Ινδία: Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

Η ΕΕ παρήγγειλε 665.000 δόσεις εμβολίων για την γρίπη των πτηνών.

Γρίπη των πτηνών

Μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές της Ινδίας η μόλυνση ενός παιδιού με την γρίπη των πτηνών (Η9Ν2).

Το παιδί στην Ινδία πήγε στον παιδίατρο στα τέλη Ιανουαρίου με πυρετό, δυσχέρεια στην αναπνοή και πόνους στην κοιλιά για να καταλήξει στην εντατική, όπου νοσηλεύτηκε και πήρε εξιτήριο μετά από έναν μήνα. Αλλά μόλις λίγες μέρες αργότερα χρειάστηκε να διακομιστεί ξανά στο νοσοκομείο και να διασωληνωθεί. Εκεί εντοπίστηκε ότι είχε νοσήσει με γρίπη των πτηνών.

Την 1η Μαΐου το παιδί πήρε τελικά εξιτήριο από το νοσοκομείο με οξυγόνο. Πιθανότατα μολύνθηκε από γρίπη των πτηνών μέσω της επαφής με κοτόπουλα, τα οποία με τη σειρά τους ενδέχεται να είχαν μολυνθεί από άγρια ​​ζώα. Μέχρι στιγμής, κανένα άλλο άτομο από το περιβάλλον του παιδιού δεν έχει δείξει σημάδια μόλυνσης.

59χρονος στο Μεξικό πέθανε από νέα παραλλαγή της γρίπης των πτηνών

Σύμφωνα με ειδικούς, η μόλυνση των ανθρώπων με γρίπη των πτηνών είναι συνήθως αβλαβής. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε προ ημερών τον πρώτο θάνατο ανθρώπου από μια νέα παραλλαγή της γρίπης των πτηνών. Το θύμα είναι ένας 59χρονος από το Μεξικό, που πέθανε στις 24 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής, η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται απίθανη, αλλά έχουν ήδη αναπτυχθεί αρκετές παραλλαγές εμβολίων για προστασία, οι οποίες θα μπορούσαν γρήγορα να αναπτυχθούν σε διαθέσιμα φάρμακα σε περίπτωση πανδημίας.

Η ΕΕ παρήγγειλε 665.000 δόσεις εμβολίων για την γρίπη των πτηνών

Σύμφωνα με το iefimerida, ήδη η ΕΕ παρήγγειλε για λογαριασμό 15 κρατών μελών της – ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος – 665.000 δόσεις εμβολίων για πρόληψη της γρίπης των πτηνών, οι πρώτες εκ των οποίων θα σταλούν στη Φινλανδία, όπου λόγω μιας εστίας τον περασμένο Αύγουστο οι Αρχές διέταξαν τη θανάτωση περίπου 120.000 αλεπούδων και βιζόν.

Η απειλή για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλή, τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, σημειώνοντας πάντως ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο». Η σύμβαση -πλαίσιο της ΕΕ με την Seqirus UK Ltd προβλέπει την παράδοση έως και 40 εκατομμύρια πρόσθετων δόσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης:

«Βράζει» το Αίγιο από καύσωνα… που υποχωρεί, λιγότερη ζέστη από αύριο αλλά μόνο για λίγες ημέρες

Ομόφωνα αθώος ο Πατρινός παιδίατρος, που κατηγορείτο για ασέλγεια, το «κλειδί» στην υπόθεση

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα και τα «φλερτ» της ηγεσίας

ΟΠΕΚΑ: Ο «κόφτης» για το επίδομα παιδιού, τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιουλίου λόγω Αγίου Πνεύματος, οι ημερομηνίες