Καλάβρυτα – Δρόμος προς Αγία Λαύρα: Είχαν να δουν νέα άσφαλτο εδώ και 50 χρόνια!

Οι φθορές στο δρόμο προς Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα αντιμετωπίζονταν με μπαλώματα. Πλέον ο δρόμος έχει φρεσκαριστεί με νέο ασφαλτοτάπητα.

Καλάβρυτα
Στην Ελλάδα όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς, αλλά το να έχει να ανακατασκευαστεί σχεδόν 50 χρόνια ένας δρόμος, ο οποίος μάλιστα οδηγεί και σε θρησκευτικό/τουριστικό προορισμό, προκαλεί εντύπωση. Αυτό ακριβώς συνέβαινε με τον δρόμο προς τη Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο δρόμος, τον οποίο πριν λίγες ημέρες διάβαινε ο παγκοσμίου φήμης Μαυροβούνιος μπασκετμπολίστας Νίκολα Μίροτιτς που πήγε να προσκυνήσει στη Μονή αλλά και χιλιάδες άλλοι επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια, είχε παρουσιάσει σημαντικές και αναμενόμενες φθορές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια στον σχεδιασμό φρεσκαρίσματος του συγκεκριμένου δρόμου, όπως και αρκετών άλλων. Το σαββατοκύριακο, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος πέρασε από τον δρόμο και, κατά την επίσκεψή του στη Μονή, του μεταφέρθηκε από τον ηγούμενο και τους καλόγερους ότι είχαν να εκτελεστούν εκτεταμένες εργασίες από τη δεκαετία του 1970. Με την ευκαιρία, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών ανακατασκευής, τον νέο ασφαλτοτάπητα αλλά και την επιδιόρθωση του επικίνδυνου στηθαίου.

Τις προηγούμενες δεκαετίες στον συγκεκριμένο δρόμο είχαν γίνει μόνο μπαλώματα, τα οποία μπορεί πρόσκαιρα να βελτίωναν την όδευση αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδιναν λύση στο πρόβλημα. Αυτή η λύση έρχεται τώρα.

Μάλιστα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της προόδου στον συγκεκριμένο δρόμο, ο κ. Μπονάνος ρωτήθηκε από πολίτη για τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαγραμμίσεων στην επαρχιακή οδό Ακράτας, Ζαρούχλας, Αιγείρας Περιθωρίου. Με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας να ενημερώνει πως η διακοπή των εργασιών έχει γίνει με ευθύνη του εργολάβου και πως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση του έργου.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι πόροι και οι χρηματοδοτήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση οδικών έργων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα σχεδίασης τέτοιων έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα ντόπιων και επισκεπτών. Η Περιφέρεια,όμως, μόλις βρήκε το κατάλληλο πρόγραμμα, προχώρησε στην ανακατασκευή του δρόμου προς Αγία Λαύρα.