ΙΝΣΕΤΕ: Μικτή η εικόνα του Τουρισμού στη Δ. Ελλάδα, που κερδίζουμε και που χάνουμε
Σε σύγκριση με το 2024, οι επισκέψεις στη Δυτική Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,5%
Η Δυτική Ελλάδα εμφανίζει μικτή εικόνα στον εισερχόμενο τουρισμό του 2025, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που δημοσίευσε ο ΙΝΣΕΤΕ, καθώς καταγράφει αύξηση επισκέψεων αλλά ταυτόχρονα σημαντική υποχώρηση σε διανυκτερεύσεις και τουριστικές εισπράξεις.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκέντρωσε το 2025 περίπου 666 χιλιάδες επισκέψεις, που αντιστοιχούν στο 2% του συνόλου της χώρας, ενώ οι διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. και οι εισπράξεις στα 235 εκατ. ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής περιορίστηκε στις 4,1 διανυκτερεύσεις, με τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση να ανέρχεται στα 87 ευρώ και τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στα 354 ευρώ.
Σε σύγκριση με το 2024, οι επισκέψεις στη Δυτική Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,5%, ωστόσο οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 7,3% και οι εισπράξεις κατά 9,8%. Παράλληλα, η μέση διάρκεια παραμονής κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 14,5%, ενώ και η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη υποχώρησε κατά 16,8%.
Η εικόνα αυτή εντάσσεται στη γενικότερη τάση που καταγράφεται στις λεγόμενες «Λοιπές Περιφέρειες» της χώρας — στις οποίες ανήκει και η Δυτική Ελλάδα — όπου παρατηρείται διεύρυνση της απόστασης από τους ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Το ΙΝΣΕΤΕ επισημαίνει ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες εμφανίζουν γενικευμένη μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, γεγονός που περιορίζει τη συνολική απόδοση του τουριστικού προϊόντος.
Στη μελέτη υπογραμμίζεται επίσης ότι απαιτείται ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος στις περιφέρειες αυτές, μέσω βελτίωσης υποδομών, προβολής και ανάπτυξης τοπικών εμπειριών, ώστε να αυξηθεί η παραμονή των επισκεπτών και η τουριστική δαπάνη.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
