Καύσιμα: «Πυροσβεστικά» μέτρα στο τραπέζι λόγω της διεθνούς κούρσας του πετρελαίου – Τι θα γίνει με την θέρμανση
Νέα μέτρα και σενάρια επιδοτήσεων εξετάζει η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο. Στα 1,90 ευρώ το λίτρο υπολογίζεται η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης αν άνοιγε σήμερα η αγορά.
Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, καθώς η νέα άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση που η αγορά άνοιγε με τα σημερινά δεδομένα, η μέση πανελλαδική τιμή θα διαμορφωνόταν πάνω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο —έναντι των 1,10 ευρώ κατά την έναρξη της περσινής περιόδου τον Οκτώβριο του 2025. Μία τέτοια επιβάρυνση μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 800 ευρώ για την προμήθεια 1.000 λίτρων σε μια πολυκατοικία.
Εξέταση μέτρων για το ντίζελ κίνησης
Με την τιμή του Brent να καταγράφει αύξηση περίπου 25% από τις αρχές Αυγούστου εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στον Περσικό Κόλπο, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη παρεμβάσεων «μήνα με τον μήνα», αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η παράταση της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης για τον Οκτώβριο, με στόχο τη συγκράτηση του μεταφορικού κόστους και την αποτροπή ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά. Η υφιστάμενη ενίσχυση ανέρχεται σε 10 λεπτά ανά λίτρο στην αντλία (8 λεπτά + ΦΠΑ), ενώ το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης από τον Απρίλιο έχει ανέλθει στα 211 εκατ. ευρώ.
Τα σενάρια για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ενόψει της χειμερινής περιόδου, στο τραπέζι βρίσκονται συγκεκριμένα σενάρια για τη συγκράτηση των τιμών θέρμανσης:
-
Απευθείας επιδότηση στην αντλία: Εξέταση της δυνατότητας οριζόντιας μείωσης της τιμής λιανικής, ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών και τις δημοσιονομικές αντοχές.
-
Αναπροσαρμογή του επιδόματος θέρμανσης: Τροποποιήσεις στα εισοδηματικά κριτήρια, στα βασικά ποσά ή στους κλιματικούς συντελεστές, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο τα νοικοκυριά σε ορεινές και ψυχρές περιοχές (όπου η ενίσχυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.000-1.200 ευρώ).
-
Συνδρομή των διυλιστηρίων: Πιθανή παροχή εκπτώσεων από τις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια κατά την έναρξη της διάθεσης, κατ’ αναλογία με τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν στα καύσιμα κίνησης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Εκδήλωση δασκάλων για «Πολλαπλό Βιβλίο και Συνδιδασκαλία» στην Πάτρα ΦΩΤΟ
Το Motorola Razr λέει αντίο στο clamshell το και φέρνει αντίπαλο στο iPhone Duo
Μπέικον ή λουκάνικο: Τι είναι καλύτερο εάν έχει υψηλή χοληστερίνη;
Η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών κοντά στα «πρωτάκια» ΦΩΤΟ
iPhone Duo εναντίον Samsung Galaxy Z Fold 8
