Ηνωμένα Έθνη: Ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για τη βία στη Σενεγάλη

Σοβαρή κρίση στη Σενεγάλη μετά την αναβολή των προεδρικών εκλογών.

βία

Η ‘Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε σήμερα “βαθιά ανήσυχη” για την κρίση στη Σενεγάλη, καταγγέλλοντας την “ανώφελη και δυσανάλογη καταφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών και περιορισμούς του αστικού χώρου”.

“Τουλάχιστον τρεις νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων και τουλάχιστον 266 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι”, δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Έρευνες “θα πρέπει να διενεργηθούν γρήγορα, εις βάθος και ανεξάρτητα και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν να λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε πως “είναι ουσιώδες οι αρχές να διατάξουν αδιαμφισβήτητα τις δυνάμεις ασφαλείας να σεβαστούν και να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης”.

Σοβαρή κρίση στη Σενεγάλη μετά την αναβολή των προεδρικών εκλογών

Η Σενεγάλη αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών αφότου ο πρόεδρος Μακί Σαλ ανακοίνωσε την αναβολή των προεδρικών εκλογών στις 3 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Οι υποστηρικτές του στην Εθνοσυνέλευση και εκείνοι του Καρίμ Ουαντέ, η υποψηφιότητα του οποίου απορρίφθηκε, επικύρωσαν στη συνέχεια τη μετάθεση των εκλογών για τις 15 Δεκεμβρίου και την παραμονή του προέδρου Σαλ στον θώκο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του, στις αρχές του 2025.

“Απαιτούμε από τις αρχές να φροντίσουν ώστε να τηρηθεί η μακρά παράδοση δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σενεγάλη”, επέμεινε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη, καλώντας “όλους τους παράγοντες να αποφύγουν να καταφύγουν στη βία”.

Σύμφωνα με το iefimerida, πρόσθεσε πως οι περιφερειακές υπηρεσίες της Ύπατης Αρμοστείας είναι “σε επαφή” με τις αρχές, αλλά δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τις συζητήσεις αυτές.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης πως η Υπάτη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης για τη διακοπή του ίντερνετ στα κινητά τηλέφωνα σήμερα στη Σενεγάλη, ημέρα κατά την οποία προβλέπεται να διεξαχθεί μια διαδήλωση που έχουν απαγορεύσει οι αρχές για δεύτερη φορά αφότου ξεκίνησε η σοβαρή πολιτική κρίση.

“Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί το δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφόρηση”, είπε, λέγοντας πως κάθε περιορισμός πρέπει “ως εκ τούτου να αφορά αυστηρά σε ό,τι είναι απαραίτητο και επίσης να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένος χρονικά”.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι αγρότες άκουσαν τον Μητσοτάκη και αποφασίζουν – «Έγινε εποικοδομητική συζήτηση, στα μπλόκα οι αποφάσεις μας»

Πλημμύρισε στην Πάτρα το γυμναστήριο, μάζευαν τα νερά με κουβάδες και πετσέτες! ΦΩΤΟ

Εισαγγελέας για Μάτι: Το ότι δε δόθηκε εντολή στα πλοιάρια της πυροσβεστικής να βοηθήσουν σημαίνει το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα

Εκλέγεται σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας – Μεγάλη μάχη για τον υπερδήμαρχο! Οι υποψήφιοι στα 3 ψηφοδέλτια

Ο καβγάς που προηγήθηκε του τριπλού φονικού στη Γλυφάδα – Πώς ο 76χρονος «αγαπήτος» της οικογένειας Καρνέση έγινε μακελάρης