Μέση Ανατολή: Το Πακιστάν μετέφερε αναθεωρημένη πρόταση του Ιράν στις ΗΠΑ
Το Πακιστάν φέρεται να μετέφερε στην Ουάσινγκτον αναθεωρημένη πρόταση της Τεχεράνης, ενώ το Ιράν επιμένει στο δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου και συζητά μηχανισμό ασφαλούς διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ

Μια αναθεωρημένη πρόταση του Ιράν για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή φέρεται να διαβίβασε το Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγή της χώρας που επικαλείται το Reuters.
Η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι ειρηνευτικές συνομιλίες δείχνουν να παραμένουν σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να διαφωνούν σε κρίσιμα σημεία.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο», ανέφερε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Τεχεράνη «συνεχώς αλλάζουν τους στόχους τους».
Reuters reports that Pakistan has shared Iran’s revised proposals with US as part of ongoing mediation efforts.
Revised proposals were conveyed to Washington on Sunday night.
Iran also confirmed that negotiations with US are ongoing via Pakistan’s facilitation.#SamaaTV pic.twitter.com/RwcDQGumEn
— SAMAA TV (@SAMAATV) May 18, 2026
Η πρόταση 14 σημείων της Τεχεράνης
Την πορεία των συνομιλιών επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαήλ Μπαγκαΐ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά απέρριψαν την πρόταση 14 σημείων που είχε καταθέσει η Τεχεράνη.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική πλευρά υπέβαλε τροποποιήσεις μέσω του Πακιστάν.
Το Ιράν εξέτασε τις τροποποιήσεις αυτές και μετέφερε τη δική του θέση στις ΗΠΑ, επίσης μέσω της πακιστανικής μεσολάβησης.
Συζητήσεις για τα Στενά του Ορμούζ
Ο Μπαγκαΐ ανέφερε ακόμη ότι τεχνικές ομάδες του Ιράν και του Ομάν συναντήθηκαν με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση μηχανισμού ασφαλούς διέλευσης μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ένα από τα πιο κρίσιμα περάσματα για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και την ενεργειακή ασφάλεια, γεγονός που καθιστά τις σχετικές συνομιλίες ιδιαίτερα σημαντικές μέσα στο σημερινό κλίμα έντασης.
Η συζήτηση για ασφαλή διέλευση συνδέεται άμεσα με την ανάγκη περιορισμού του κινδύνου νέας κλιμάκωσης στην περιοχή.
Η θέση του Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε, επίσης, τη θέση της Τεχεράνης για το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου.
Όπως τόνισε, το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, είναι κατοχυρωμένο.
Κατά τον Μπαγκαΐ, το δικαίωμα αυτό δεν χρειάζεται αναγνώριση από τρίτες χώρες.
Η αναφορά αυτή δείχνει ότι το πυρηνικό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μήνυμα προς τις χώρες του Κόλπου
Ο Μπαγκαΐ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τεχεράνης με τις χώρες του Κόλπου, επιχειρώντας να διαχωρίσει τους γείτονες του Ιράν από τις ξένες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όπως είπε, οι ξένες δυνάμεις και όχι οι γειτονικές χώρες αποτελούν τον «κύριο εχθρό της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή».
Την ίδια ώρα, όμως, προειδοποίησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην αναπτύσσουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει τη διπλή γραμμή της Τεχεράνης: από τη μία εμφανίζεται ανοιχτή σε περιφερειακές συνεννοήσεις, από την άλλη διατηρεί υψηλούς τόνους απέναντι σε χώρες που προσεγγίζουν το Ισραήλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές λόγω έντασης ΗΠΑ–Ιράν και ανησυχιών για τα Στενά του Ορμούζ
- Νέα απειλητική ανάρτηση Τραμπ για το Ιράν μέσω ΑΙ – «Ο χρόνος τελειώνει»
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ετοιμάζει σχέδιο διαχείρισης της ναυσιπλοΐας
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News