Ιταλία: Η μαφία εστιάζει στη διαφθορά αντί για τη βία

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 για ύποπτες διασυνδέσεις με δραστηριότητες της μαφίας.

Ιταλία - αστυνομία

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας, τα ιταλικά οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα υιοθετούν μια νέα προσέγγιση, στρέφοντας την προσοχή τους μακριά από τη βία και προς τη διαφθορά και την οικονομική διείσδυση.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2023, επισημαίνει μια αισθητή μείωση στη χρήση βίας από πλευράς των συμμοριών της μαφίας. Αντ’ αυτού, οι οργανώσεις αυτές φαίνεται να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε πιο διακριτικές μεθόδους, όπως η δωροδοκία και ο εκβιασμός,

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος προσαρμόζονται εδώ και κάποιο χρόνο στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές και έχουν «αντικαταστήσει τη χρήση βίας, η οποία μειώνεται όλο και περισσότερο, αν και δεν αποκηρύσσεται, με στρατηγικές σιωπηρής διείσδυσης και πράξεων διαφθοράς».

«Σήμερα οι μαφίες προτιμούν να κατευθύνουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική σφαίρα, επωφελούμενες από το τεράστιο κεφάλαιο που έχουν συσσωρεύσει μέσω παράνομων δραστηριοτήτων», αναφέρεται ακόμα στη έκθεση. Εντούτοις υπογραμμίζεται επίσης ότι η κύρια πηγή εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα παραμένει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 για ύποπτες διασυνδέσεις με δραστηριότητες της μαφίας.

Σύμφωνα με το protothema, στην έκθεση υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να επιδιώξουν οι μαφίες να πάρουν ένα κομμάτι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ, NRRP), ένα τεράστιο πρόγραμμα που επιδιώκει να κάνει πιο «πράσινη» και πιο σύγχρονη την ιταλική οικονομία με τη βοήθεια σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΕ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εφαρμόσει στρατηγικές για να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διατυπώθηκαν 11.890 αιτήματα για διεξαγωγή ερευνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος αναφορικά με το ΕΣΑΑ και οκτώ από αυτά οδήγησαν σε απαγορεύσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Εφυγαν τραπεζάκια χωρίς δημοτικά τέλη, «Ο δήμος Πατρέων χάνει 160.000 ευρώ σε έσοδα» λέει η Εστίαση

Υπόθεση Λύτρα: Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου, τι ζητά η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη

6ημερη εργασία: Εφαρμογή από 1η Ιουλίου, προϋποθέσεις και αμοιβές, ποιους αφορά

Απόστολος Λύτρας: Η σύζυγός του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγος

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για το ΑΣΕΠ, οι αλλαγές που εξετάζονται