«Καμπανάκι» για το δημογραφικό στην Πάτρα

Σοβαρές προειδοποιήσεις για το εθνικό πρόβλημα και τη φυγή νέων στο εξωτερικό, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας. Το ΑΕΠ κατευθύνεται σε επιδόματα, αντί να δίνεται για επενδύσεις ανάπτυξης και επαναπατρισμό νέων. Εάν δεν υπάρχουν γεννήσεις η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά

Πάτρα

Με θετικά μηνύματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και με προειδοποιήσεις για τη διάβρωση που προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα και η φυγή νέων στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, την περασμένη Κυριακή, στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΠ&ΔΕ Κλεομένης Μπάρλος, στην παρέμβασή του, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήθελε να βλέπει το μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνεται σε επιδόματα, να δίνεται για επενδύσεις ανάπτυξης για τη συγκράτηση ή και τον επαναπατρισμό των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.
«Θα ήθελα να δω αντί για επιδόματα, περιφερειακή ανάπτυξη μέχρι και το τελευταίο χωριό» είπε ο κ. Μπάρλος, που προειδοποίησε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας κινδυνεύει να μειωθεί κάτω από τα 7,5 εκατ. κατοίκους.

«Οι νέοι μάς εγκαταλείπουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εάν δεν υπάρχουν νέοι δεν θα έχουμε και γεννήσεις και συνολικά η βιομηχανία και η οικονομία θα επηρεαστούν αρνητικά» είπε, προειδοποιώντας ότι εάν η ανάπτυξη παραμένει συγκεντρωμένη σε 2-3 πόλεις, η χώρα δεν θα βγει από την υποανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ ∆ηµήτρης Παπαλεξόπουλος κατέθεσε τρεις σκέψεις. Πρώτον, ότι η βιομηχανία πέρασε μία πολύ δύσκολη δεκαετία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μια σημαντική ανάκαμψη, με αύξηση της παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Δεύτερον, σημείωσε ότι η βιομηχανία δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στάσιμη και πρέπει να αλλάξει, γιατί υπάρχουν πολλές και μεγάλες προκλήσεις στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ανέφερε τα ενεργειακά προβλήματα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό που η χώρα, παρά τα βήματα που έχει κάνει, δεν βρίσκεται ακόμα σε καλή θέση, ενώ παραμένει στάσιμη στις δεξιότητες και τις υποδομές. «Η ανηφόρα θέλει ορθοπεταλιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Τρίτον, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ δήλωσε πιο αισιόδοξος για την Ελλάδα παρά για την Ευρώπη στο σύνολό της, όπως και πιο αισιόδοξος για την περιφέρεια απ΄ότι για την Αθήνα. Η Ελλάδα έχει δυναμική τόνισε και αναφερόμενος στην Πάτρα επισήμανε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται, καθώς έχει ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο, αρκεί να δει αυτές τις προκλήσεις ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Πρόωρα 36άρια στην Πάτρα, πώς θα εξελιχθεί ο Μάιος και τα επεισόδια καύσωνα

Ένας νεκρός και τραυματίες ύστερα από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη ΦΩΤΟ

Ασπρόπυργος: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο οδηγός που βίασε την 27χρονη

Φονικό στο Κιλκίς: 54χρονος πυροβόλησε και σκότωσε 45χρονο

Παράνομα συνδρομητικά: Νέο κύκλωμα «πειρατών» δρούσε και στην Πάτρα – Έρευνες της ΕΛΑΣ

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop