Καιρός: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, ενώ τα προειδοποιητικά μηνύματα του «112» έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές για να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους.

Καιρός

Καιρός: Η κακοκαιρία που επηρεάζει την Ελλάδα από τα τέλη του Σαββάτου (15/02/2025) συνεχίζεται και σήμερα, Κυριακή (16/02/2025), με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες να επηρεάζουν κυρίως τη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, ενώ τα προειδοποιητικά μηνύματα του «112» έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές για να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες: Επηρεάζουν την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο (ειδικά τη δυτική και νότια), τα νησιά του Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη) και τις παράκτιες περιοχές. Στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων λόγω των ήδη κορεσμένων εδαφών από προηγούμενες βροχοπτώσεις.

Ύφεση των φαινομένων: Αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής, πρώτα στα δυτικά και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές.

Ανατολική Ελλάδα: Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής, η ανατολική Πελοπόννησο, οι Κυκλάδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και η Κρήτη θα επηρεαστούν από βροχές και καταιγίδες.

Προειδοποιητικά μηνύματα «112»

Τα μηνύματα εστάλησαν σε κατοίκους της δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των Ιονίων νησιών και των παραθαλάσσιων περιοχών της Ηπείρου, προειδοποιώντας για:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
  • Πιθανότητα πλημμυρών και κατολισθήσεων.
  • Προσοχή στις μετακινήσεις και ακολούθηση των οδηγιών των Αρχών.

Πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

  • Δευτέρα (17/02/2025): Βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ηπειρωτικά, αρχικά στα ορεινά και αργότερα σε ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στα βορειοανατολικά.
  • Τρίτη (18/02/2025): Νεφώσεις με βροχές στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει περαιτέρω στα βόρεια και κεντρικά.
  • Τετάρτη (19/02/2025) και Πέμπτη (20/02/2025): Αυξημένες νεφώσεις με βροχές στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα πέσει σε όλη την Ελλάδα, με παγετό να σημειώνεται κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά.

 

Συμβουλές για τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και να ενημερώνονται συχνά για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
  • Να είναι προσεκτικοί σε περιοχές με κίνδυνο πλημμυρών ή κατολισθήσεων.

Η κακοκαιρία αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από την Πέμπτη (20/02/2025), με τα φαινόμενα να σταματούν και η καιρική συνθήκη να βελτιώνεται. Ωστόσο, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση λόγω των πιθανών επιπτώσεων στα ήδη επιβαρυμένα από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις εδάφη.