Ηχορύπανση: Ψηλά τα «ντεσιμπέλ» για Αστυνομία, Δήμο και Δίκτυο

Μετά την καταγγελία του Δικτύου Φορέων για την προστασία από την ηχορύπανση πως ο Δήμος δεν κάνει όσα θα έπρεπε για την καταπολέμηση του φαινομένου, η «Π» αναζήτησε ποιες είναι οι διαδικασίες αλλά και ποιες οι αρμοδιότητες του Δήμου.

Ηχορύπανση: Ψηλά τα «ντεσιμπέλ» για Αστυνομία, Δήμο και Δίκτυο

Εντύπωση προκάλεσε χθες η ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων για την προστασία από την ηχορύπανση που επέρριπτε ευθύνες στη δημοτική Αρχή της Πάτρας για ελλιπείς προσπάθειες αντιμετώπισης φαινομένων ηχορύπανσης στην πόλη.

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του δικτύου φορέων αναφερόταν ότι πηγές ηχορύπανσης με μεγάλη συχνότητα και μέγεθος αυτή την εποχή είναι αφενός παραθαλάσσια μπαρ ή άλλα καταστήματα εστίασης, πολυχώροι εκδηλώσεων και δεξιώσεων αλλά και πανηγύρια που διαθέτουν υψηλής έντασης μουσική, αφετέρου οχήματα, ιδίως μεγάλα δίκυκλα με «κομμένες», αρρύθμιστες ή «πειραγμένες» εξατμίσεις.

Το Δίκτυο εκτιμά ότι γίνεται προσπάθεια από την τοπική ΕΛΑΣ με συστηματικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων ηχορύπανσης αλλά ο Δήμος Πατρέων δεν ακολουθεί με τον ίδιο βηματισμό. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιεί την έκφραση «βλέπουμε να εμφανίζονται δημοσιεύματα που μιλούν για ανοχή και “στραβά μάτια” ή μάλλον “κουφά αυτιά” στην ηχορύπανση εκ μέρους δημοτικών Αρχών, ιδίως της δημοτικής Αρχής της Πάτρας» ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι ο ρόλος των δημοτικών Αρχών είναι να στηρίζουν λύσεις σε τέτοια προβλήματα και όχι να ασκούν πελατειακές πολιτικές. Επίσης δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας για την αυξημένη προσπάθεια των αστυνομικών αρχών είναι αδιανόητες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται.

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει ο Δήμος της Πάτρας για τις περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα ηχορύπανσης; Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων Διονύση Πλέσσα, ο οποίος είναι αρμόδιος και εισηγείται στις επιτροπές του Δήμου τις εκδόσεις αδειών καταστημάτων εστίασης, τα οποία κατά κύριο λόγο θεωρείται από το Δίκτυο ότι προκαλούν θορύβους.

Ο κ. Πλέσσας ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι δημοτικές αρμοδιότητες: «Εμείς δίνουμε την άδεια για μουσική μόνο εντός καταστήματος. Ο κάθε ενδιαφερόμενος κάνει αίτηση, περνάει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ελέγχονται οι φάκελοι και τότε δίνονται οι άδειες. Ολες οι άδειες που έχουν εκδοθεί από τον Δήμο Πατρέων είναι νόμιμες σύμφωνα με τις αστυνομικές και υγειονομικές διατάξεις και επιτρέπουν μουσική έως 80 ντεσιμπέλ εντός καταστήματος».

ΠΛΕΣΣΑΣ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ» 

Ηχορύπανση: Ψηλά τα «ντεσιμπέλ» για Αστυνομία, Δήμο και Δίκτυο

Διονύσης Πλέσσας

Συνεχίζοντας ο κ. Πλέσσας εξηγεί ότι στο σκέλος των ελέγχων ο Δήμος δεν επεμβαίνει: «Από κει και έπειτα, οι έλεγχοι και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι θέμα της αστυνομίας. Εχει τύχει να μας γίνουν παράπονα για καταστήματα και μάλιστα έλεγξα ο ίδιος τη νομιμότητα των αδειών των εν λόγω καταστημάτων χωρίς να βρεθεί κάτι παράνομο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τις διαδικασίες. Πρώτα πρέπει να γίνονται οι καταγγελίες στην αστυνομία. Η ΕΛΑΣ ελέγχει αν ευσταθεί η κάθε καταγγελία και στη συνέχεια εφόσον συντρέχει λόγος τότε οι υπηρεσίες του Δήμου κόβουν το ανάλογο πρόστιμο στην κάθε επιχείρηση. Ξεκαθαρίζω όμως ξανά ότι ο Δήμος δίνει άδειες μόνο εντός των καταστημάτων. Ολα τα υπόλοιπα είναι θέμα ελέγχων».

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ: ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ 

Το «Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση» της Κοινο_τοπίας, στην Πάτρα, θεωρεί πως το θέμα «είναι εδώ και βασανίζει τους πολίτες» και απαιτούνται λύσεις «χωρίς ανοχή και προσχήματα»Υποστηρίζει, ότι με τις πυρκαγιές και τους καύσωνες όλο και πιο συχνά φαινόμενα , με τον κορονοϊό να επιμένει εν μέσω καλοκαιριού, έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα αυτή η μόνιμη απειλή κατά της υγείας (η ηχορρύπανση), τόσο μέσα στην Πάτρα όσο και σε γειτονικές παραθεριστικές περιοχές.

Απαιτώντας από Δήμο, Αστυνομία και Εισαγγελία να υπερασπίσουν την ηρεμία και το δικαίωμα στην κοινή ησυχία, με πάγιο και συστηματικό τρόπο, σε παραθαλάσσια μπαρ, καταστήματα εστίασης, πολυχώρους δεξιώσεων, πανηγύρια μέχρι και δίκυκλα με θορυβώδεις εξατμίσεις, που πλήττουν το δικαίωμα στο νυκτερινό ύπνο και απειλούν την ψυχική ηρεμία κατοίκων με ανοικτά τα παράθυρα, λόγω εποχής, το Δίκτυο Φορέων προτείνει:

– Συστηματικούς ελέγχους κι όχι έκτακτους ή πρόσκαιρους εντυπωσιασμού

– Επιβολή μέτρων προσανατολισμού των ηχείων, με τεχνικούς για τη διάχυση του ήχου.

– Τήρηση των όρων αδειών καταστημάτων με μουσική, χωρίς ανοχή και κωλυσιεργία.

– Έλεγχος δικύκλων για εκκωφαντική ηχορύπανση, συμπεριλαμβανομένων και αυτοσχέδιων αγώνων με κόντρες.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: «ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από την Αστυνομία έλεγχοι για τα «ντεσιμπέλ» σε νυχτερινά μαγαζιά, πανηγύρια και λοιπές υπαίθριες εκδηλώσεις επιδιώκοντας να μπει φρένο στη διαπασών διασκέδαση μέχρι πρωίας, που διαταράσσει τις ώρες κοινής ησυχίας.

«Οι εντολές είναι ξεκάθαρες, δεν κάνουμε εκπτώσεις, απλά εφαρμόζεται ο νόμος» ανέφεραν ανώτατοι αξιωματικοί της τοπικής ΕΛΑΣ στην «Π». Αλλωστε πολλάκις κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει επισημανθεί πως η Αστυνομία δεν κυνηγά τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διασκέδασης, ούτε είναι αρνητική στα ήθη και στα έθιμα, ωστόσο όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί πως δεν μπορεί οι καταγγελίες κατοίκων, όχι μόνο στο κέντρο και στις συνοικίες της Πάτρας, αλλά σε όλο το μήκος και πλάτος αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, να μην ελεγχθούν και στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις να μην ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες και οι παραβάτες να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων τους.

Τους τελευταίους μήνες σε Πάτρα και Αίγιο, αρκετά ήταν τα περιστατικά όπου ιδιοκτήτες ή προσωρινά υπεύθυνοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ηχορύπανση. Την ίδια «τύχη» είχαν και κάποια μέλη πολιτιστικών συλλόγων. «Αγκάθι» στην πιστή εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι το γεγονός πως κάποιοι εκ των επιχειρηματιών υπό τον κίνδυνο σφράγισης των καταστημάτων προβαίνουν σε χρόνο ρεκόρ στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ στη «φαρέτρα» τους έχουν ένα ακόμα όπλο αυτό της προσφυγής στο διοικητικό πρωτοδικείο, όπου τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να αναστείλουν την εκτέλεση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αρμόδιος για το «λουκέτο» είναι ο Δήμος Πατρέων.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ