Καλάβρυτα – Καστριά: Δεν σβήνει το όνειρο για αξιοποίηση του ξενώνα

image 621196

Τροφή για σχόλια και δημόσια συζήτηση έδωσε το δημοσίευμα της «Π» για τον παρατημένο – εδώ και 15 χρόνια- νέοκτιστο Ξενώνα στο χωριό Καστριά των Καλαβρύτων, μετά και την  παρέμβαση του ντόπιου τ. αντιδημάρχου Γιώργου Γκλαβά σχετικά με την αξιοποίησή του βοηθητικά του πολυεπισκέψιμου «Σπηλαίου Λιμνών».

Το αρχικό όνειρο των κατοίκων και απανταχού Καστριωτών, με 65 εκατ. δρχ. από περιουσίες τους όπως και προσωπική εργασία, που όμως δεν προχώρησε, προκαλεί ακόμα και σήμερα πολλά και «καυτά» ερωτηματικά σχετικά με την στάση δημοτικών και κρατικών  παραγόντων, ενώ η πολυετής ταλαιπωρία και απογοήτευση όλων πως το έργο έχει πλέον χαθεί, δεν έχει σβήσει εντελώς την ελπίδα ότι ως χρήσιμο για την ανάπτυξη του τόπου μπορεί να «ξαναζωντανέψει» να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί κι αν όχι για διαμονή, κάπως ο χώρος να αξιοποιηθεί, ενδεχομένως κι ως Γηροκομείο.

Ο κ. Γκλαβάς με νέα του παρέμβαση επιμένει πως τη λύση οφείλουν να δώσουν οι Κλειτόριοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Σπήλαια Λιμνών», αντίθετος σε όσους μιλούν για πώληση ώστε να εκλείψει το τσιμεντένιο κουφάρι που αντιβαίνει στην ομορφιά της κοινότητας.

«Πυροσβεστική» είναι η άποψη του εντεταλμένου συμβούλου του Δήμου Καλαβρύτων Σωτήρη Δουκλιά, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει εν μέρει τα περί αδράνειας, θυμίζει πως «διενεργήθηκε διαγωνισμός για πώληση και δεν προσήλθε κανείς, με βάση οικονομική εκτίμηση Ορκωτών», προκαλώντας τον οποιονδήποτε έχει αλλιώτικη αλλά υλοποιήσιμη πρόταση να την καταθέσει.             

Μία πάντως τέτοια, που έχει διατυπωθεί κατά καιρούς, είναι η τμηματική πώληση του κτιρίου, για διαμερίσματα, ως μόνιμες παραθεριστικές κατοικίες, αφού το σημείο θεωρείται ιδανικό, πολύ κοντά σε Καλάβρυτα, Χιονοδρομικό Κέντρο και Κλειτορία.

Ο Γ. Γκλαβάς, θεωρεί κομβικό σημείο την ματαίωση της ένταξης του έργου στον Αναπτυξιακό Νόμο του ’91, τότε που χάθηκε η μοναδική ευκαιρία κατασκευής με 140 εκατ. δρχ., επιχορήγηση 91 εκατ. δρχ., εξασφαλισμένο άτοκο δάνειο 44,8 εκατομ. δρχ. από το «Ταμείο Παρακαταθηκών» και 4,2 εκατ. δρχ. που θα καλύπτονταν κυρίως από τα έσοδα του «Σπηλαίου Λιμνών».

Υπενθυμίζεται πως η Τοπική Κοινότητα Καστριών επί προεδρίας Αντ. Γκλαβά το 1987 αγόρασε  8 στρ. γης και με δάνεια από το υπουργείο Εσωτερικών δρομολόγησε την κατασκευή Ξενώνα 48 κλινών, δεδομένου ότι δεν υπήρχε στην περιοχή επαρκής ξενοδοχειακή κάλυψη.

Ο Γιώργος Γκλαβάς επισημαίνει: «Αν είχε ολοκληρωθεί και λειτουργούσε πακέτο με το Σπήλαιο από το 1990, δεν θα υπήρχε πρόβλημα οικονομικό αλλά θα ήταν κόσμημα στην είσοδο του χωριού και όχι φάντασμα. Εάν η Δημοτική Επιχείρηση παρέμενε αυτόνομη και λειτουργούσε με σωστή διοικητική οργάνωση και συστηματική προβολή του Σπηλαίου Λιμνών θα ‘χε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Με χρήματα που εκταμιεύθηκαν επί 30 χρόνια για σκοπούς άσχετους θα μπορούσε να γίνει ο Ξενώνας. Υπάρχει πουθενά επιχείρηση που να επενδύει τους πόρους της, για σκοπούς άσχετους από τους δικούς της;».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelo.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FB IMG 1627501920648
fotia elekistra8
DSC 4137 1
ΣΥΓΚΑΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 3 2