Και μετά την άνοδο τι; Nέο ΑΦΜ ή κάτι άλλο;

Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως το ύψος του χρέους. Οι «κοκκινόμαυροι» λένε ότι πιστεύουν πως δεν θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή επίσημος αριθμός δεν υπάρχει

Και μετά την άνοδο τι; Nέο ΑΦΜ ή κάτι άλλο;

Πολλοί πιστεύουν ότι η σεζόν της Γ΄Εθνικής που ολοκληρώνεται σε λίγο, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της Παναχαϊκής. Είναι όμως πράγματι έτσι; Οι «κοκκινόμαυροι» έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν την άνοδο για τη Super League 2 και γι’ αυτό αρχίζουν να ψάχνονται από τώρα για το τι μέλλει γενέσθαι τον ερχόμενο Μάιο.
Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και αυτό το γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες της ομάδας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα συσταθεί νέα εταιρεία με νέο ΑΦΜ, η οποία θα διαδεχθεί την προηγούμενη. Αυτό είναι το ενδεχόμενο που εξετάζεται περισσότερο και δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις.
Νέα εταιρεία σημαίνει νέα ονομασία και από τη στιγμή που αποδέχεται τα χρεή, υπάρχει καθολική διαδοχή της προηγούμενης, δηλαδή της ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΑΠ, σε μια τέτοια περίπτωση, η νέα ΠΑΕ θα ευθύνεται για τις ποδοσφαιρικές οφειλές (οφειλές προς ποδοσφαιριστές, άλλες ομάδες, προπονητές, γυμναστές και γενικά προπονητικού τιμ, διαμεσολαβητές, διοργανώτρια, Ομοσπονδία, FIFA, UEFA), που έχουν βεβαιωθεί με τελεσίδικες αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ, FIFA και UEFA, τις οποίες έχει δημιουργήσει η ΠΑΕ που υποβιβάστηκε (Παναχαϊκή 1891), σε ποσοστό 50%, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την υποβιβασθείσα ΠΑΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΠΑΕ θα ευθύνεται για τις παραπάνω ποδοσφαιρικές οφειλές μόνο της αμέσως προηγούμενης ΠΑΕ και όχι όλων όσων έχουν προηγηθεί. Προσέξτε όμως εδώ ένα «λεπτό» σημείο:
Στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκκαθάριση της προηγούμενης ΠΑΕ (και που προφανώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί), η νέο-ιδρυθείσα ΠΑΕ θα αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής του 50% των κατά τα ανωτέρω βεβαιωμένων με τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ ποδοσφαιρικών οφειλών της, ως προϋπόθεση συμμετοχής της στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, διατηρώντας στο ακέραιο τα δικαιώματα (αναγωγής) της έναντι αυτής! Τούτο σημαίνει ότι η νέα ΠΑΕ θα μπλέξει και με οφειλές του παρελθόντος, που δεν αποκλείεται να εμφανιστούν.
Αρα, λοιπόν, το 50% των ποδοσφαιρικών οφειλών δεν γίνεται να μην εξοφληθούν. Γι’ αυτό και ήδη οι άνθρωποι της Παναχαϊκής έχουν κάνει ήδη κάποιες επαφές με πρώην ποδοσφαιριστές, ώστε να δουν τι περιθώρια υπάρχουν ώστε να προκύψει ένας συμβιβασμός.
Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως το ύψος του χρέους. Οι «κοκκινόμαυροι» λένε ότι πιστεύουν πως δεν θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή επίσημος αριθμός δεν υπάρχει. Ολες οι οφειλές προς το δημόσιο θα πρέπει να υποχρεωτικά να εξοφληθούν, οπότε αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Πολιτεία προχωράει σε τακτική κράτηση του 5% από το ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (όποτε αυτό καταβάλλεται) και 20% από το ποσό των εισιτηρίων.
Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν αρκετές μη ποδοσφαιρικές οφειλές, όπως για παράδειγμα σε ξενοδοχεία, προμηθευτές. Η νέα ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει και αυτό το ποσό μόνο αν τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάρισης ΠΑΕ δεν το καλύπτουν.

Αν δεν το καλύπτουν τότε οι πιστωτές θα στραφούν προς τους μετόχους της προηγούμενης ΠΑΕ σε μια νομική διαδικασία που θα καθυστερήσει αρκετά.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Ενα (ακόμα) σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι οι ισολογισμοί και η εκκαθάριση. Η τελευταία φορά που έγινε ισολογισμός στην ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891 είναι τον Ιούνιο του 2019. Πώς θα καταρτιστούν οι άλλοι τρεις ισολογισμοί; Ποιος θα βρει τους μετόχους της εταιρείας, που οι περισσότεροι δεν θέλουν να ακούν καν για Παναχαϊκή;
Οταν υποβιβάζεται αγωνιστικά μια ΠΑΕ σε ερασιτεχνική κατηγορία, η εταιρεία λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση. Βέβαια, η Παναχαϊκή δεν υποβιβάστηκε αγωνιστικά, όμως πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση.
Σε περίπτωση που καθυστερήσει πάνω από 6 μήνες από την ημέρα του με οποιουδήποτε τρόπου ή για οποιαδήποτε αιτία επίσημου υποβιβασμού της ΠΑΕ σε ερασιτεχνική κατηγορία, η υποβολή της αίτησης εκκαθάρισης από την υποβιβασθείσα ΠΑΕ ή εμφανιστεί κωλυσιεργία στη συνέχιση της προόδου των εργασιών της εκκαθάρισης, η τέως διοργανώτρια ή η ΕΠΟ, μετά από αίτηση του ιδρυτικού σωματείου (δηλαδή της Ερασιτεχνικής), μπορεί η ίδια να επιμεληθεί και να αιτηθεί την επίσπευση των διαδικασιών, παρεμβαίνοντας ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις των Κανονισμών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕΑ
Χωρίς να προλάβει να τελειώσει καλά – καλά το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, η Παναχαϊκή θα πρέπει να είναι έτοιμη για τη «μάχη» με τη ΓΓΑ! Το διάστημα Μάιος-Ιούλιος θα είναι «φωτιά» για τους «κοκκινόμαυρους», που θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο.
Με τις οφειλές και την εγγυητική θα χρειαστεί ένα ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ! Για να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής η νέα ΠΑΕ που θα ιδρυθεί, θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιουλίου να υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Μερικά από τα πιο «δύσκολα» που απαιτούνται είναι τα εξής:
– Βεβαίωση εξόφλησης ή τήρησης διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών: προς τους αθλητές και τους προπονητές που απασχολούν και απασχόλησαν κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
– Αποδεικτικά έγγραφα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Οι ΠΑΕ είναι υποχρεωμένες πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου να έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει όλες τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές τους προς τις οικείες ομοσπονδίες, τους υπερκείμενους συνδέσμους, τους αθλητές και τους προπονητές που απασχολούν ή έχουν απασχολήσει, τα ιδρυτικά αθλητικά σωματεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν ως έδρα τους, που έχουν επιδικασθεί με τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή απόφαση δικαστηρίου ή επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών ή με άλλο εκτελεστό τίτλο.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αν η Παναχαϊκή συστήσει νέα ΠΑΕ, τότε η αίτηση για τη χορήγηση του πιστοποιητικού μπορεί να υποβληθεί 30 τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων πρωταθλήματος ή Κυπέλλου. Αυτό μπορεί να είναι μια ανάσα.

ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ
Η σύνθεση των μετόχων της νέας ΠΑΕ είναι ένα ακόμα θέμα που θα απασχολήσει τους «κοκκινόμαυρους». Μέτοχοι των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών μπορούν να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα ελληνικής ιθαγένειας. Επειδή, στην Παναχαϊκή εμπλέκονται και Αμερικανοί επιχειρηματίες (άγνωστο αν θα είναι στο μετοχολόγιο), φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια τρίτης χώρας, εκτός της ΕΕ, μπορούν να αποκτήσουν μετοχές μετά από έλεγχο και άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Και πώς θα γίνει αυτό; Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορηγεί την άδεια, εφόσον κρίνει ότι ο υποψήφιος μέτοχος πληροί τους όρους για την έγκυρη απόκτηση μετοχών ΑΑΕ, ότι παρέχει πλήρη εχέγγυα αξιοπιστίας και αποδεικνύει τη νομιμότητα προέλευσης των κεφαλαίων που προορίζει να χρησιμοποιήσει για την απόκτηση των μετοχών.
Αν η ΕΕΑ έχει εμφιβολίες ή διαπιστώσει κάτι παράνομο, τότε έχει δικαίωμα να ανακαλέσει το πιστοποιητικό συμμετοχής.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!
Το αξιοπερίεργο είναι ότι συζητάμε για χρεή και οφειλές της Παναχαϊκής, πέντε χρόνια μετά τη διαγραφή των χρεών μέσω του Γιώργου Βασιλειάδη. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού πέρασε τον Ιούνιο του 2017 ένα μίνι αθλητικό νομοσχέδιο, στο οποίο – μεταξύ άλλων – υπήρχε και μία «φωτογραφική» τροπολογία που αφορούσε αποκλειστικά την Παναχαϊκή.

«Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, ΑΑΕ (Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία) τίθεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα ΑΑΕ από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο ή, σε περίπτωση συγχώνευσης, από το Σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτον, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο χρονικό διάστημα έως τη θέση της σε εκκαθάριση, εφόσον δεν έχει επέλθει για καθεμία απ’ αυτές παραγραφή σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις».

Η διαφορά ήταν ότι υπήρχε και μια ακόμα φράση και συγκεκριμένα ότι «δεν θα εφαρμόζεται για τις ΑΑΕ που είχαν υποβιβαστεί πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017», που ευνοούσε την Παναχαϊκή.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ