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ΒΙΝΤΕΟ
